Forum eCoal.pl v3.5 Dziwny wykres Subskrybuj | ||||
|
||||
Razor136
|
Witam,
Zauważyłem dziwne zachowanie zaworu na wykresie. Zadana temperatura na chwile się zmieniła na wyższą, zawór się otworzył bardziej, później wróciła do poprzedniej wartości a zawór już tego nie zrobił. Temperatura za zaworem jest taka jak ma być ale zastanawiam się o co chodzi? Wykres: Pozdrawiam
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Może pompa CO kończy swój żywot.
|
|||
|
||||
Razor136
|
W sumie od jakiegoś czasu coś tam w niej stuka jak pracuje.
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Przy takiej zmianie otwarcia zaworu, temperatura za zaworem powinna znacząco wzrosnąć, a tak się nie stało.
edit.: U nas też kiedyś pompa CO zaczęła wydawać dźwięki. Takie terkotanie. Pomogło lekkie zwiększenie obrotów. To było w zeszłym roku. Póki co działa, ale mam świadomość, że może zakończyć posługę. |
|||
|
||||
Asterix
|
Pompa CWU Ci się włączyła
|
|||
|
||||
Razor136
|
Zmienilem funkcje pompy dodatkowej na pompe kotłową z mieszającej i wygląda to lepiej.
|
|||
|
||||
faust66
|
Ja mam podobny problem jak autor tego posta. Zawór się otwiera (ciemny zielony kolor) temperatura za zaworem nie rośnie (jasny zielony), zawór się otwiera bardziej i nic, a potem trach szybko temperatura rośnie i się stabilizuje. Już rok temu to zaważyłem, ale rzadko się to zdarza. Ale końcowy efekt dziwi, zawór otwarty na 45% a potem na ok 60% a temperatura za zaworem prawie identyczna. W układzie nic się nie zmieniło, pompka działa na 1-szym biegu, pompka ma 4 lata, działa ok. Myślałem ze to kwestia filtra przed pompą ale to nie to. Czy ktoś potrafi takie dziwne zachowanie wytłumaczyć? |
|||
|
||||
Asterix
|
Naprawde tak cieżko WAM jest zaobserowować że tak się dzieje w momęcie kiedy na wykresie widać że temperatura CWU rośnie ?
Gdy włącza się pompa CWU , automatycznie spada przepływ wody przez zawór i temperatura za zaworem , wiec chyba logiczne że siłownik otwiera zawór zeby utrzymać temperature zadaną za zaworem , oczywiscie jeszcze jest wieksze zapotrzebowanie na moc więc i temp na kotle spada , przcież to wszystko widac na wykresie i tutaj niczego nie trzeba tłumaczyć ,jak i nic dziwnego się tutaj nie wydażyło . |
|||
|
||||
faust66
|
To jak kolega jest taki mądry to niech postawi diagnozę biorąc pod uwagę że pompa cwu działa u mnie 24h/dobe jako pompa mieszająca.
|
|||
|
||||
Razor136
|
Bardziej chodzi o to czemu zawór jest otwarty pierw na 30% a pozniej dla takiej samej temperatury na ponad 50% nawet jak juz sie wszystko ustabilizuje.
|
|||
|
||||
rj1972
|
@faust66 sugeruję sprawdzić poprawność zabudowy siłownika na zaworze. Nie zauważyłem aby w trybie lato siłownik się zamykał do 0.
Dlaczego masz wyłączoną pompę CWU? Twj status pokazuje CWU wyłączone. Nie ma? Jak fizycznie w układzie jest zabudowana pompa dodatkowa? Za wysoko grzejesz ten kociołek chociaż technicznie dobrze ale Twój czujnik cwu często przekracza 65st. Dziennie albo prawie dziennie o 12 Twój czujnik temp zew ma dziwny impuls i w tym samym czasie reaguje mocno siłownik. Widziałem autolato i regulator pokojowy. To też jest do obserwacji. Ale parametry siłownika do sprawdzenia na dzień dobry. To że kręci to nieznaczy że dobrze działa z zaworem. A jaki to zawór? |
|||
|
||||
faust66
|
Hej, pik temperatury zewnętrznej o ok godziny 12:00 wynika z tego że słońce się odbija od okna sąsiada i pada na obudowę czujnika (zauważyłem to dopiero kilka dni temu), pomijając te kilka minut to jest cały dzień w cieniu.
