Forum Pello v3.5 Kontrola pozycji rusztu. Subskrybuj | ||||
|
||||
Bioly41
|
Czy jest jakakolwiek kontrola pozycji rusztu przez sterownik? Dzisiaj w nocy, podczas czyszczenia, zablokował mi się ruszt w palniku. Był prawie całkowicie wsunięty "do środka". Mimo takiej pozycji palnik normalnie uruchomił rozpalanie i funkcjonował tak przez 3h. Nie wyglądało to ciekawie, według mnie powinien pojawić się jakiś alarm.
|
|||
|
||||
karoka65
|
A ktoś ten palnik czyścił w ostatnim czasie? jakiś przegląd? przeważnie ludzie dzwonią dopiero jak coś stanie na amen.
Jak palnik pochodzi dłużej na wyższych mocach z wsuniętym rusztem czyli pali się na obudowie to ta obudowa może pęknąć lub najczęściej się zdeformować i już wtedy siłownik tego rusztu nie da rady wysunąć. |
|||
|
||||
Bioly41
|
No tak, wina oczywiście po mojej stronie bo na pewno nie czyszczone. Bardziej interesuje mnie czemu nie ma alarmu, że ruszt jest zablokowany.
Ruszt bez problemu został wysunięty w trybie ręcznym. Dla zainteresowanych, kocioł czyszcze co dwa tygodnie, a palnik co tydzień. Nigdy mi się coś takiego nie zdarzyło. |
|||
|
||||
karoka65
|
Nie ma alarmu bo nie bardzo nie mam pojęcie jak miałoby to działać znając trochę te palniki. A co do czyszczenia palnika, to wyciągasz go z kotła czy tylko przeczyścisz same palenisko?
Wiesz jakie są zalecenia producenta co do czyszczenia palnika? Domyślam się że chodzi o kocioł pelletowy Ogniwa i palnik Skiepko? Aha, i ja o nic Cię nie posądzałem, wiem tylko z doświadczenia jak to wygląda. |
|||
|
||||
Bioly41
|
Kocioł ogniwo, palnik skiepko. DTR w ogóle nie uwzględnia odkręcania całego palnika, tylko wyciąganie rusztu.
Po wyciągnięciu rusztu środek palnika przedmuchuje powietrzem bo zbiera się tam popiół. Obudowa w środku jest czysta, bez żadnych nalotów. Może w pellecie było coś co zablokowało ruszt. Rano miałem tylko chwilę czas żeby wygasić kocioł, wyczyścić ruszt i sprawdzić czy się wysunie. Co do alarmu, to na pewno coś da się wymyślić. Skoro ruszt się nie rusza to chyba można to wyłapać po jakimś sygnale. |
|||
|
||||
karoka65
|
Musiałby być jakiś czujnik na ruszcie tylko nie wyobrażam sobie jaki i gdzie. Ruszt z listwą skręcony jest śrubką w nitonakrętkach także nawet gdyby takie zabezpieczenie zrobić na siłownik to tylko w razie awarii siłownika który porusza rusztem mógłby być jakiś alarm ale gdyby ruszt się oberwał na nitonakrętkach ( co widziałem już w kilku palnikach ) to nic to nie da bo siłownik będzie pracował a ruszt fizycznie stał w jakiejś pozycji.
|
|||