W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Moduł WiFi Subskrybuj
2023-01-18 11:17
  Kornel1 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Witam, mamkilka pytań dotyczących modułów bezprzewodowych do sterownika eCoal 3.5
1. czy jest możliwość podłączenia modułu WiFi tak żeby się musieć podłączać przez kabel ??
2. Czy można podłączyć dwa zawory 4d dla co1 i co2 z siłownikami automatycznymi i czy sterownik będzie je niezależnie obsługiwał?? 
3. Czy można podpiąć dwa czujniki temperatury za zaworem ??
2023-01-18 11:19
  PrzemekP Posts: 1522 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
Ad1. Moduł bezprzewodowy do sterowników v3.5 nie jest modułem WiFi.
Moduł odpowiada z komunikację z czujnikami / głowicami / przekaźnikami / listwami do podłogówki.
Wszystko co jest dostępne w sklepie eSterownik.pl


Ad2. 
Można mieć kilka zaworów 4D ale należy wyposażyć sterownik w moduł rozszerzeń moduł w sklep eSterownik.pl
Dzięki temu możesz dodać kolejne obiegi i zdefiniować odpowiednio.


Ad3. Dwa czujniki za jednym i tym samym zaworem 4d ? 
2023-01-18 14:47
  MateoKoc Posts: 474 Ostrzeżenie: 0
Kornel1 napisał » 2023-01-18 11:17

1. czy jest możliwość podłączenia modułu WiFi tak żeby się musieć podłączać przez kabel ??

Repeater załatwia sprawę.
Ja mam Tp-Link WA850RE.
Wpinasz do gniazdka i podłączasz przewodem ze sterownikiem.
Repeater łączy się z routerem bezprzewodowo.
2023-01-18 15:12
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Nic nie załatwia, repeaterem przedłużasz tylko zasięg wifi a ster i tak musi być podłączony kablem sieciowym
2023-01-18 17:53
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Możesz zrobić tak jak napisał kolega MateoKoc. Wpinasz to urzadzonku do gniazdka w pobliżu kotła, kablem rj45  podłączasz do sterownika, sterownik ma już wbudowana kartę sieciową.
2023-01-18 18:45
  Kornel1 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Super dzięki za podpowiedź a to urządzenie trzeba jakoś instalować na kompie żeby je połączyć z ruterem trudne to ??
2023-01-18 18:52
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
Trzeba połączyć repeater z routerem domowym prosto pisząc z tym że w w miejscu gdzie repeater będzie wpięty do gniazdka musi  być zasięg z routera domowego. Czy to chodzi o ten kocioł koło Brzegu?
2023-01-18 18:53
  Kornel1 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Nie dwa czujniki do jednego zaworu tylko mam obieg co1 I co2 pierwszy jest od podłogówki a drugi od kaloryferów i podłogówki w łazienkach i na tym pierwszym mam zawór 4d z siłownikiem i czujnik za zaworem a na tym drugim mam zawór 4d ale bez siłownika i bez czujnika i czy jak bym dołożył siłownik do zaworu na co2 i czujnik za zaworem to czy nie było by lepiej ? 
2023-01-18 19:47
  rj1972 Posts: 959 Ostrzeżenie: 0
Kornel1 fizycznie masz chyba 2 zawory 3D, tak przynajmniej wynika z zdjęć w innym poście . Tak, byłoby lepiej do sterowania i obserwacji tylko trzeba policzyć koszty i czy nie prościej przebudować siłownik na obieg grzejnikowy a podlogowke wysterować zaworami na rozdzielaczu bo pewnie są. 
2023-01-18 19:50
  MateoKoc Posts: 474 Ostrzeżenie: 0
karoka65 napisał » 2023-01-18 15:12
Nic nie załatwia, repeaterem przedłużasz tylko zasięg wifi a ster i tak musi być podłączony kablem sieciowym


Załatwia to, że nie potrzebujesz wiercić w ścianach i ciągnąć kilkanaście metrów przewodu sieciowego.
Wystarczy kawałek do najbliższego gniazdka.

