Forum eCoal.pl v3.5 pilne sterownik ecoal Subskrybuj | ||||
|
||||
drobny10
|
Witam, pilnie dziś kupię sterownik pieca
|
|||
|
||||
Jan727usz
|
A po co Ci ten syf. Nie lepiej kupić sobie skzp 02 albo 05 i mieć święty spokuj. Jak poczekasz do wiosny to sprzedam Ci mój , prawie nówka , drugi sezon uzywany.
|
|||
|
||||
PrzemekP
|
Jan727usz napisał » 2024-01-15 19:30 A po co Ci ten syf. Nie lepiej kupić sobie skzp 02 albo 05 i mieć święty spokuj. Jak poczekasz do wiosny to sprzedam Ci mój , prawie nówka , drugi sezon uzywany. Rozumiem, że w swoim kotle też używasz skzp 02 lub 05? drobny10 napisał » 2024-01-15 17:12 Witam, pilnie dziś kupię sterownik pieca Skąd jesteś? |
|||
|
||||
Jan727usz
|
PrzemekP napisał » 2024-01-15 19:54 Rozumiem, że w swoim kotle też używasz skzp 02 lub 05? Tak używałem w poprzednim kotle i PID działał jak należy . Niestety po wymianie kotła z uwagi na przepisy oddałem za flaszkę znajomemu i teraz żałuję. Drogi panie Przemek sprawdz sobie ilu użytkowników korzysta z waszego genialnego ecoala , na palcach jednej ręki policzysz. Zdecydowana większość klepie na ręcznym ja za króla Ćwieczka a mamy XXI wiek. Czy tak trudno udostępnić ludziom regulację mocy min i max , choć tyle a resztę w środku niech sobie moduluje sterownik. Sama korekta nadmuchu nie rozwiązuje problemu, są wegle które przy większym nadmuch spalają się szybciej i wtedy sterownik za mało podaje paliwa i po pół godziny można ślimaka po rogach głaskać. Obniżając nadmuch powodujemy zasyfienie kotła , podwyższając na mocy min niby jest OK ale jak pisałem jak kocioł przejdzie w tryb paniki to pozamiatane. Sprawa druga, sterownik zbyt późno reaguje na spadek temperatury i robi się taka kula śnieżna po prostu lawina . Jeżeli przebija o 5st a potem nic nie robi aż temp spadnie poniżej 3 st od zadanej to mamy 8st spadku temperatury i zaczyna się otwierać zawór co powoduje jeszcze większy spadek temp na kotle i jest czarna d..pa . Piec grzeje jak głupi, temp spalin ponad 200 st i topimy śnieg misiom polarnym. Z poważaniem Janusz L |
|||
|
||||
PrzemekP
|
Jan727usz napisał » 2024-01-15 20:12 Tak używałem w poprzednim kotle i PID działał jak należy . Niestety po wymianie kotła z uwagi na przepisy oddałem za flaszkę znajomemu i teraz żałuję. Drogi panie Przemek sprawdz sobie ilu użytkowników korzysta z waszego genialnego ecoala , na palcach jednej ręki policzysz. Zdecydowana większość klepie na ręcznym ja za króla Ćwieczka a mamy XXI wiek. Czy tak trudno udostępnić ludziom regulację mocy min i max , choć tyle a resztę w środku niech sobie moduluje sterownik. Sama korekta nadmuchu nie rozwiązuje problemu, są wegle które przy większym nadmuch spalają się szybciej i wtedy sterownik za mało podaje paliwa i po pół godziny można ślimaka po rogach głaskać. Obniżając nadmuch powodujemy zasyfienie kotła , podwyższając na mocy min niby jest OK ale jak pisałem jak kocioł przejdzie w tryb paniki to pozamiatane. Sprawa druga, sterownik zbyt późno reaguje na spadek temperatury i robi się taka kula śnieżna po prostu lawina . Jeżeli przebija o 5st a potem nic nie robi aż temp spadnie poniżej 3 st od zadanej to mamy 8st spadku temperatury i zaczyna się otwierać zawór co powoduje jeszcze większy spadek temp na kotle i jest czarna d..pa . Piec grzeje jak głupi, temp spalin ponad 200 st i topimy śnieg misiom polarnym. Z poważaniem Janusz L A dlaczego nie wstawisz do aktualnego kotła skzp? Co do użytkowników ecoala - chcesz z podziałem na każdy dostępny model ? eCoal, eCoal_B, bruli, pello? I prosiłbym żebyś już tutaj nie pisał. drobny10 pytał o ecoala - i tego się trzymajmy. |
|||
|
||||
drobny10
|
temat zamknięty ,kupiłem tego samego dnia, podłączyłem, piec chodzi, ale mam problem z podłączeniem do internetu i tu jest największy problem bo człowiek się rozleniwił
|
|||