Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Fałszywy alarm zerwanej zawleczki Subskrybuj | ||||
|
||||
Richard60
![]() |
Witam, mam pytanie dotyczące fałszywego alarmu o zerwanej zawleczce. Pierwszy raz przytrafiło się w nocy 15 grudnia. Rano wstałem, zobaczyłem powiadomienie i wziąłem się za opróżnienie zasobnika w poszukiwaniu przyczyny. Nic nie znalazłem i dopiero zajrzałem do zawleczki, była cała. Poskładałem, zasypałem węgiel i uruchomiłem piec, poszło normalnie. Dzisiaj znowu powiadomienie o zerwanej zawleczce, tym razem najpierw zajrzałem do zawleczki, była cała. Wcześniej wyłączyłem alarm, dałem na automat i piec ruszył normalnie. Poprzednim razem zajrzałem do kondensatora, jest o pojemności 2,5 ųF. Gdzieś na forum widziałem, że są także o innych pojemnościach albo coś pomyliłem. Sprawdzałem też magnes na wałku i czujnik w tej plastikowej puszce, wyglądają ok. Palę w tym piecu (Ogniwo Eko Plus 20M) czwarty sezon i do tej pory wszystko było ok, może ktoś coś doradzi ? Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
1. Rozkręcić obudowę sterownika i sprawdzić czy są dokręcone kabelki z czujnika zawleczki.
2. Odkręcić cztery sruby trzymające kapsel do którego jest wkręcony czujnik i wtedy samym kapslem pokręcić wokół zawleczki obserwując stan zaświecienia się czerwonej diody w czujniku ( bliskość zawleczki do czujnika ) Może ten odczyt raz jest raz nie albo co parę obrotów ( czerwona dioda w czujniku ). Można też sprawdzić i zmienić odległość zawleczki do czujnika ( tylko nie za blisko bo coś się połamie Ustawić zawleczkę pod czujnikiem ( zapalona czerwona dioda ) i poruszać kabelkiem czy nie przerywa. 3. Wymienić kondensator w silniku motoreduktora ( może się kończy i czasem raz na jakiś czas nie startuje ) Niestety przyczyn może być kilka i najlepiej eliminować kolejno. |
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Dzięki, jutro to sprawdzę. A orientujesz się, czy ten kondensator 2,5 ųF jest prawidłowy?
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Przeglądam forum i wartość tego kondensatora jest różna. Od 6ųF przez 8ųF nawet do 12ųF. Jeżeli masz w silniku 2,5ųF to wymieniasz na taką samą wartość. Może faktycznie przez ten kondensator silnik czasem nie odpala i wtedy sterownik zasysa ten błąd. Ludziska na forum pisali że po 4 latach trzeba go wymieniać. |
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Sprawdziłem wszystkie połączenia, czujnik i magnes przy wale, kondensator i wszystko wygląda dobrze. Zamówiłem nowy kondensator i zobaczymy. Najciekawsze jest to, że sytuacje te zdarzyły się na razie tylko dwa razy dokładnie w odstępie miesiąca, 15 grudnia i 15 stycznia. Pozdrawiam.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Obstawiam na kondensator. Jak przeszukasz forum to jest takie info. |
|||
|
||||
macko72
![]() |
https://youtu.be/SsVYVKXsuCw?si=ledvOxB01lGutgAH a tu jest wszystko kondensatorze niekoniecznie musi być to kondensator zapraszam do oglądania
|
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Nie można otworzyć linku
|
|||
|
||||
macko72
![]() |
Wymiana kondensatora w silniku napędu podajnika kotła na ekogroszek (youtube.com)
|
|||
|
||||
marena
![]() |
Richard60 napisał » 2024-01-19 09:33 Nie można otworzyć linku można bez problemu https://youtu.be/SsVYVKXsuCw?si=ledvOxB01lGutgAH |
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Udało mi się otworzyć filmik, bardzo ciekawy, dzięki. Jeżeli jeszcze raz przytrafi mi się taka sytuacja to wymienię kondensator i zobaczymy, pozdrawiam.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Hmmmm tu nie ma na co czekać tylko brać się do roboty ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
Richard60
![]() |
Tylko dlaczego ta sytuacja zdarzyła się w odstępie miesiąca? Zgodnie z Twoją sugestią podokręcałem złącza w sterowniku, jedno było trochę luźniejsze, może to było przyczyną? Kondensator już dotarł, więc jestem już spokojniejszy.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Kondensator nie ulega uszkodzeniu natychmiastowo. Jego pojemność maleje z czasem. Podczas startu silnika i większym obciążeniu ślimaka może raz na ruski czas nie wystatować. Następnie działać prawidłowo kilka dniu by znowu mieć problem. Trzeba od razu reagować i mniej pisać a więcej robić ... ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
lan123
![]() |
||||
|
||||
gwarek
![]() |
Dość zbliżona wartość choć nie ta sama ... ja bym wstawił taką samą wartość.
30sekund szukania ![]() ![]() ![]() ![]() https://www.tme.eu/pl/details/cbb60f-8_450/kondensatory-do-silnikow/sr-passives/?brutto=1¤cy=PLN&gad_source=1 https://sklep.avt.pl/pl/products/kondensator-rozruchowy-do-silnika-8uf-450vac-34x70mm-przewod-169593.html?gad_source=1 https://allegro.pl/oferta/kondensator-silnikowy-miflex-8uf-450vac-polski-10934270396?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=ps&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_ogrod_pla_pmax_ps&ev_campaign_id=19692663022&gad_source=1 |
|||
|
||||
lan123
![]() |
Tak właśnie zrobiłem znalazłem w sklepie elektrycznym za 18 zeta i smiga .
![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Trochę za bardzo się rozpisujecie. Normalnie akceptowalny poziom to +10%. A tutaj ździwko. Masz silnik I przekładnię 8uF a kupujesz 12uF . Czy Ogniwo faktycznie preferuje inną wartość niż producent silnika?
|
|||
|
||||
lan123
![]() |
Witam ,miałem 8uf i kupiłem 8uf ,na tabliczce silnika pisze 8uf więc może to sklep ogniwo niech to sprecyzuje bo +10% z8uf to nie 12uf
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
No cóż .... myślenie biznesowe. Może w niedalekiej przyszłości trzeba będzie kupić nowy silnik. Jest 8ųF ma być 8ųF sprawa oczywista. |
|||