Forum eCoal.pl v3.5 Powrót - chronić czy nie chronić? Subskrybuj | ||||
|
||||
Bogusinek
|
Witam,
Jak wiadomo powrót ważna rzecz według dokumentacji 50st. itd. Natomiast w moim przypadku nie wiem co zrobić... Otóż jako ochrony powrotu używam pompy CWU ( ustawiona na minimum 58st. aby pracowała ciągle) - powrót zachowany nie spada poniżej 50 stopni jest ładny wykres, tylko jest mały problem a raczej kilka: - dużo większe spalanie w takiej konfiguracji - popiół tragiczny - czarny koks, niedopałki. Nie da się wysterować kociołka przy takiej konfiguracji, aby popiół był taki jak zawsze - sypki wypalony do końca. Wpadłem na pomysł, aby trzymać temp kotła wysoko ( zadana 67st.), włączyć jedynie ochronę powrotu w sytuacji tragicznej czyli temp. poniżej 43st. Według mnie kocioł idzie dużo lepiej, dłużej stoi w podtrzymaniu, w szufladzie widok zadowalający, mniejsze spalanie. Tylko nasuwa się jedno pytanie: Temperatura powrotu oscyluje w granicach 47 - 50stopni - czy te wartości są ok, czy jednak zrezygnować z mniejszego spalania i świetnego popiołu na rzecz dogrzanego powrotu? |
|||
|
||||
faco
|
Dogrzany powrót to Twoja gwarancja pieca. Co do popiołu jak masz cały spalony to bym się tym nie przejmował chyba ze masz niedopały. Ważne mieć gwarancję, gwarantowaną temperaturę w domu a nie patrzeć do popielnika czy masz grudki lub pył.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Niedopały właśnie są w przypadku włączonej stale ochrony przez CWU, do tego szuflada jest pełna po całym dniu (7:00 - 19:00). Według mnie dużo stabilniej chodzi i szybciej dogrzewa dom jak ochrona jest wyłączona i trzymam wysoko temp. zadaną.
Natomiast nie wiem czy te 47 - 50stopni traktować jako dogrzany powrót... |
|||
|
||||
faco
|
Gwarancja pieca to jest min 50°C na powrocie. Jak już nie masz gwarancji to wedle Twojego uznania.
|
|||
|
||||
Bogusinek
|
Wiesz co tu nie chodzi o samą gwarancję tylko o to czy jest to dobre dla samego kociołka.
|
|||
|
||||
faco
|
Punkt rosy z węgla to jest 35-45°C. Zawsze możesz sprawdzić czy gdzie w najniższych punktach pieca nie ma wilgoci.
Prewencyjnie lepiej mieć wyższą temp na powrocie, niż później w zimie zostać bez pieca. |
|||
|
||||
oxalis3
|
Bogusinek napisał » 2024-11-12 12:30 Tylko nasuwa się jedno pytanie: Temperatura powrotu oscyluje w granicach 47 - 50stopni - czy te wartości są ok, czy jednak zrezygnować z mniejszego spalania i świetnego popiołu na rzecz dogrzanego powrotu? Bogusinek , dajże spokój. Masz bardzo dobrą temperaturę powrotu i nie kombinuj. |
|||