Forum bruli.pl Prośba o rozjaśnienie tematu dla bruli Subskrybuj | ||||
|
||||
Szlachtowa
![]() |
Dzień dobry,
Od niedawna zostałem posiadaczem domku w górach który posiada pompę ciepła (NABIALATON MONO + zubadan mitsubishi). Dom ma ok 250m2 (3 kondygnacje) w piwnicy i na parterze podłogówka, a na poddaszu w sypialniach kaloryfery. Do podłogówek są sterowniki techa i niektóre z pętli mają elektrozawory. Układ jest podpięty do Bruli v1 (dom ma ok 10lat). Niestety poprzedni właściciel był mało techniczny więc nie wiele powiedział mi o tym systemie, nie pozostawił również żadnej instrukcji. Dom serwisowała lokalna firma, jednak kontakt z nimi jest co najmniej "problematyczny" , podobnie zresztą jak z pozostałymi lokalnymi fachowcami w rejonie górskim. Zbliża się zima więc zacząłem walczyć z kotłownią i instalacjami. Sporo już zrobiłem (m.in sam wymieniłem przeciekający rozdzielacz od podłogówki). Problem pojawił się z chwilą kiedy zabrałem się za bruli - w pierwszej kolejności chciałem połączyć ją z internetem (jako nowy właściciel mam swój router i muszę skonfigurować połączenie na nowo). Jestem z branży IT, więc pewne problemy są dla mnie proste i zwykle sam je rozwiązuje. Oczywiście szukałem w internecie - m.in na stronie producenta w jaki sposób połączyć się z urządzeniem ,aby edytować adresy IP. Napisałem również e-mail do firmy esterowniki - od 2 tygodni bez odpowiedzi. Wertując to forum oraz stronę wnioskuję że bruli v1 jest przestarzałe, były z nim spore problemy i producent wycofał się z jakiegokolwiek supportu. Widzę również że jest to sterownik dedykowany do kotłów na paliwo, a nie do pomp ciepła więc w dużym skrócie chciałbym zasięgnąć porady od kogoś z doświadczeniem w jakim kierunku wogole mam iść. Chcę uzupełnić wiedzę abym mógł czuć się w miarę pewnie rozmawiająć z kolejnymi "fachowcami" wciskającymi swoje patenty. Pytania: 1. czy może ktoś w prosty sposób powiedzieć jak edytować adres IP w bruli v1. (mam kabel USB-RS232). w bruli jest tylko złącze ethernet (chcę zmienić IP aby łączyło się z routerem i abym mógł sprawdzić obecną konfigurację) 2. czy w ogóle to cudo które mam obecnie nadaje się do pomy ciepła o której wspomniałem ? - może to tylko steruje sterownikami z elektrozaworami od podłogówki (tech) 3. jeżeli z bruli v1 faktycznie są takie problemy i brak wsparcia to czy warto zmienić to w moim przypadku na v4 ? i mieć spokój na dłużej. 4. czy istnieją inne alternatywne - bardziej dedykowane rozwiazania dla mojej instalacji = chciałbym sterować zdalnie ogrzewaniem ponieważ to dom weekendowy w górach i nie chcę iść w koszty ogrzewania na max przez cały sezon. (dużo elementów IoT konfiguruję sobie na supla) Z góry dziękuję z odpowiedzi życzliwych osób |
|||
|
||||
PrzemekP
![]() |
Wszystkie informacje znajdziesz w instrukcji: https://esterownik.pl/_files/bruli_pl/Instrukcja.pdf
|
|||