Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Po osiągnięciu zadanej kocioł szybciutko traci temperature. Subskrybuj
2022-12-02 21:15
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Witam.
Temat był chyba po części już poruszany ale jakoś nie  wynosłem z niego odpowiedzi na mój problem.
Kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury szybko ją traci. 
Tak jak już ktoś tu kiedyś wspominał wykres wygląda jak  EKG po szepionkach na covid.
Sterownik mam udostępniony , chętnie wysłucham waszych sugestii co by poprawic w ustawieniach.
Temp. Zew. Ok 0 do -3.
OEPM 20 KW
Karlik
Dom 160m. Ocieplony
Termostaty na grzejnikach brak podłogowki.

2022-12-02 21:29
  rj1972 Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
Jest możliwość montażu czujnika temp. CO? Jeśli pompa ochrony powrotu jest fizycznie to przełącz na kotlową i na najmniejszym biegu lub mocy. Można jakieś fotki podesłać.
2022-12-02 22:44
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Zapomiałem dodać że mam zawór 4d. Ustawiony na 50%. Bez siłownika. A na piecu mam ustawione ochrona powrotu pompa CWU. Z tatą to może jest na wykresie. Pompę od co mam 1 ta elektroniczna  co sama ustawia moc w zależności od zapotrzebowania.
Nie bardzo wiem o co ci chodzi z tym czujnikiem co??



2022-12-02 22:55
  leON22 Posts: 6103 Ostrzeżenie: 3
Chyba trochę Cię poniosło, masz włączoną ochronę powrotu przez pompę mieszającą, której domniemam nie posiadasz. Włącz ochronę powrotu przez pompę CWU, w ustawieniach zaawansowanych wyłącz funkcja pompy dodatkowej, min temp powrotu ustaw na 55st. Minus ochrony powrotu przez pompę CWU to temp.wody użytkowej zbliżona do temp.kotła ale za to stabilniejsza praca kotła.
@rj1972 chodzi o temp.za zaworem 4D, tą która"leci" na grzejniki, jak robił to ogarnięty hydraulik to w tym miejscu powinieneś mieć zamontowany  jakiś zegar - termometr, możesz też zamontować dedykowany czujnik temp za zaworem 4D do podglądu tej temperatury, wtedy w ustawieniach Obwody CO trzeba to połączenie odpowiednio skonfigurować  


2022-12-03 10:01
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Aaa to mam taki termometr załoziny za zaworem 4d. W zależności leci tam od 40-do 60 st.
Tak sobie myslałem ze poprostu jest takie zapotrzebowanie na ciepło dlatego temperatura tak skacze..
2022-12-03 15:23
  rj1972 Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
Wepnij do sterownika oryginalny czujnik temp za zaworem 4D albo za pompą CO. Będzie lepsza możliwość analizy tego co masz na wykresach. A i Ty będziesz miał możliwość obserwacji tego co idzie na grzejniki chociażby przez apke. Szczegóły w instrukcji sterownika do pobrania na tej stronie. I wykonaj powyższe instrukcje.
2022-12-03 15:42
  gwarek Posts: 388 Ostrzeżenie: 0

Po osiągnięciu temp. na kotle masz ok. 14-22min oddawania zgromadzonej temp. do instalacji.
Według mnie masz OK.

Jedyne co bym zmienił to histereza kotła na 1st.C w tetortowy-reczny.
Co do schematu i instalacji to powinno się to pokrywać.
W innym przypadku będą błędne porady i wnioski.
2022-12-04 15:09
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Zmieniłem histeryze kotła na 1 było  ustawione 0.
2022-12-04 20:15
  gwarek Posts: 388 Ostrzeżenie: 0
Możesz jeszcze zmienić ustawienia aby schemat był jednolity z obwodem.
W zaawansowanych zmień - Ochrona powrotu - wyłączone.
Jak nie masz tej pompy to po co ma być na schemacie.
Kiedyś mieliśmy konkurs na najlepszą "piłę" ... może miałbyś szanse ... ????
                    
2022-12-05 15:33
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Gwarek ok tak zrobię..
Wyłacze tą ochronę powrotu 
Właśnie o to mi chodzi żeby nie było takiej piły.
Tylko zastanawiam się czy mam coś popier. w ustawieniach czy aż takie zapotrzebowanie na ciepło ma mój dom.
2022-12-05 17:17
  marcin88 Posts: 33 Ostrzeżenie: 0
U mnie problem jest podobny. Nie bede z tego powodu zakladal nowego posta ale moze ktos jest w stanie cos doradzic? Generalnie nie wiem czy to dobrze aby kociol wchodzil w potrzymanie? Kto mi nowil ze lepiej nie. Sam juz nie wiem. U mnie czesto grzeje ponad godzine a potem bedac pare min w potrzymaniu temp spada z zadanych 60 do 50 i znow spaliny 200C aby wrocilo do zadanych 60 lub troche wiecej. 
Sterownik udostepniony. Kociol to Ogniwo eko+ 25kw. Dom ponad 300m2
2022-12-06 05:33
  marena Posts: 60 Ostrzeżenie: 0
Tryb Retortowy-eCoal=ciągła praca kotła.
2022-12-06 11:37
  rybusie Posts: 9 Ostrzeżenie: 0
Witam. A  czy po przełączeniu  na pompę kotłową i wyłączeniu ochrony powrotu dużo więcej wtedy spala groszku ?
2022-12-06 16:29
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Dobre pytanie...
2022-12-06 19:41
  rj1972 Posts: 369 Ostrzeżenie: 0
  marcin88 sugerowałbym abyś może spróbował zdjąć siłownik i pokazać sam zawór 4D. Jak obserwuję problem jest niezmienny od ubiegłego sezonu. Dopóki szła niska temp na grzejniki było jako tako ale trzeba więcej podać na chatę to robią się cuda że kocioł nie potrafi się dogrzać. Fakt że masz dużą powierzchnię do ogrzania. Warto by jednak sprawdzić sam zawór.  Masz też chyba dwa obiegi czyli grzejniki i podlogówka na jednym zaworze 4D. Tu może też mysiałbyś to albo pokazać albo naszkicować dokladniej. Pewnie fachowy instalator to lepiej oceni.

marena napisał » 2022-12-06 05:33
Tryb Retortowy-eCoal=ciągła praca kotła.


Raczej bym się z tym nie zgodził.
Users on-line: drewnianysklep