Kabel zasilający pompę CWU przepiąłem w miejsce na sterowniku dla pompy dodatkowej/Mieszającej, jakoś 2 lata temu i jest ustawiona tak ze działa non stop. Zrobiłem to aby podnieść temp. powrotu która była niska ok 40-45st, oraz poprawiło to stabilność całego systemu. Wcześniej jak nalewałem wodę do wanny i ruszała pompa CWU to wytrącało mój piec dość bardzo, temp. na piecu potrafiła spaść o 10st, mijały 2-3 godziny zanim wykresy się stabilizowały. Teraz działa wszystko stabilnie, piec ustawiłem na 65st (tak instrukcja pieca podaje), powrót jest w granicy 60st (min wg instrukcji to 50st), minus jest taki ze woda w bojlerze zrównuje się z temp pieca. No i mam nadzieje że korozja nie zawita dość szybko przy takich ustawieniach temperatury. Pompa CWU jest między wyjściem na piecu a wejściem do bojlera (załączam schemat) Regulator pokojowy jest tylko i wyłącznie do wskazywania temperatury w pokoju i nic więcej, poprostu czasami patrze sobie na wykres temp w pokoju, jego wskazania nie maja żadnego wpływu na ustawienia grzania. Odnośnie zaworu to jest to zawór mieszający AFRISO 4D z siłownikiem. Prześledziłem starsze wykresy i tez te zjawisko występowało czasami. Dzisiaj w nocy ok 3 też wystąpiło. Nie rozumiem tego dziwnego zachowania, może ten typ zaworu tak ma. Jakie parametry siłownika są do sprawdzenia? Jedyną rzecz którą kiedyś zmieniłem to czas reakcji z 120s na 180s bo za szybko reagował i wykresy potrafiły się rozjeżdżać. Dodam ze obie pompy działają na 1-szym biegu - Grundfos ALPHA1L, pompa dla CWU jest trochę słabsza niż dla CO, nie pamiętam teraz parametrów (chyba 20-40 i 25-60). Montaż pieca i osprzętu wykonała firma zajmująca się instalacją kotłów na co dzień, generalnie wszystko działa dobrze od 4 lat. |
|||
|
||||
Razor136
|
Wczoraj u siebie zmienilem wsp. Wzmocnienia z 1.0 na 0.7. Widać po wykresie gładkie przechodzenie do zadanej temperatury. Zobaczymy później co się stanie jak temperatura w pomieszczeniu spadnie na tyle żeby wskoczyla temperatura z obnizonej na zadana.
|
|||
|
||||
rj1972
|
@faust66 pomijając to że za wysoko idzie Twoje CWU z oczywistych względów no i DTR to sugerowałbym aby Twoja pompa CWU pracowała jako kotlowa a nie cyrkulacujna. Cyrkulacujna raz nax240min obecnie się wyłącza i zmienia warunki pracy.
Moim zdaniem powinieneś włączyć obwód CWU I ochronę powrotu przez cwu. Oczywiście to ci popsuje piękny wykres ale nie on jest najważniejszy. Lecąc z cwu powyżej 60st pozbawiasz się pierwszego progu ochrony kotła przed przegrzaniem. Możesz ładnie wysterować cały uklad na 55st ale wtedy świadomie musisz obniżyć temp kotla w stosunku do gwarancji i to pewnie odpada. No cóż co do firmy która montuje nowe kotly węglowe i pelletowe nie nakłaniając właściciela do montażu oddzielnej dodatkowej pompy kotłowej do ochrony powrotu lub jakiegoś innego sposobu np zaworu ATV to raczej są zwykli monterzy od rurek a nie specjaliści. No chyba ze proponowali a ty chciales zaoszczędzić. Teoretycznie zamontowali kocioł niezgodnie z DTR a Ty teraz walczysz o zachowanie zgodności z DTR. |
|||
|
||||
faust66
|
Dzięki za wskazówki. Pompa kotłowa ustawiona zamiast cyrkulacyjnej, temp. pieca zmieniona na 60st. Generalnie zmiany takie lekko kosmetyczne tylko. |
|||
|
||||
rj1972
|
Ok. Warto by jeszcze popatrzeć bo chyba nie do końca działa program autolato a warunki raczej były spełnione. Ale raczej sam musisz na to poświęcić czas.
Nie widać trybu lato czyli zawór zamknięty na lato a 15 st chyba wystkuło czasami. |
|||
|
||||
faust66
|
Program autolato działa idelanie, data: 2024-10-10, przy 15.5C zawór na 0%, pompa CO stop. Przy 15.2C układ wraca do życia. Nie ma to nic wspólnego z problemem który opisałem w 1szm poście. |
|||