Forum eCoal.pl v3.5 Alarm - zerwana zawleczk po raz n-ty Subskrybuj | ||||
|
||||
Deredas
|
Co może być przyczyną, że zrywa się zawleczka przy ślimaku co chwila ? Slimak wyjąłem i wygląda jak nowy - zero rdzy itd. Czy ktoś miał podobny problem ? Kocioł rbr eko 10kw z ecoal 3.5 |
|||
|
||||
rj1972
|
Trzeba by wyjaśnić kilka kwestii. Jaki opał - granulacja - ekogroszek czy groszek? Czy w popiole jest kamień? Jaka zawleczka 5,8 czy 8,8? Jaki jest czas podawania w grzaniu? Niestety nie widać Twojego sterownika. |
|||
|
||||
gwarek
|
Może za mocno przykręcasz nakrętkę na śrubie ( zawleczce ). Ja mam kontrę na dwóch nakrętkach z lekkim luzem na wałku. Oczywiście groszek robi dużą różnicę w obciążeniu zawleczki. |
|||
|
||||
w0jci0l
|
Na początku mojej przygody z Ogniwo Eko Plus M 26 zrywało mi zawleczkę jak zasyspałem ekogroszku na totalny "full" zasobnika. Odkąd zacząłem zostawiać trochę luzu, zawleczki nigdy więcej nie zerwało.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Raz wsypałem do OEPM26kW 150kg groszku .... zero problemów z zawleczką. Raz jeden zerwało bez żadnego widocznego powodu przez dwa sezony palenia. |
|||
|
||||
aqhr
|
Deredas napisał » 2023-10-05 12:11
Co może być przyczyną, że zrywa się zawleczka przy ślimaku co chwila ? Slimak wyjąłem i wygląda jak nowy - zero rdzy itd. Czy ktoś miał podobny problem ? Miałem taki problem w zeszłym roku, zawleczka ( kl.8.8) zerwana kilkanaście razy bez powodu. Slimak ok, ekogroszek i pellet ten sam co zawsze (mieszam jedno z drugim). Zasypy zawsze na full. Wymieniłem kondensator rozruchowy silnika motoreduktora na nowy i problem znikł. |
|||
|
||||
gwarek
|
Z tym kondensator to ciekawe zjawisko .....
|
|||