Forum Pello v3.5 Praca ciągła Subskrybuj | ||||
|
||||
Mularski1959
|
Witam wszystkich. Chcę ustawić kocioł na pracę ciągłą. Kocioł bardzo szybko osiąga zadaną temperaturę. Macie jakieś wypróbowane metody? Z góry dziękuję. Pozdrawiam
|
|||
|
||||
Michal86
|
Sterownik nie ma opcji podtrzymania. Aby wydłużyć pracę kotła jak i ewentualnego postoju zmniejsz moce i wydłuż histerezę zał/wył.
|
|||
|
||||
Miszmaszzz
|
Próbowałam różnych ustawień i nic z tego nie wyszło.
|
|||
|
||||
Mularski1959
|
Oki. Tak spróbuję zrobić. Dzięki za podpowiedź. Pozdrawiam
dodane 2025-02-01 09:57Witam. Jak radzicie sobie ze zbyt wysokimi tempereturami spalin? Miałem zawsze pomiędzy 80 a 100 c e teraz stale powyżej 100. Pozdrawiam |
|||
|
||||
Michal86
|
Regularnie czyścić kocioł. I pamiętać o czyszczeniu czujnika spalin. Brudny czujnik potrafi pokazywać o 20st mniej niż jest w rzeczywistości.
dodane 2025-02-01 10:39W jakich interwałach to już musisz zobaczyć. W jednym przypadku wystarczy raz w miesiącu w innym raz w tygodniu. Ja osobiście czyszczę co trzy tygodnie. Jednego okresu może być przepalone pół tony innego 300kg. Tyle, że kocioł pracuje tylko na wysokich mocach i nie sadzi, tylko pył. |
|||
|
||||
Mularski1959
|
Dzięki za podpowiedź ale to chyba nie jest przyczyną bo czyszczę raz w tygodniu . Sadzy nie mam tylko szary pył i przy użyciu odkurzacza wodnego odciągam wszystko z okolic czujnika spalin.
|
|||
|
||||
Michal86
|
Inny pellet, inna wydajność podajnika? I w rzeczywistości inna moc. Lub też jak miałeś niższą w cieplejsze dni, a jak był lekki mróz masz wyższą to zwyczajnie ciąg kominowy jest większy.
|
|||