Od dnia 16.10.2024 zostały wyłączone stacjonarne numery telefonów. Zapraszamy do kontaktu pod numerem: 574 443 555.
Forum  eCoal.pl v3.5  Niska temperatura spalin i kondensat w kominie. Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
2024-12-05 22:46
  Karol89 Posty: 13 Ostrzeżenie: 0
Czy przy ochronie przez CWU, pompa nie powinna pracować cały czas? U mnie się wyłączyła i nie wiem czy to prawidłowa reakcja.
2024-12-06 00:02
  leON22 Posty: 6380 Ostrzeżenie: 3
Powinna, dlatego trzeba odpowiednio ustawić min.temp.powrotu najlepiej o 2st niższą od zadanej na kotle i podobnie zadaną temp.CWU , chodzi o to żeby sterownik nie osiągnął tych wartości . Na ecoalu ( automacie ) może być z tym problem jak wyżej wspominał Roman .
2024-12-06 07:14
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie. Ekoal pilnuje temp zadanej +5 stopni.
Generalnie masz zachowane teraz wymogi DTR czyli 65st na kotle i 50st na powrocie. 
Ale pompa CWU pracuje cyklicznie i przez to szaleje siłownik. Ale w końcu do tego też jest przeznaczony.
No też nie zawsze trzeba mieć idealny wykres.
Żeby osiągnąć  oczekiwany płynny stan trzeba poprostu obniżyć temp kotła Ale to nie zgodne z DTR. I tu większość ma dylemat no bo jednak coś się może stać innego i producent nie uzna gwarancji. To w teorii.
Zalecana zmiana trybu na ręczny Ale i tak obniżamy temp kotła.
A na chwilę obecną wróć do temp kotła 55st, ochrona powrotu 53st, CWU 55st.
Nie zawsze zbyt wysoka temp cwu jest przyjemna i bezpieczna. A do tego nie wiadomo jak masz zbiornik CWU CWU zabezpieczony i jeśli tam jest jakis zawór bezp to może podczas Twojej nieobecności pyrskać wodą.
Wszystko wymaga kontroli i obserwacji zanim się to zostawi na kilka dni.

dodane 2024-12-06 07:14Jeszcze jedna sprawa. Jeśli Ci nie zależy na temp wewnętrznej jak pisałeś wcześniej to możesz wrócić do ochrony powrotu przez zawor 4D.  Wtedy i kocioł i powrót i CWU będą dogrzane a pomieszczenia słabo.
2024-12-06 10:38
  faco Posty: 1018 Ostrzeżenie: 0
Co to jest za grzejnik w łazience - drabinka?
2024-12-06 12:08
faco napisał » 2024-12-06 10:38
Co to jest za grzejnik w łazience - drabinka?

Grzejnik w łazience - Warp T Bold 1110 x 600
dodane 2024-12-06 12:08
rj1972 napisał » 2024-12-06 07:14
Dokładnie. Ekoal pilnuje temp zadanej +5 stopni.
Generalnie masz zachowane teraz wymogi DTR czyli 65st na kotle i 50st na powrocie. 
Ale pompa CWU pracuje cyklicznie i przez to szaleje siłownik. Ale w końcu do tego też jest przeznaczony.
No też nie zawsze trzeba mieć idealny wykres.
Żeby osiągnąć  oczekiwany płynny stan trzeba poprostu obniżyć temp kotła Ale to nie zgodne z DTR. I tu większość ma dylemat no bo jednak coś się może stać innego i producent nie uzna gwarancji. To w teorii.
Zalecana zmiana trybu na ręczny Ale i tak obniżamy temp kotła.
A na chwilę obecną wróć do temp kotła 55st, ochrona powrotu 53st, CWU 55st.

Nie zawsze zbyt wysoka temp cwu jest przyjemna i bezpieczna. A do tego nie wiadomo jak masz zbiornik CWU CWU zabezpieczony i jeśli tam jest jakis zawór bezp to może podczas Twojej nieobecności pyrskać wodą.
Wszystko wymaga kontroli i obserwacji zanim się to zostawi na kilka dni.

dodane 2024-12-06 07:14Jeszcze jedna sprawa. Jeśli Ci nie zależy na temp wewnętrznej jak pisałeś wcześniej to możesz wrócić do ochrony powrotu przez zawor 4D.  Wtedy i kocioł i powrót i CWU będą dogrzane a pomieszczenia słabo.

