Forum Defro Smart II Temperatura wody CWU zbliżona do temperatury na kotle. Subskrybuj | ||||
|
||||
Mixokret
|
Witam. Ostatnio zauważyłem, że przebija mi znacznie ustawioną temperaturę cwu. Mimo ustawienia na 45 stopni to i tak dobija mi do temperatury zbliżonej na kotle 52 stopnie. Pompa pracuje na 1 biegu, nie mam włączonej ochrony powrotu przez pompe cwu. Mam zrobiony obwód cwu z bypassem tak jak w linku poniżej. Z tego co zauważyłem to rury z zaworem różnicowym są znacznie cieplejsze, tak jakby grawitacyjnie zaciągało wodę do bojlera przez ten zawór, natomiast w pętli gdzie znajduje się zawór zwrotny i pompa cwu rury są znacznie zimniejsze podczas postoju pompy cwu. Próbowałem stukać w ten zawór i włączałem pompę na 3 bieg ale nic się nie poprawiło. Czyżby zawór różnicowy był uszkodzony? Czy jest się czym przejmować? |
|||
|
||||
leON22
|
Mixokret napisał » 2022-12-28 11:21 ... Mam zrobiony obwód cwu z bypassem tak jak w linku poniżej. Z tego co zauważyłem to rury z zaworem różnicowym są znacznie cieplejsze, tak jakby grawitacyjnie zaciągało wodę do bojlera przez ten zawór, natomiast w pętli gdzie znajduje się zawór zwrotny i pompa cwu rury są znacznie zimniejsze podczas postoju pompy cwu. Próbowałem stukać w ten zawór i włączałem pompę na 3 bieg ale nic się nie poprawiło. Czyżby zawór różnicowy był uszkodzony? Czy jest się czym przejmować? https://sklephypo.pl/blog/po-co-mi-zawor-roznicowy/ Właśnie tak działa zawór różnicowy, jak pompa działa automatycznie się przymyka, jak pompa się wyłączy ciśnie grawitacyjnie, wg mnie wszystko ok dodane 2022-12-28 11:49Nie wiem co "twórca" miał na myśli stosując takie rozwiązanie w układzie CWU, przeważnie ma ono zastosowanie w starszych instalacjach ale w układzie CO typu otwartego. |
|||
|
||||
faco
|
Pokaż fotografie jak to masz rozwiązane.
|
|||