Forum eCoal.pl v3.5 Dmuchawa Subskrybuj | ||||
|
||||
Krzepow
|
Witam
Piec Ogniowo eko plus Dmuchawa chyba padła. Tzn. włączę piec w tryb AUTO , podajnik pracuje a dmuchawa tylko "buczy". Wyłączę piec z trybu AUTO, dmuchawę włączę ręcznie i zaczyna kręcić. Czasami też nie chce się włączyć ręcznie i buczy. Czy przyczyną tego jest kondensator? Stało się to w nocy, teraz nie jestem w stanie odczytać żadnych danych z tabliczek , nalepek bo jestem w pracy. Czy może być inna przyczyna? Krótko mówiąc dmuchawa buczy i nie kreci . |
|||
|
||||
leON22
|
Na bank padł kondensator rozruchowy dmuchawy
dodane 2023-01-10 06:52Dmuchawa w OEP 16kW DM32SF o parametrach : Pobór mocy - max 48 W Wydatek powietrza - 180 m3/h Ciśnienie spreżania - max 230Pa Kondensator silnika - 1 mikrfard/450 V 😉 |
|||
|
||||
Krzepow
|
Kilka postów znalazłem na forum opisujące podobne przypadki.
Też opisywano że to może być kondensator. Po pracy szybko muszę rozebrać dmuchawę i jadę do sklepu elek. Mam u siebie w mieście bardzo dobry serwis połączony ze sklepem. Powinni mieć takie rzeczy na stanie. |
|||
|
||||
leON22
|
Sprawdź jeszcze, czy coś mechanicznie nie blokuje łopatek dmuchawy, nie można również wykluczyć padniętego łożyska ale obstawiam j/w.
|
|||
|
||||
Krzepow
|
Wentylator sprawdzony na krótko. Działa bez problemu.
Kondensator w takim razie musi działać poprawnie. Może jakiś przekaźnik na płytce nie chce podać prawidłowego prądu. |
|||
|
||||
leON22
|
Sprawdziłeś ten kondensator ?
|
|||
|
||||
faco
|
Może wyjaśnisz co oznacza na krótko w Twoich czynach, pominięcie kondensatora czy sterownika 🤔
|
|||
|
||||
mamut
|
@Krzepow a to na krótko, to modulowałeś z prądem? Bo jak dałeś bezpośrednio z gniazdka to odpalił i z padniętym kondensatorem. Ustaw moc dmuchawy w ręcznym na 100% i też ruszy.
|
|||
|
||||
Luke
|
Na 100% kondensator. Nie sugeruj się próbą "na krótko" bo przy podłączeniu "pełnego" zasilania dmuchawa ruszy nawet z padniętym kondensatorem.
|
|||
|
||||
Krzepow
|
Panowie dzisiaj odpaliłem piec z nowym kondensatorem.
Wszystko wskazuje na to że on padł. Tak, na krótko bezpośrednio z gniazda. Ale mam ogarniętego elektronika, sprawdził też sterownik. |
|||
|
||||
leON22
|
Od samego początku , wszystko na to wskazywało , reszta to tylko małe sugestie do sprawdzenia , które pewnie wprowadziły Cię w błąd , a Ty jak większość z nas zacząłeś temat od doopy strony Szkoda , że ten Twój "ogarnięty elektronik" nie sprawdził najpierw tego "walniętego" kondensatora
|
|||