Dziekuję serdecznie za odzew i pomoc. Generalnie nie zależy mi na gwarancji ponieważ kocioł kupiłem nowy, nieużywany ale z drugiej ręki. Gwarancja jaka pozostała to niecały rok, dlatego nie przejmuje sie teoretycznymi wymaganiami z DTR (chyba ze się pokrywają z praktyką). Czy w związku z tym wg Ciebie i innych praktyków mogę jeszcze w miarę bezpiecznie zejść z temperatury? Jeśli tak to o ile? Czy gra jest warta świeczki? (ekonomia spalania). Zaznaczam, że chodzi mi o praktykę a nie teorię - tę znam. Co do ostatniego akapitu, jeśli chodzi o temperaturę to preferuje dosyć rześko ok 18 stopni. Czy dobrze rozumiem, że przy obecnych parametrach i ustawieniach najlepszą metodą obniżania temperatury podczas moich delegacji jest zmniejszanie temperatury za zaworem 4d? Przykładowo teraz mam 40 stopni za zaworem. Żona mówiła, że jest 18-19 stopni. Jadąc na tydzień delegacji, chcąc zmniejszyć temperaturę mogę ten parametr ustawi np na 35 stopni? Dobrze kombinuje?

Raz jeszcze serdecznie dziękuję za odzew i pomoc. Nie spodziewałem się, że ta społeczność jest aż tak bardzo zaangażowana i pomocna.
2024-12-06 12:24
Zrób eksperyment, daj na grzejnik max ile się da nawet to 55°C i wyłącz ochronę powrotu.
2024-12-06 12:52
  rj1972 Posty: 1162 Ostrzeżenie: 0
Jeśli warunki gwarancji nie są  brane pod uwagę to tym lepiej. 
Osobiście uważam że nowe warunki 65st na kotle to przesada. Ja mam stare warunki 60st.
Ochrona 50st jest zasadna szczególnie w kotlach z wymiennikiem poziomym. My mamy pionowy więc i 45st nie będzie złe.
Temp w domu możesz sterować teraz zmieniając temp zadaną na CO1.
Dobrze by było dobudować czujnik temp wew chociażby tylko do samej informacji albo na  bogato do regulacji temp wew. Polecam system bezprzewodowy RM1 + BT4B lub BT5B.
2024-12-06 13:39
rj1972 napisał » 2024-12-06 12:52
Jeśli warunki gwarancji nie są  brane pod uwagę to tym lepiej. 
Osobiście uważam że nowe warunki 65st na kotle to przesada. Ja mam stare warunki 60st.
Ochrona 50st jest zasadna szczególnie w kotlach z wymiennikiem poziomym. My mamy pionowy więc i 45st nie będzie złe.
Temp w domu możesz sterować teraz zmieniając temp zadaną na CO1.
Dobrze by było dobudować czujnik temp wew chociażby tylko do samej informacji albo na  bogato do regulacji temp wew. Polecam system bezprzewodowy RM1 + BT4B lub BT5B.

Chwilowo zostawię takie ustawienia jakie są. Póki co spalanie i tak wygląda bardzo dobrze. Zasyp 100kg rozpalenie w sobotę o 12 i na tą chwile co najmniej 20kg w zasobniku. Popracuje na takich ustawieniach przez ten sezon grzewczy i zobaczę jak to się będzie kształtować w średniej. Biorę pod uwagę modernizację elementów sterowania w tym termostaty na bluetooth, ale póki co w związku z generalnym remontem domu inne rzeczy są priorytetowe. Z modernizacji kotłowni na tą chwilę na szybko chcę wymienić pompki - CO i CWU a także dołożyć zasilacz ups i akumulator 200 ah. Wszystko jednak stopniowo - pensja nie jest z gumy a w tym miesiącu zaraz na początku eksploatacji kociołka wleciała nasadka Smartflow
2024-12-06 13:46
Aby Ci ta nasadka nie spadła z dachu bo pod nią nie będzie rury w kominie, bo zgnije, czego już masz pierwsze symptomy 😉
2024-12-06 15:56
faco napisał » 2024-12-06 13:46
Aby Ci ta nasadka nie spadła z dachu bo pod nią nie będzie rury w kominie, bo zgnije, czego już masz pierwsze symptomy 😉

Dzięki za merytoryczny komentarz.
2024-12-06 16:11
Oczywiście bo tam trzeba działać a nie tak siedzieć przez ten sezon, i czekać na zbawienie bo spalanie wygląda dobrze a jest początek grudnia i 80°C na kominie, tym bardziej ze masz metalowy wkład.
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: endriuu, jareckicbr, king00721, matzim95, sebaa