Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Konfiguracja Ogniwo Eko Plus 16kW Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
nikoska
![]() |
Witam wszystkich,
niedawno przeprowadziłem się do innego domu, w którym zainstalowany jest piec Ogniwo Eko Plus 16kW i mam pewien problem, a zarazem potrzebuje, aby ktoś jasno i zrozumiale jak poustawiać dane ustawienia pieca. Piec wczoraj został przeze mnie zaktualizowany do najnowszej wersji. 1. Pierwszy problem, z jakim się spotkałem to była zimna woda w kranie - pomimo ustawienia na piecu temp. zadanej 45°C i przez cały dzień temp. wody nie wzrosła wyżej niz 32°C. Potem dorwałem to forum trochę poczytałem, naklikałem i ostatecznie zaczęła lecieć ciepła woda z kranu, ale dziś z nie wiadomo jakiej przyczyny znów temp. wody spadła do 33°C, więc pozmieniałem ustawienia zaworu 3D i znów zaczęła wzrastać, ale jeśli mam się tak codziennie bawić to wole żeby ktos bardziej obeznany zerknął na mój sterownik. Z takich jeszcze technicznych rzeczy: Pow. do ogrzania 90m^2 (6 kaloryferów) Budynek: stare budownictwo (nieocieplony) Zdjęcia instalacji w razie potrzeby jestem w stanie dołożyć. Mój sterownik: https://esterownik.pl/device/29352 |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Nie mam dziś zbyt wiele czasu. Generalnie masz problem z siłownikiem i zaworem 3D. Jeśli możesz teraz to testowo zmień kierunek otwierania siłownika (zaworu 4D) w lewo. Wyłącz i włącz sterownik. Reszta może później./ dodane 2023-10-14 21:24Zmień w ustawieniach zaawansowanych pompę dodatkową z mieszającej na kotłową. dodane 2023-10-14 21:26Obniż temp CWU do 45 st. dodane 2023-10-14 21:28W sumie to albo kierunek otwarcia zaworu 3D jest zły albo kalibracja siłownika z zaworem jest zła. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Sprawdź czy teraz na zaworze 4D masz 0 na skali?
|
|||
|
||||
nikoska
![]() |
||||
|
||||
faco
![]() |
Nie wiem czy dobrze widzę ale powinna być wajcha na skraju niebieskiego pola.
|
|||
|
||||
nikoska
![]() |
faco napisał » 2023-10-14 22:05 Nie wiem, czy dobrze widzę, ale powinna być wajcha na skraju niebieskiego pola. ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Daj ja wskazująco na dół
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Ściągnij te worki po prawej. Jeśli prawa odnoga zaworu 3d idzie na cwu to ja nie wiem czy to nie będzie hit instalatorski.🤔
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Na razie jest reakcja, spokojnie.
|
|||
|
||||
nikoska
![]() |
rj1972 napisał » 2023-10-14 22:11 Ściągnij te worki po prawej. Jeśli prawa odnoga zaworu 3d idzie na cwu to ja nie wiem czy to nie będzie hit instalatorski.🤔 Ta rura, która jest zasłonięta workiem łączy się z tą rurą od pompy na górze i idzie za piec. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Chwila temp spada wszystko na dobrej drodze.
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Ok. Ale jeśli dasz wajhe po lewej 3d na dół to odetniesz pompe CO.
dodane 2023-10-14 22:15Trzeba wciągnąć worki. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Korektę dmuchawy daj -1%
|
|||
|
||||
nikoska
![]() |
||||
|
||||
faco
![]() |
Ok tak w tym ... wskazuje zawór dalej na dół?
|
|||
|
||||
nikoska
![]() |
faco napisał » 2023-10-14 22:19 Ok tak w tym ... wskazuje zawór dalej na dół? Zawór jakby wskazuje na godzinę 1 (jest widoczne niebieskie pole) |
|||
|
||||
faco
![]() |
A dałeś go tak jak pisałem ?
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Faco. Zamknołeś obieg CO więc idzie teraz wszystko na cwu. A silownik dalej na 0.
Nicosa, zdejmij te worki po prawej stronie silowka i daj fotke. |
|||
|
||||
nikoska
![]() |
faco napisał » 2023-10-14 22:23 A dałeś go tak jak pisałem ? czyli ręcznie go przesunąć na środek mniej więcej ? dodane 2023-10-14 22:29 rj1972 napisał » 2023-10-14 22:25 Faco. Zamknołeś obieg CO więc idzie teraz wszystko na cwu. A silownik dalej na 0. Nicosa, zdejmij te worki po prawej stronie silowka i daj fotke. ![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Ok, widocznie się nie znam. Ustawiajcie
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 4Następna stronaOstatnia strona | ||||