Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Niska temperatura powrotu kotla. Subskrybuj | ||||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
Witam wszystkich. Piszę, bo mam mały problem. Wczoraj przełączyłem kocioł na pracę stała. Wyłączyłem pompe dodatkową i włączyłem ochronę powrotu przez CWU. Takie zalecenia dostałem od Was rok temu żeby uspokoic pracę kotła i dodam, że wszystko chodziło pięknie. Identyczne ustawienia jak rok temu. Różnica polega na tym, temperatura powrotu wynosi teraz średnio 49-50.5 stopnia. W tamtym roku przy tych ustawieniach wynosiła średnio 53 stopnie. Nie wiem czemu tak jest. Może ktoś wie o co chodzi i pomorze? Pozdrawiam
|
|||
|
||||
Kam1Neum
![]() |
Witam,proszę sprawdzić czujnik temperatury kotła,czy dobrze siedzi.
Nie dociśnięty przekłamuje temperaturę kotła. dodane 2023-11-19 18:50Sterowniki pokazuje że jest 60 a faktycznie tempera jest na wyjściu zasilenia sporo poniżej. dodane 2023-11-19 18:51Z automatu przekłada to się na niższej temperaturze powrotu. dodane 2023-11-19 18:55Jeśli wszystko jest ok,można pobawić się z kalibracją czujnika i dać na minus o dwa trzy stopnie.Na pewno nie przekłada to się na wyższe spalanie ale za to podnosi temperaturę powrotu. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
||||