Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia sterownika Ogniwo Eko M 26KW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Baro
|
Dane: Kocioł ogniwo Eko plus M 26kw Powierzchnia ogrzewana: 320m2m jednopiętrowy budynek lata 60-te Dom ocieplony styropianem 10cm 50/50 podłogówka i grzejniki CWU: osobny obieg dla zbiornika 140l Zamontowany zawór 4-drożny z siłownikiem na cały układ. Za zaworem zamontowany zawór 3-drożny ustawiony ręcznie na 35° na ogrzewanie podłogowe. Zainstalowana ochrona powrotu dla pieca z pompą. Spalanie pod koniec listopada przy temperaturach 0-7°C z moich obserwacji wynosi 40-46kg/doba. Proszę szanowne grono forumowiczów o ewentualną korektę ustawień i odpowiedź czy moje spalanie jest optymalne. |
|||
|
||||
faco
|
Wygląda ze jest tam co porobić
|
|||
|
||||
Baro
|
Faco nawet w to nie wątpię palę dopiero około tygodnia.
Na początku spalanie wynosiło 80 kg/doba na węglu z Castoramy marki Coal. Będę Wam wdzięczny za wszelkie sugestie Bartek. |
|||
|
||||
faco
|
Na początku piec musi dogrzać cały wychłodzony dom ze swoje pożre ale stopniowo będzie spalanie obniżał aż osiągnie właściwy poziom. Co innego złe ustawienia sterownika czy błędy na instalacji pomimo dogrzania pomieszczeń lub i nie, nadal będzie pożerał niepotrzebnie nadmiar węgla
|
|||
|
||||
Baro
|
Czy jest sens utrzymywać temperaturę 65 stopni na piecu skoro zawór 4 drożny podaje na obieg tylko 48 stopni? Czy obniżenie temperatury w kotle ma wpływ na spalanie? |
|||
|
||||
faco
|
W obecnej chwili tam nic nie ma sensu 😜
A spalanie zapewne jak się zorientowałeś nie za ciekawe |
|||
|
||||
leON22
|
Wg mnie zadane 60st powinno wystarczyć, nie ma sensu gonić kociołka wyżej 🙂
|
|||
|
||||
rj1972
|
Obniżenie temp na kotle może zarówno zwiększyć jak i zmniejszyć zużycie opału. Pytanie co chcesz poświęcić a co zyskać. Pewnie za dużo schodzi opału
Jeśli kocioł jest nowy to patrz warunki gwarancji. Twój wykres pokazuje że potrzebujesz przeglądu instalacji i zmiany parametrów spalania. dodane 2024-12-05 14:32I echo. @Baro ustaw w trybie recznym w grzaniu czas podawania 12s czas postoju 30s i dmuchawa 38%. |
|||
|
||||
faco
|
Widocznie lubi kłaść do pieca taczką
|
|||
|
||||
Baro
|
Serdecznie dziękuję Panowie za pomoc i wskazówki.
Ustawiłem na mocniejszy bieg pompę od ochrony powrotu i temperatura po dogrzaniu bojlera tak nie spadła. rj1972 przetestuje Twoje ustawienia. |
|||
|
||||
rj1972
|
Do wyjaśnienia również jak i z czego grzejesz CWU. Jest wyłączone ale czujnik coś pokazuje.
|
|||
|
||||
Baro
|
Dziś wyłączyłem CWU ,bo chyba wida użytkowa mi bruździ wykres.
Zobaczymy jak to popracuje. |
|||
|
||||
rj1972
|
Raczej nie CWU. Zmień ustawienia. Włącz CWU. Wyłącz pompę kotłową. Jeśli możesz pokaż zdjęcia. Nie wiadomo co tam złego robi podłogówka za zaworem 4D i jak tam jest wpięta pompa. Jest dodatkowa pompa do podłogówki czy wszystko leci na jednej pompie? |
|||
|
||||
Baro
|
||||
|
||||
rj1972
|
OK. Teraz trzeba poczekać aż dogrzeje się CWU. dodane 2024-12-06 19:02Na podłogówkę jest zawór ATV a nie 3D. Niestety nie można ustalić jak on jest wpięty do tej instalacji. Pompa kotłowa jest OK. i w zasadzie może pracować ale powiedz co to za siłownik na tym zaworze 4D. Jaki ma czas otwierania? Możesz dać fotę od przodu? |
|||
|
||||
Baro
|
||||
|
||||
rj1972
|
Tak.
dodane 2024-12-06 19:27 Jeśli dobrze widzę to siłownik jest otwarty na maks a sterownik pokazuje jakieś 80%. Jaki jest czas otwierania siłownika. Musi na nim pisać. Są różne. |
|||
|
||||
Baro
|
||||
|
||||
rj1972
|
||||
|