Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Problem z podłączeniem termostatu zewnętrznego do pieca. Subskrybuj
2024-12-05 16:21
  Username1999 Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
Witam,
Mam taki problem dotyczący termostatu używanego w obwodzie CO2 do ogrzewania podłogowego. Mianowicie mam podłączony termostat na piecu do złącza T2 a pompę mam podłączona do wejścia P2. W ustawieniach sterownika ustawiony mam typ obwodu jako pompa podłogowa a typ regulatora podłogowego jako termostat zewnętrzny. Wydaje się mi że mam wszystko ustawione dobrze mimo to piec zachowuje się jakby nie widział w ogóle termostatu nie załącza pompy wtedy kiedy według termostatu ma grzać i nie wyłącza pompy wtedy kiedy ma nie grzać według termostatu. W ustawieniach pieca też nie widzę żadnej temperatury pod czujnikiem T2. Dla mnie wygląda to tak jakby piec nie widział termostatu. Macie może jakiś pomysł jak to naprawić, możecie też zobaczyć na moje ustawienia jak wejdziecie na mój piec. Dodam że model termostatu to Tech STR-294 V1. I jeszcze jedna rzecz pompa się załączy wtedy kiedy ustawie na piecu czas pracy pompy po osiągnięciu temperatury na wartość wyższa niż 0 minut. Tylko takie ustawienie powoduje że piec grzeje na okrągło.
2024-12-05 20:20
  gwarek Posty: 651 Ostrzeżenie: 0
Faktycznie nie widzi czujnika pod tym obwodem.
Mierzyłeś ten czujnik miernikiem ( omomierzem ) czy jest sprawny ????
Wartość rezystancji musi się zmieniać pod wpływem temperatury.
Trzeba coś wykluczyć z łańcuszka.
2024-12-06 08:39
  PrzemekP Posty: 855 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Termostat nie przekazuje do sterownika wartości mierzonej temperatury. Jedynie stykiem beznapięciowym daje sygnał czy kocioł ma grzać czy nie.
2024-12-06 21:12
  gwarek Posty: 651 Ostrzeżenie: 0
Czyli praca zero / jedynkowa ..... 
2024-12-07 09:30
  Username1999 Posty: 2 Ostrzeżenie: 0
dziękuję za waszą pomoc ale rozwiązanie okazało się znacznie prostsze. Jak otworzyłem termostat w pokoju, to zobaczyłem że przewód niebieski mam wpięty na styk NO, a przewód brązowy na COM. Jak zamieniłem te dwa przewody ze sobą wszystko zaczęło działać jak powinno. Więc zostawiam to jako informację dla innych jakby ktoś kiedyś miał podobny problem. Nie mniej jednak dzięki
Użytkownicy online: Dejwid46, derek71, jacpatron, kgas, kurek95, Marcin2510, motykma, Romek, swp_minkowskie, wilgosiewicz, zdziara24