Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Nie umiem utrzymać temperatury Subskrybuj | ||||
|
||||
Cichy123
![]() |
Hey kolędy udostępniłem sterownik co mam poprawić . Ekowegiel Pieklorz . Ciągle albo za mocno spada.temperatira albo za dużo do góry wykres jest straszny a i dużo węgla pobiera.
|
|||
|
||||
Kam1Neum
![]() |
Zawór 4D 50% max otwarcie
Kocioł zadana 60 stopni Ochrona powrotu włącz Cwu chyba że masz pompę mieszającą. |
|||
|
||||
Cichy123
![]() |
Mam siłownik na 4D jak zmienię to co piszesz nie steruje mi tym siłownikiem i zaworem ...
|
|||
|
||||
Kam1Neum
![]() |
Otwarcie siłownika ustaw 50 % masz teraz 100
|
|||
|
||||
Cichy123
![]() |
Tak tylko pięć leci w automacie teraz dał 100 bo na piecu mam 44 ...
|
|||
|
||||
Kam1Neum
![]() |
Maksymalny kąt otwarcia zaworu 4D daj 50%
|
|||
|
||||
Cichy123
![]() |
Okay
dodane 2022-11-20 23:13Jakieś inne sugestie jeszcze ? |
|||
|
||||
Tomisss
![]() |
Pierwsze co to wyczyść kocioł. Masz temperatury spalin po 250 stopni. Cichy123 napisał » 2022-11-20 23:13
Okay dodane 2022-11-20 23:13Jakieś inne sugestie jeszcze ? |
|||
|
||||
Cichy123
![]() |
No może być ... bo dawno nie czyscilem .. ake to żeby z tego ?
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Cichy123 napisał » 2022-11-21 16:22 No może być ... bo dawno nie czyscilem .. ake to żeby z tego ? Warstwa sadzy i innych osadów działa jak izolator. Sprawność spada. Wypuszczasz coraz więcej ciepła kominem. Marnujesz opał. Moim zdaniem raz na miesiąc trzeba wyczyścić wnętrze kotła. |
|||
|
||||
Dziadek78
![]() |
Cześć.
Posiadam ten sam piec. Testowałem wszystkie tryby i osobiście polecam tryb retortowy-ręczny ,w którym można ograniczyć temp spalin . Co do skoków temperatury ,to w mojej ocenie przyczyną jest bardzo mało płynna praca zaworu 4D. Czas otwarcia zaworu-ważne ,żeby wpisać czas otwarcia podany w jego specyfikacji Współczynnik wzmocnienia-jak najmniejszy Czas reakcji-przynajmniej 120s. Zatrzymanie pompy po dogrzaniu pomieszczenia-nie W moim przypadku musiałem go jeszcze "wyzerować". Pozdrawiam. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Na początek tak dla testów ustaw minimalną temp. powrotu na 40st.C. Jestem przekonany że kocioł walczy o min. temp. powrotu ustawioną na 50st.C. Niestety ta temperatura ciągle jest poniżej tej wartości i kocioł ma panike i wskakuje na maksymalną mocą. Najlepiej mieć dodatkową pompę kotłową króra załatwia sprawę temp. powrotu i stabilizuje kocioł. |
|||
|
||||
Cichy123
![]() |
Okay. Pozmieniałem troszkę, zobaczymy ... Dzięki za radę z tym wzmocnieniem i czasem reakcji oraz zmieniłem temp powrotu.
dodane 2022-11-22 14:01 gwarek napisał » 2022-11-21 19:10 Na początek tak dla testów ustaw minimalną temp. powrotu na 40st.C. Jestem przekonany że kocioł walczy o min. temp. powrotu ustawioną na 50st.C. Niestety ta temperatura ciągle jest poniżej tej wartości i kocioł ma panike i wskakuje na maksymalną mocą. Najlepiej mieć dodatkową pompę kotłową króra załatwia sprawę temp. powrotu i stabilizuje kocioł. To było to , strzałem dziesiątkę z obniżeniem temp powrotu ! |
|||
|
||||
konar56
![]() |
witam mam problem ze spalaniem groszku z wesołej dużo spieków i niedopalony węgiel- koks. Parametry miałem 60% nawiewu,12 sek podawania i 100 sek przerwy. podajnik ekoenergia 15-25 kw. spalam na dzień 38 kg groszku popiołu z trgo szuflada.Jak można to poprawić.
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Tylko jak już wiesz co jest przyczyną to trzeba temu zaradzić montując pompę kotłową. Taka niska temp. powrotu to same kłopoty dla kotła ... |
|||
|
||||
matuesz
![]() |
Jako pompa dodatkowa lepiej pompa kotłowa czy mieszającą?
|
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Zdecydowanie kotłowa
![]() |
|||