Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Evopel 15 kw podgrzanie zbiornika cwu Subskrybuj | ||||
|
||||
mussi
![]() |
Mam zbiornik 300 l i grzeje wodę do 50 stopni. Różnice temperatury mam ustawiona 10 stomni jak spadnie to ma się odpalić piec i podgrzewać zbiornik. Tylko ze piec zdąży się wychodzić poniżej 40 stopni a w zbiorniku mam 47 i piec się rozpala a nie potrzebuje. Czy tak ma być ze obieg w piecu nie może się wychodzić do pewnej temperatury i piec się rozpala. Na piecu różnie można ustawić max 20 stopni a mam ustawiona 60 stopni
|
|||
|
||||
Michal86
![]() |
Nie powinno tak być. Pobierz sobie aktualizacje. Załączanie kotła powinno odbywać się wg histerezy cwu. Następnie aby nie wychładzać pompa cwu załączy się gdy kocioł będzie miał o 3st więcej niż cwu i wyłączy się po osiągnięciu zadanej cwu lub gdy tepm kotła będzie o 1st wyższa niż cwu.
|
|||
|
||||
marcins
![]() |
Histereza #1 to parametr który decyduje o dogrzaniu CWU, a nie "Temperatura obniżona". Temperatura obniżona służy do Programatora w którym możesz na przykład zaznaczyć, że w nocy ma być niższa zadana CWU.
|
|||