Forum eSterownik.pl Piec przechodzi w tryb alarmowy RBR 12 Kw Subskrybuj | ||||
|
||||
pablo
|
Witam, od wczoraj mój kociołek przechodzi w tryb awaryjny następnie w tryb wygaszania a co najlepsze nie widać powodu tej awarii co kilka godzin. Ktoś ma jakiś pomysł :?
|
|||
|
||||
leON22
|
Tak mam, zmień w ustawieniach algorytm wygaszania kotła na Tylko w grzaniu , bo obecnie masz Zawsze aktywny i obserwacja
|
|||
|
||||
pablo
|
leON22 : ale a czemu tak:? od pięciu lat nie dotykałem tego, czy coś się zmieniło w sofcie?
|
|||
|
||||
leON22
|
Bo takie ustawienie jest zalecane, w sofcie raczej nic się nie zmieniło, ale o to pytaj ES. Poszukaj na forum tematu o algorytmie wygaszania kotła. ANALIZA temp.spalin mówi Ci to coś, nie wiem co się u Ciebie porobiło ale pewnie tu jest pies pogrzebany, może masz inne paliwo, inny ciąg kominowy nie wiem, pytałeś - zasugerowałem zmianę. Może skróć czas postoju podajnika w podtrzymaniu, bo masz ustawione aż 100min.
|
|||
|
||||
pablo
|
wygaszenie kotła ->tak wiem,inne paliwo tu masz rację ,cod o skrócenia czasu też zrobiłem z 140 na 100,zobaczymy w środę bo rak wracam do domu teraz muszą ewentualnie kominek odpalić
|
|||
|
||||
rj1972
|
W ostatnim czasie pojawiła się dość wysoka temp podajnika. Mogło to wpłynąć na wygaszenie. Przed rozpaleniem warto by wygrzebać palnik i sprawdzić na oko stan ślimaka.
|
|||
|
||||
pablo
|
mam eko wesoła, i może to być przyczyną
|
|||
|
||||
lospavlos
|
Witam, miałem ten sam problem.Błąd polega na złym uruchomieniu skraplacza 1uF/400V na wentylatorze. Wymieniłem na nowy i wszystko jest OK. Mój język polski nie jest zbyt dobry, za co przepraszam. |
|||