2023-01-18 19:56
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO

Pod warunkiem że przy tym gniazdku będzie zasięg z routera a różnie to bywa.
Przypomnę też pytanie:
Kornel1 napisał » 2023-01-18 11:17

1. czy jest możliwość podłączenia modułu WiFi tak żeby się musieć podłączać przez kabel ??
2023-01-18 20:01
  rj1972 Posts: 959 Ostrzeżenie: 0
Autor Kornel1 chyba by musiał to pytanie sprostować bo jest mocno wieloznacznie skonstruowane i wszyscy mogą mieć rację. 
2023-01-18 20:04
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
rj1972 napisał » 2023-01-18 20:01
Autor Kornel1 chyba by musiał to pytanie sprostować bo jest mocno wieloznacznie skonstruowane i wszyscy mogą mieć rację. 

Dokładnie, dla mnie jeśli ma nie być kabla to ma nie być a tak się nie da.
2023-01-18 20:12
  rj1972 Posts: 959 Ostrzeżenie: 0
Ale tez wyzej pisze o radiowych czujnikach a sa chyba ustawione przewodowe. Wiec moduł radiowy jest. Dostęp do sterownika jest przez www więc kabel chyba tez jest to po co Wi-Fi. 
2023-01-18 20:29
  karoka65 Posts: 3430 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
rj1972 napisał » 2023-01-18 20:12
Ale tez wyzej pisze o radiowych czujnikach a sa chyba ustawione przewodowe. Wiec moduł radiowy jest. Dostęp do sterownika jest przez www więc kabel chyba tez jest to po co Wi-Fi. 

Radio to radio a wifi to wifi gdzie sterownik wifi nie posiada Przemek to wyjaśnił a pytanie było takie:
Kornel1 napisał » 2023-01-18 11:17

1. czy jest możliwość podłączenia modułu WiFi tak żeby się musieć podłączać przez kabel ??
 
Jeśli zaś autorowi chodziło o to żeby nie ciągać przewodów po domu i nie wiercić dziur a ma wolne gniazdko prądowe w pobliżu kotła gdzie jest zasięg z routera domowego to można zrobić tak jak pisał MateoKoc, czyli dać tam repeater i kawałek kabla sieciowego do sterownika podłączyć. Sam robię często takie podłączenia, mamy na busie kilka repeaterów, pudło kabla sieciowego, wtyki RJ i zaciskarkę


2023-01-18 23:05
  Kornel1 Posts: 10 Ostrzeżenie: 0
Dokładnie zapomniało się pociągąć kabel i teraz nie bardzo chce wiercić zrobię patent z tym readapterem i po sprawie dokładnie o to mi chodziło dzięki.

Od razu jeszcze jedno pytanko czy jak czujniki temperatury zewnętrzno/ wewnętrzne takie jak na tej stronie do kupienia to je trzeba kablem podłączyć do sterownika ?? Czy wystarczy podać im tylko prąd ? 
2023-01-18 23:18
  leON22 Posts: 6509 Ostrzeżenie: 3
W sklepie ES są czujniki przewodowe i radiowe, znowu nie sprecyzowałeś pytania  Przewodowe jak sama nazwa wskazuje - trzeba podłączyć ze sterownikiem przewodem, a do bezprzewodowych potrzebny jest dodatkowo moduł radiowy, bo sygnał do nich przesyłany jest drogą radiową. 


dodane 2023-01-18 23:16https://sklep.esterownik.pl/produkt/116
dodane 2023-01-18 23:18Albo taki :
https://sklep.esterownik.pl/produkt/122
2023-01-19 07:03
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
Kornel1 jeśli masz słaby sygnał wifi w kotłowni, możesz też użyć adaptera tzw transmiter sieciow, warunek ta sama faza w gniazdku przy ruterze co w kotłowni, wtedy jeden adapter wpinasz przy ruterze  łączysz kablem rj45 z ruterem, a drugi w kotłowni, net jest przesyłany przez kable sieciowe 240V, ale jak mówię takie rozwiązanie jak słaby sygnał i faza musi być ta sama 
Users on-line: adzik, Szwager