Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia Retopal Piast Ogniwo Eko plus 16kw Subskrybuj | ||||
|
||||
jupik
![]() |
Witam czy ktoś pomoże ustawić optymalnie piec na ekogroszek retopal z piasta? Kocioł to Ogniwo Eko Plus 16KW 4 klasy z rusztem awaryjnym. Próbowałem rożnych ustawień lecz za każdym razem robią sie spieki. Dom ocieplony ok 180m2
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Na spieki jedyna rada to obniżyć nadmuch i częściej a krócej podawać opał.
Wtedy jest duży ruch na kopczyku i powinno być lepiej. Można też spróbować mieszać opał z wapnem ( tzn. zabielić ten opał w podajniku ). |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Jupik. Najlepiej udostępnij sterownik.
|
|||
|
||||
jupik
![]() |
Teraz powinien być udostępniony
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
W sumie to bardzo fajnie dzisiaj wygląda.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Piękny wykres pracy kotła od razu wiedziałem że tryb ret-ręczny .... |
|||
|
||||
Mixokret
![]() |
Na spalaniu grupowym też można uzyskać fajny wykres chociaż ten tryb ma swoje ograniczenia. U mnie dosyć fajnie też to wygląda. Zgadzam się z przedmówcą że na spieki najlepiej zmniejszyć nadmuch. U mnie też pojawiały się spieki w spalaniu karlika ale zmniejszenie nadmuchu oraz zmniejszenie podawania z 4 na 3 na mocy min i max przyniosło efekty. Obecnie jestem w trakcie dostrajania mocy min 8kW i 16kW bo wcześniej miałem ustawione 8 i 12 ale na obecne temperatury nie wystarczało. Zastanawiam się tylko czy spaliny u mnie nie są za niskie.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Dlaczego 120st.C ma być źle .... dla mnie OK.
Jak miałem w automacie to dopiero się u mnie dział max. 90st.C. No to faktycznie było mocne przegięcie ... Zawsze możesz podnieść o jeden procent dmuchawę i coś podskoczy .... Kurcze ale to dziwnie zabrzmiało ... |
|||