Forum eCoal.pl v3.5 Kogoś do sprawdzenia ustawień pieca Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
rj1972
|
No tak. Sorki ja nie zauważyłem że podano powierzchnię. Wynik całkiem dobry.
Faco masz termometry więc widać że ciśnie 60st + na CWU. Czujnik też widać. Mogłby być w kapilarce wewnątrz ale to też można od biedy akceptować. Mógłby być doizolowany. |
|||
|
||||
SzyMat
|
Faco,(dokładnie 4,7t) ostatnie piętro całe zakręcone po prostu nie ma tam czym oddychać mam otwarta klatkę schodową do samej góry i w sumie to ogrzewane są tylko dwie kondygnacje na 3 mam odkręcony tylko jeden grzejnik w korytarzu. Jak zauważę że np pompa nie daje rady?.
No ten czujnik nie wygląda profesjonalnie ;D, gdzie powinien być? |
|||
|
||||
faco
|
Może tylko grzać góra grzejnika albo może nie grzać cały grzejnik a szczególnie najbardziej oddalony od pieca.
Czujnik powinien być umieszczony w kapilarze i najlepiej jak najdalej od grzałki oraz po środku zbiornika. Rozwiązania tutaj widzę dwa, wykręcić korek z grzałki (środkowy) i prze redukować na 1/2" i wkręcić dłuższą kapilarę i do niej czujnik. Chyba ze w tym środkowym korku jest ANODA też tak może być, to wtedy można ją zmienić na 3/4"i wkręcić niżej gdzie jest biały korek. Jak w korku środkowym jest ANODA to można ją zostawić i kapilarę wkręcić tam gdzie jest ten korek biały redukując na 1/2". Ale najwłaściwsze miejsce jest po środku. Obecnie zamontowany tak czujnik nie ma żadnego sensu. dodane 2024-11-16 07:36Interesuje mnie ten powrót z 30°C różnicy wedle zasilania i czy przesunięcie czujnika coś da |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
faco
|
Po to są spawane krótce w zbiorniku aby je wykorzystać na kapilary, etc.
Ten sposób co podałeś może się ewentualnie sprawdzić na bojlerze z wężownicą ale dwupłaszczowym niekoniecznie A jaki ma autor nie wiadomo. |
|||
|
||||
leON22
|
Akurat mój jest dwupłaszczowy , nie ma żadnych dodatkowych króćcow , czujnik temp.CWU skalibrowany odpowiednio do temp.wody wypływającej bezpośrednio z kranu 😉
|
|||
|
||||
faco
|
Kiedy będzie przeniesiony czujnik 🤔
|
|||
|
||||
leON22
|
A coś pan taki napalony
|
|||
|
||||
faco
|
Bo zanim nastąpią efekty i zobaczę jakie są, to prędzej się może rozsypać piec
|
|||
|
||||
SzyMat
|
||||
|
||||
leON22
|
Przeniesienie czujnika temp.powrotu nie zmieni parametrów spalania Osobiście puściłbym kociołek w trybie ręcznym , bo ten automat jak widać nie radzi sobie z tym opałem , teraz to już w ogóle jakaś masakra w ustawieniach 4 s podawanie i korekta aż 6% i po co Ci aż 70st na kotle ?
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||