Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Pello v3.5 Defro Evopell 8kw "rozpalanie nieudane" Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Campagnolo
![]() |
Również miałem problemy z nieudanym rozpalaniem. Załączał się alarm szczególnie w nocy. Kocioł próbował się rozpalać wciąż dosypując pelletu, oczywiście bez rezultatu. Po usunięciu pelletu z paleniska i wyczyszczeniu z popiołu rozpalał się normalnie. Ale tylko do kolejnego zatkania popiołu, sadzy czy tym podobnych. Pomogło skrócenie czasu pomiędzy czyszczeniami z 240 do 180 minut. Kocioł Defro Evopell 12KW, pellet Garbatka.
|
|||
|
||||
RewersWTF
![]() |
Cześć.....posiadam Piec na pellet Defro beta 12kw- piec po osiągnięciu temp. wchodzi w stan czuwania zaś jak temp. spadnie powinno się rozpalić ponownie, a tu Błąd A17 nieudane rozpalanie źródło palnik. Piec itd wyczyszczony, pelet ok, palił 3 lata i nagle ten problem..........problem bo automatycznie nie rozpali się już w ogóle.Wyczyściłem piec, wentylator, ruszt, przewody, kanały, w które wchodzą grzałki i czujnik ognia. Pelet jak już pisałem jest ok. Niestety bez zmian. Nic się nie zmieniło poprostu najpierw zaczął rozpalać co któryś raz a potem już zero rozpalania. Dziwi mnie to bo grzałki są nowe widać że się nagrzewają a na ruszcie dosłownie lekki żar. Czy czujnik ognia / płomienia może być przyczyną?
|
|||
|
||||
Kazwar13
![]() |
Witam. W ubiegłym tygodniu, zgodnie z zaleceniami, przeprowadziłem kalibrację, ponieważ kupiłem pellet Barlinek z drugiego źródła. Kocioł zaczął pracować bez jakichkolwiek problemów: nie było alarmów: nieudane rozpalanie, dogrzewał, wygaszal się i uruchamiał po każdym cyklu. Temperatura kotła była blisko zadanej, w mieszkaniu termostat reagował na zadaną temp. 21,4 przy histerezie 1. Temperatura spalin w normie. Było Ok, ale kocioł nie dochodził do zadanej temperatury i po konsultacji z Wami coś się stało: kocioł dalej nie dochodzi do zadanej temperatury, cały dzień w mieszkaniu jest 20 , a zadana to maks 21,4 i kocioł powtarza cykl tylko po czasie czyszczenia i nie dobija do temperatury zadanej. Może to wina nie ustawień, lecz wina producenta?
To trwa już od zeszłego roku. Nie mogę spać spokojnie ani wyjść z domu nie będąc pewnym że mieszkanie jest bezpieczne ogrzewane. Chyba pora na recenzję i reklamację. Czytałem w necie że to nie tylko mój problem. Raczej odradzam ten produkt. Pozdrawiam Kazimierz dodane 2025-01-14 21:17Muszę dodać że Panowie z s -terownik są bardzo pomocni i życzliwi,za co wielkie dzięki, pomagają mi już od 60-ciu telefonów. Coś tu nie gra ( z kociołkiem, wiem, że nie tylko u mnie) Pozdrawiam Kazimierz dodane 2025-01-19 20:14Witam. Kolejne dni z problemami. Teraz, jak przestał alarmować o nie udanym rozpalaniu ( pracuje jak należy ) przestał nagrzewać mieszkanie, max to przez cały dzień - do 20 stopni, przy zadanej temperatury 21,4. Problemy ciągną się drugi sezon, zawsze coś. Pora na reklamację do Defro, ile można cierpieć za całkiem dużą kasę. Pozdrawiam Kazimierz |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||