Forum eCoal.pl v3.5 Nie umiem utrzymać temperatury Subskrybuj | ||||
|
||||
Cichy123
|
Hey kolędy udostępniłem sterownik co mam poprawić . Ekowegiel Pieklorz . Ciągle albo za mocno spada.temperatira albo za dużo do góry wykres jest straszny a i dużo węgla pobiera.
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Zawór 4D 50% max otwarcie
Kocioł zadana 60 stopni Ochrona powrotu włącz Cwu chyba że masz pompę mieszającą. |
|||
|
||||
Cichy123
|
Mam siłownik na 4D jak zmienię to co piszesz nie steruje mi tym siłownikiem i zaworem ...
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Otwarcie siłownika ustaw 50 % masz teraz 100
|
|||
|
||||
Cichy123
|
Tak tylko pięć leci w automacie teraz dał 100 bo na piecu mam 44 ...
|
|||
|
||||
Kam1Neum
|
Maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D daj 50%
|
|||
|
||||
Cichy123
|
Okay
dodane 2022-11-20 23:13Jakieś inne sugestie jeszcze ? |
|||
|
||||
Tomisss
|
Pierwsze co to wyczyść kocioł. Masz temperatury spalin po 250 stopni. Cichy123 napisał » 2022-11-20 23:13
Okay dodane 2022-11-20 23:13Jakieś inne sugestie jeszcze ? |
|||
|
||||
Cichy123
|
No może być ... bo dawno nie czyscilem .. ake to żeby z tego ?
|
|||
|
||||
MateoKoc
|
Cichy123 napisał » 2022-11-21 16:22 No może być ... bo dawno nie czyscilem .. ake to żeby z tego ? Warstwa sadzy i innych osadów działa jak izolator. Sprawność spada. Wypuszczasz coraz więcej ciepła kominem. Marnujesz opał. Moim zdaniem raz na miesiąc trzeba wyczyścić wnętrze kotła. |
|||
|
||||
Dziadek78
|
Cześć.
Posiadam ten sam piec. Testowałem wszystkie tryby i osobiście polecam tryb retortowy-ręczny ,w którym można ograniczyć temp spalin . Co do skoków temperatury ,to w mojej ocenie przyczyną jest bardzo mało płynna praca zaworu 4D. Czas otwarcia zaworu-ważne ,żeby wpisać czas otwarcia podany w jego specyfikacji Współczynnik wzmocnienia-jak najmniejszy Czas reakcji-przynajmniej 120s. Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia-nie W moim przypadku musiałem go jeszcze "wyzerować". Pozdrawiam. |
|||
|
||||
gwarek
|
Na początek tak dla testów ustaw minimalną temp. powrotu na 40st.C. Jestem przekonany że kocioł walczy o min. temp. powrotu ustawioną na 50st.C. Niestety ta temperatura ciągle jest poniżej tej wartości i kocioł ma panike i wskakuje na maksymalną mocą. Najlepiej mieć dodatkową pompę kotłową króra załatwia sprawę temp. powrotu i stabilizuje kocioł. |
|||
|
||||
Cichy123
|
Okay. Pozmieniałem troszkę, zobaczymy ... Dzięki za radę z tym wzmocnieniem i czasem reakcji oraz zmieniłem temp powrotu.
dodane 2022-11-22 14:01 gwarek napisał » 2022-11-21 19:10 Na początek tak dla testów ustaw minimalną temp. powrotu na 40st.C. Jestem przekonany że kocioł walczy o min. temp. powrotu ustawioną na 50st.C. Niestety ta temperatura ciągle jest poniżej tej wartości i kocioł ma panike i wskakuje na maksymalną mocą. Najlepiej mieć dodatkową pompę kotłową króra załatwia sprawę temp. powrotu i stabilizuje kocioł. To było to , strzałem dziesiątkę z obniżeniem temp powrotu ! |
|||
|
||||
konar56
|
witam mam problem ze spalaniem groszku z wesołej dużo spieków i niedopalony węgiel- koks. Parametry miałem 60% nawiewu,12 sek podawania i 100 sek przerwy. podajnik ekoenergia 15-25 kw. spalam na dzień 38 kg groszku popiołu z trgo szuflada.Jak można to poprawić.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Tylko jak już wiesz co jest przyczyną to trzeba temu zaradzić montując pompę kotłową. Taka niska temp. powrotu to same kłopoty dla kotła ... |
|||
|
||||
matuesz
|
Jako pompa dodatkowa lepiej pompa kotłowa czy mieszającą?
|
|||
|
||||
gwarek
|
Zdecydowanie kotłowa
|
|||