Forum Pello v3.5 Niskie podciśnienie podczas testu - wyczyść kocioł Subskrybuj | ||||
|
||||
seritex
|
Witam. Od kilku dni często mam taki alarm jak w temacie. Kocioł Evopell 12 kW. Mam go od półtora roku i nigdy nic się nie działo. Kocioł jest wyczyszczony tak jakby był nowy. Po tym alarmie muszę odczekać kilka godzin i dopiero wtedy się rozpali. W czym może być problem?
|
|||
|
||||
marcins
|
||||
|
||||
seritex
|
||||
|
||||
Mariolan
|
Dzień dobry,u mnie też taki problem,notorycznie włącza się ten alarm,najdłużej do 3 godzin popracuje. Piec niespełna rok, Defro evopell 8 kW. Do tego w komorze pod popielnikiem jest smoła
|
|||
|
||||
seritex
|
A masz ten filterek przy czujniku podciśnienia?
|
|||
|
||||
Mariolan
|
Pewnie nie,jak w instrukcji nie było. A czy pomógł?
|
|||
|
||||
seritex
|
Nie mam filterka. Dziś piec w ogóle nie chciał wystartować. Zdjąłem przedni panel. Wymontowałem czujnik ciśnienia i przedmuchałem go łącznie z wężykiem, który idzie do pieca. Ustami, porządnie. Sprężone powietrze jest za słabe. Wcześniej piec startował przy ciśnieniu 36 Pa, a jak włączał się alarm to przy ciśnieniu 34 Pa. Po tym zabiegu piec wystartował przy ciśnieniu 68 Pa. Daj znać czy pomogło.
|
|||
|
||||
Mariolan
|
Czy piec działa? Ja próbowałam z ustawieniami od rana, ale skutku. Myślałam o zresetowaniu do ustawień fabrycznych. Osłony panelu nie demontowałam. Alarm na zmianę Niskie podciśnienie podczas testu,albo wpracy
|
|||
|
||||
seritex
|
U mnie chyba pomogło, bo jak na razie nic się nie dzieje. Spróbuj zrobić to co ja. U mnie nawet wyższe ciśnienie teraz pokazuje.
|
|||
|
||||
Mariolan
|
Kominiarz pomógł,bo było niedrożne, zabite wilgotnym brudem , przyłącze od pieca do komina. Ewidentna wina hydraulika, bo nie założył rury z rewizją.
|
|||
|
||||
seritex
|
A u mnie cały czas jest spokój po przedmuchaniu tego wężyka.
|
|||