Od poniedziałku (14.04.2025r) planowane są prace przy usłudze Zdalnego dostępu dla sterowników 3.5/4.0.
W poniedziałek mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne (wykresy i statystyki) będą uzupełniane na bieżąco - może to potrwać dłuższy czas.
Forum  Pello v3.5  Obsługa bufora, spostrzeżenia i sugestie. Subskrybuj
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona
2025-04-09 17:19
  KotelnaLubomir Posty: 7 Ostrzeżenie: 0

Tak, przepraszam. Schemat ma jedynie charakter poglądowy i stanowi szybki pomysł.
Zawór faktycznie znajduje się na zaworze powrotnym. Dopiero serwozawór 3D pozwala na oszczędne wykorzystanie pozostałej ciepłej wody kotła.
dodane 2025-04-09 15:19Próbowałem różnych innych opcji, ale faktem jest, że nie można użyć funkcji ochrony temperatury powrotnej za pomocą zaworu 3D, jeśli włączy się funkcję buforą! Jeżeli włączę funkcję bufora, sterowanie pompami CO i wszystkimi zaworami 3,4D są uruchamiane zgodnie z górnym czujnikiem bufora. (Jak poprawnie napisano w instrukcji). Jeżeli wyłączę funkcję bufora, ochrona powrotu za pomocą 3D działa prawidłowo - w zależności od temperatury kotła.

Funkcja ochrony powrotu za pomocą 3D działa w ten sposób, że najpierw obieg małego kotła jest podgrzewany do wybranej temperatury powrotu, a dopiero potem 3D stopniowo się otwiera i wtłacza dalszą ilość ciepłej wody do instalacji.
2025-04-23 09:11
  Michal86 Posty: 321 Ostrzeżenie: 0
 Temperaturowy 3d na powrót i 3d z siłownikiem na instalację i tyle. Jak teraz chcesz sterować temperaturą na obieg grzewczy? Można zrobić pod pewnymi warunkami aby 3d z siłownikiem był na powrocie ale to dużo mieszania i tak nie będzie w 100% prawidłowo.
2025-04-23 11:38
Cześć Przesyłam rysunek całej instalacji grzewczej. To połączenie jest płynne.
2025-04-23 21:07
  wuwok Posty: 80 Ostrzeżenie: 0
Za pompami ZZ należy dać. Inaczej ciepła woda będzie krążyć
2025-04-23 22:34
Ogólnie nie stosuje się zbytnio takiego połączenia. Nie jest to wadliwe rozwiązanie ale "standardowa" instalacja z buforem jest prostsza i bardziej efektywna. Ale nie w tym rzecz...
Nie wiem jak jest to z modułem mr3. Czy wyjście na zawór ze sterownika ogarnie ochronę powrotu. Ale myślę, że sterownik nie ma takiej możliwości co zresztą zauważyłeś. Przy właczonej opcji buforu. Musisz pytać ES. Jeżeli nie to zostaje zamontować 3d termostatyczny i regulacja 3d na obieg ze sterownika. A moduł do żyda. 
Możesz też rozwiązać to w sposób jaki sobie radziliśmy zanim pojawiła się obskuga buforu. 
Górny czujnik zbiornika podpinasz pod wyjście czujnika kotła. Sterownik widzi wtedy bufor jako kocioł. Wszystko działa wtedy wg histerez opierając się tylko na górnym czuiniku. Pompę ładującą podpinasz pod gniazdo wentylatora wyciągowego i na 100%.
Czyli wiadomo ustawiasz np 70 na kotle i histereze załączenia na 20 to bufor będzie ładowany do 70na górnym czuiniku i się wygasi. Gdy na czujniku temperatura spadnie do 50 kocioł się odpala i zaczyna ładować.
2025-04-24 07:04
To połączenie pochodzi z poprzedniego kotła Feroli. Jego jednostka sterująca działała doskonale. 
MR3 nie może sterować ochroną powrotną za pomocą zaworu 3D. Tylko jednostka kotłowa może to zrobić. Omówiłem to z ES i według nich mam uszkodzone połączenie i powinienem zastosować bezpośrednie wypełnienie bufora i ATV. Kocioł uruchamia się tylko raz dziennie, więc po ostygnięciu będzie uruchamiany wielokrotnie. Ale dziękuję za pomoc. 
Lubomir
2025-04-24 09:51
Nie masz złego połączenia tylko takie którego się już nie stosuje. Wystarczy jak zmienisz ten 3d na powrocie na zawór 3d temperaturowy atv, vtc lub inny. Lub tak jak pisałem wyżej bez opcji buforu tylko, że Górny czujnik wpiąć w płytkę sterownika pod wyjście temperatury kotła. Piec nie będzie się włączał po wystudzeniu tylko wtedy gdy wychłodzi się góra buforu do żądanej temperatury. Dla sterownika temperatura z górnego czujnika będzie temperaturą kotła. Oryginalny czujnik kotła musi zostać na miejscu bo jest tam termik co zapobiegnie ewentualnemu przegrzaniu pieca.
dodane 2025-04-24 07:51Aha...tylko, że jeżeli grzejesz cwu z kotła ta opcja odpada. Także ogólnie najlepiej będzie zamienić 3d na temperaturowy, a moduł i ten 3d z powrotu do żyda. No chyba, że chcesz sobie zostawić na przyszłość w razie co.
2025-04-24 10:25
W przeszłości korzystałem z ATV, ale był problem z odwrotnym przepływem grawitacyjnym do kotła – zbiornik jest umieszczony niżej niż kocioł. Kocioł był podgrzewany do momentu, aż temperatura w zbiorniku spadła poniżej temperatury ATV. Ale nie ma potrzeby pisać o moim systemie ogrzewania. 
Chciałem tylko zwrócić uwagę na błąd w programie, lub po prostu błąd w instrukcji ,ponieważ zabezpieczenia powrotu 3D nie można stosować z buforem.
2025-04-24 10:52
To fakt. Ale trzeba też wziąć pod uwagę, że opcja buforu pojawiła się rok temu i wszystko jest w fazie "docierania". Ogólnie zawór 3d z siłownikiem na powrót nie jest najprostszym rozwiązaniem ale ma jedną zaletę, że możesz regulować temp powrotu wg siebie.
2025-04-24 14:01
Tak, to prawda. 
Kontroler jest udoskonalany. Poza tym jestem bardzo zadowolony z kontrolera. Menu jest przejrzyste i oferuje wiele ustawień. Zdalny dostęp jest również świetny. Dobra robota.
2025-04-24 15:16
  wuwok Posty: 80 Ostrzeżenie: 0
KotelnaLubomir napisał » 2025-04-24 10:25
W przeszłości korzystałem z ATV, ale był problem z odwrotnym przepływem grawitacyjnym do kotła – zbiornik jest umieszczony niżej niż kocioł. Kocioł był podgrzewany do momentu, aż temperatura w zbiorniku spadła poniżej temperatury ATV. Ale nie ma potrzeby pisać o moim systemie ogrzewania. 
Chciałem tylko zwrócić uwagę na błąd w programie, lub po prostu błąd w instrukcji ,ponieważ zabezpieczenia powrotu 3D nie można stosować z buforem.

Zastosować zawory zwrotne i nie będzie problemu z grawitacją. 
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 3Następna stronaOstatnia strona
Użytkownicy online: mwozniak, urszula40566