Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Kogoś do sprawdzenia ustawień pieca Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
rj1972
![]() |
No tak. Sorki ja nie zauważyłem że podano powierzchnię. Wynik całkiem dobry.
Faco masz termometry więc widać że ciśnie 60st + na CWU. Czujnik też widać. Mogłby być w kapilarce wewnątrz ale to też można od biedy akceptować. Mógłby być doizolowany. |
|||
|
||||
SzyMat
![]() |
Faco,(dokładnie 4,7t) ostatnie piętro całe zakręcone po prostu nie ma tam czym oddychać mam otwarta klatkę schodową do samej góry i w sumie to ogrzewane są tylko dwie kondygnacje na 3 mam odkręcony tylko jeden grzejnik w korytarzu. Jak zauważę że np pompa nie daje rady?.
No ten czujnik nie wygląda profesjonalnie ;D, gdzie powinien być? |
|||
|
||||
faco
![]() |
Może tylko grzać góra grzejnika albo może nie grzać cały grzejnik a szczególnie najbardziej oddalony od pieca.
Czujnik powinien być umieszczony w kapilarze i najlepiej jak najdalej od grzałki oraz po środku zbiornika. Rozwiązania tutaj widzę dwa, wykręcić korek z grzałki (środkowy) i prze redukować na 1/2" i wkręcić dłuższą kapilarę i do niej czujnik. Chyba ze w tym środkowym korku jest ANODA też tak może być, to wtedy można ją zmienić na 3/4"i wkręcić niżej gdzie jest biały korek. Jak w korku środkowym jest ANODA to można ją zostawić i kapilarę wkręcić tam gdzie jest ten korek biały redukując na 1/2". Ale najwłaściwsze miejsce jest po środku. Obecnie zamontowany tak czujnik nie ma żadnego sensu. dodane 2024-11-16 07:36Interesuje mnie ten powrót z 30°C różnicy wedle zasilania i czy przesunięcie czujnika coś da ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
||||
|
||||
faco
![]() |
Po to są spawane krótce w zbiorniku aby je wykorzystać na kapilary, etc.
Ten sposób co podałeś może się ewentualnie sprawdzić na bojlerze z wężownicą ale dwupłaszczowym niekoniecznie ![]() A jaki ma autor nie wiadomo. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Akurat mój jest dwupłaszczowy , nie ma żadnych dodatkowych króćcow , czujnik temp.CWU skalibrowany odpowiednio do temp.wody wypływającej bezpośrednio z kranu 😉
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Kiedy będzie przeniesiony czujnik 🤔
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
A coś pan taki napalony
![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Bo zanim nastąpią efekty i zobaczę jakie są, to prędzej się może rozsypać piec
![]() |
|||
|
||||
SzyMat
![]() |
||||
|
||||
leON22
![]() |
Przeniesienie czujnika temp.powrotu nie zmieni parametrów spalania
![]() ![]() |
|||
|
||||
SzyMat
![]() |
wszystko wskazuje na to ze cos się przytkało z powietrzem(wyczyszczony i rozpalony jescze raz), pali sie jakos od południa i jak na razie spoko
|
|||
|
||||
Jadaps
![]() |
Dzień dobry
Szukam porady dotyczącej ustawień mojego pieca OGNIWO EKO PLUS M 20. Dom jest piętrowy, z lat 60., o powierzchni 160 m², z poddaszem (strych). Na piętrze są kaloryfery bez głowic, a na parterze kaloryfery z głowicami i podłogówka, która jest chroniona zaworem RTL. Parter ogrzewany jest głównie podłogówką (temperatura 23-24°C), a na piętrze jest o 2°C mniej. Instalacja posiada także zawór trójdrogowy. Próbowałem różnych ustawień, ale zużycie węgla nadal wynosi ok. 40 kg na dobę, co wydaje się sporo. Chciałbym zoptymalizować spalanie i zmniejszyć zużycie. Może ktoś ma podobną konfigurację i podpowie sprawdzone ustawienia? Z góry dzięki |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
@Jadaps - 50st na instalację niestety musi kosztować.
Zmniejsz na 45 i zobaczysz różnicę. Do czego stosujesz pompę cyrkulacyjna? Gdzie masz zabudowany czujnik temp powrotu? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Pewnie chata nie ocieplona skoro w instalację leci 50st , mniejszą temp.nie dogrzeje 🤔
|
|||
|
||||
Jadaps
![]() |
Panowie dziekuje za odpowiwedz. Co do pompy cyrkulacyjnej – to moje przeoczenie w ostawieniach , bo w ogóle jej nie mam. Mam tylko pompę kotłową, i dodatkową pompę między powrotem na piecu a bojlerem , pewnie ochrona powrotu?, tak mi sie wydaje... nie znam sie na tym :( Czujnik temperatury powrotu jest zamontowany prawie przy samym kotle, na styku powrotu z instalacji i powrotu z bojlera, po miedzy którym jest ta druga pompa. Co do obniżenia temperatury na wyjściu do 45°C – obawiam się, że wtedy będzie za zimno, zwłaszcza na piętrze, gdzie mieszka teściowa ![]() Testowałem jeszcze system ecoal, ale spalanie wyszło chyba jeszcze wieksze . Da sie coś jeszcze inazcej poustawiać , co zmienić? poza ociepleniem donu :( |
|||
|
||||
faco
![]() |
Trzeba przyjąć ze ówczesne grzejniki są mierzone na 70-75°C. Przykładowo grzejnik C22 1400 ma przy temp. 75°C 2700W ale gdy mu dostarczymy 40°C to ma tylko wydolność 700W. No i teraz co z tego ze mamy kolosa pod parapetem jeśli mu damy 40°C i biedak ledwo z siebie wydoli to 700W. Dlatego warto mieć dobrze przeliczone grzejniki na kubaturę pokoju aby wiedzieć ile grzać aby go dogrzać. Stare stalowce i żeliwa jeszcze mniejsza mają wydolność grzewczą. Ocieplenie domu też na pewno robi robotę, ale latem gdy mury się nie nagrzewają, nie ma za zimno
![]() Podłogówkę to w ogóle uważam za kosmos i też trzeba wiedzieć jak ją ustawić aby była wydajna a nie przydławiła kotła. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@Jadaps jak widać na obecnych ustawieniach parametrów spalania , kociołek się męczy i nie może dobić do temp.zadanej
![]() |
|||
|
||||
Jadaps
![]() |
@leON22 Dziękuje, jutro przy nowym zasypie spróbuje przetestować grupowy.
Opał mam z KWK Mysłowice - Wesoła, kupuje go luzem... do kopali mam 5km ![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||