Forum eCoal.pl v3.5 „Buchanie” z pieca Subskrybuj | ||||
|
||||
Bogusinek
|
Witam,
Mam problem. W celu zabezpieczenia kotła przed wilgocią latem, mam go odpalony cały czas. Od około 3 dni z pieca „bucha” mi masa dymu mimo tego, że nic nie zmieniałem w nastawach. Moja teoria jest taka że po prostu przez obecne upały ponad 30 stopni jest słaby ciąg kominowy i to dlatego. Natomiast nie wiem czy się nie mylę w tym temacie. Co o tym sądzicie ?
|
|||
|
||||
rj1972
|
Pytanie czy możesz udostępnić sterownik? Czy kocioł jest czysty? Czy komin jest czysty? Jaki opał?Jaki to kocioł? Plus+16kW? |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Kocioł udostępnię jutro, póki co wygasiłem i wyłączyłem piec bo te „buchy” mnie przerażają, a nie ukrywam o tej porze nie chce mi się tam schodzić. Jutro kominiarz ma mi wyczyścić komin i wtedy będę testował czy coś się poprawiło.
Piec czysty czyszczony kilka dni temu Komin w mojej ocenie ok ale tak jak mówiłem jutro kominiarz zawita do mnie. Opał to Karlik który został z zeszłego roku. Piec to ogniwo eko plus + 16kw |
|||
|
||||
oxalis3
|
Bogusinek napisał » 2024-07-10 21:10 Moja teoria jest taka że po prostu przez obecne upały ponad 30 stopni jest słaby ciąg kominowy i to dlatego. Co o tym sądzicie ? Zakładając, że komin jest czysty to możesz mieć rację tu. W ubiegłym roku, przy takiej upalnej pogodzie, też miałem podobny problem i zrobiłem to o czym kiedyś pisał na tym forum Verb "w upały włączam wentylator nadmuchowy, który robi nadciśnienie w kazamatach, i jest OK." |
|||
|
||||
MateoKoc
|
Możesz mieć czysty komin i wylot z kotła.
Natomiast możesz mieć zarośnięte łączenie w ścianie. |
|||
|
||||
Bogusinek
|
Odpaliłem ponownie piec bo wyczyszczeniu komina.
Sterownik udostępniony możecie zajrzeć. |
|||