Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum Defro Smart II Temperatura wody CWU zbliżona do temperatury na kotle. Subskrybuj | ||||
|
||||
Mixokret
![]() |
Witam. Ostatnio zauważyłem, że przebija mi znacznie ustawioną temperaturę cwu. Mimo ustawienia na 45 stopni to i tak dobija mi do temperatury zbliżonej na kotle 52 stopnie. Pompa pracuje na 1 biegu, nie mam włączonej ochrony powrotu przez pompe cwu. Mam zrobiony obwód cwu z bypassem tak jak w linku poniżej. Z tego co zauważyłem to rury z zaworem różnicowym są znacznie cieplejsze, tak jakby grawitacyjnie zaciągało wodę do bojlera przez ten zawór, natomiast w pętli gdzie znajduje się zawór zwrotny i pompa cwu rury są znacznie zimniejsze podczas postoju pompy cwu. Próbowałem stukać w ten zawór i włączałem pompę na 3 bieg ale nic się nie poprawiło. Czyżby zawór różnicowy był uszkodzony? Czy jest się czym przejmować? |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Mixokret napisał » 2022-12-28 11:21 ... Mam zrobiony obwód cwu z bypassem tak jak w linku poniżej. Z tego co zauważyłem to rury z zaworem różnicowym są znacznie cieplejsze, tak jakby grawitacyjnie zaciągało wodę do bojlera przez ten zawór, natomiast w pętli gdzie znajduje się zawór zwrotny i pompa cwu rury są znacznie zimniejsze podczas postoju pompy cwu. Próbowałem stukać w ten zawór i włączałem pompę na 3 bieg ale nic się nie poprawiło. Czyżby zawór różnicowy był uszkodzony? Czy jest się czym przejmować? https://sklephypo.pl/blog/po-co-mi-zawor-roznicowy/ Właśnie tak działa zawór różnicowy, jak pompa działa automatycznie się przymyka, jak pompa się wyłączy ciśnie grawitacyjnie, wg mnie wszystko ok ![]() dodane 2022-12-28 11:49Nie wiem co "twórca" miał na myśli stosując takie rozwiązanie w układzie CWU, przeważnie ma ono zastosowanie w starszych instalacjach ale w układzie CO typu otwartego. |
|||
|
||||
faco
![]() |
Pokaż fotografie jak to masz rozwiązane.
|
|||