Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Jaki siłownik zaworu 4D? Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2022-11-19 06:56
  Ameno25 Posts: 3116 Ostrzeżenie: 1
Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas  , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to  zawór 4d nie bedzie działał poprawnie .
2022-11-19 08:04
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Mam tak jak na schemacie :





Ameno25 napisał » 2022-11-19 06:56
Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas  , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to  zawór 4d nie bedzie działał poprawnie .




Ta pompa CO pracuje cały czas

Mam ja ustawiona na ten tryb : 


Czyli wg grunfos : Charakterystyka stała/stała prędkość, bieg I i Tryb regulacji instalacji grzejnikowej (ciśnienie proporcjonalne)

A w obwodzie CO2 mam ustawione : Pompa CO

Co w takim razie mam zrobic?

2022-11-19 08:38
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-11-18 18:43
Spróbuj 60sec, jak będzie lepiej ale niestabilnie to 90sec. Gmaj może jeszcze napisze, on tu jest guru w zaawansowanym sterowaniu instalacjami.



Guru to spora przesada
Ale do tego co napisałeś, dodałbym jeszcze: po co @szulczyk dokupił ten siłownik do 4D przy tego typu instalacji?
Teraz to jedynie użyć go do pilnowania stałej temperatury powrotu, ale przy niestabilnej instalacji i zbyt niskiej temperaturze na kotle, może wachlować "w te i we wte".
Ja widziałbym dla niego inne zastosowanie: regulacja temperatury na podłogę. Ale do tego trzeba by przepiąć zasilanie grzejników przed 4D (powrót za 4D) i zrezygnować z mieszacza przy rozdzielaczu podłogówki. 
     Uwaga do szkicu wrzuconego wyżej przez kol. @verb: powrót z grzejników w takiej sytuacji powinien być połaczony z powrotem z podłogówki PRZED 4D. Jeśli jest tak jak na szkicu-instalacja i 4D nie będą działać poprawnie. 
dodane 2022-11-19 08:38
verb napisał » 2022-11-18 11:05

Masz tak zrobione ?

szulczyk napisał » 2022-11-18 11:25
Tak
2022-11-19 08:40
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Nie jestem hydraulikiem wiec ciezko mi sie do tego odnieśc...

Teraz to w ogole cos jest nie tak zatrzymal sie i nie chce ruszyc przy 45 stopniach a zawor caly czas 50% juz nie wiem o co chodzi.

Czy jest tutaj ktoś z okolic Warszawy /Mazowieckiego co moze przyjechac zobaczyc mi to ,cos przerobic instalacje jak trzeba zeby to chodziło?

A nie zebym tracił mase czasu na to ...
2022-11-19 08:40
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
szulczyk napisał » 2022-11-19 08:04
Mam tak jak na schemacie :





Ameno25 napisał » 2022-11-19 06:56
Kolego ta pompa CO grzejniki kreci sie cały czas  , czy cyklicznie ? Druga sprawa jeśłi mas ztak jak narysował Verb to  zawór 4d nie bedzie działał poprawnie .




Ta pompa CO pracuje cały czas

Mam ja ustawiona na ten tryb : 


Czyli wg grunfos : Charakterystyka stała/stała prędkość, bieg I i Tryb regulacji instalacji grzejnikowej (ciśnienie proporcjonalne)

A w obwodzie CO2 mam ustawione : Pompa CO

Co w takim razie mam zrobic?




@Ameno juz wcześniej zwrócił na to uwagę.
Ale uwaga do @szulczyk: przyjrzyj sie dobrze, jak masz to zrobione, bo co innego odpowiadasz @verbowi, a co innego podajesz strone pózniej. Moja ocena i uwagi są do Twojej  "pierwszej" wersji.
2022-11-19 08:48
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0

Na tym zdjeciu opisalem powrót podlogowki i grzejników



I jeszcze pytanie czy przy mojej instalacji poki co warto sie bawic w krzywa grzania jak mam teraz czy raczej ustawic stała temp za zaworem 4d?
2022-11-19 09:06
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji.
dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ?
Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty.
2022-11-19 16:35
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
gmaj22 napisał » 2022-11-19 09:06
I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji.
dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ?
Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty.



Tak , ta rura na samej górze z pompą to zasilanie grzejniki , ponizej zasilanie podłogówki.


A zasilanie podlogowki  konczy sie i wchodzi do rozdzielacza i wyglada tak jak tutaj z góry gory rurki ten zawor tym wlasnie konczy sie rura zasilanie podłogówki :




C
gmaj22 napisał » 2022-11-19 09:06
I powyżej rura z pompą to zasilanie grzejniki a bez pompy-zasilanie podłogówki? Jesli tak, to masz podłączone prawidłowo w obecnej konfiguracji.
dodane 2022-11-19 09:06Rozumiem, że chodzi o krzywą grzania w ustawieniach zaworu 4D a nie kotła ?
Moim zdaniem jest to bez sensu, skoro za temperaturę na podłogę odpowiada mieszacz termostatyczny, zaś na grzejnikach masz termostaty.


Ten mieszacz od pogłogówki ma pokretło od 1 do 5 a ostatni MAX , na jaką wartośc to ustawić? Mam jeszcze założone siłowniki do podlogowki i listwe HB2 spięta z pompą od podłogówki.


Czyli wywale te krzywą grzania i stała temperatura za zaworem 4D tylko jaka? 50 stopni? i czy warto bawić się a jakąś temperature obniżoną np na noc?


I pytanie jeszcze jaki powinien ustawic czas reakcji zaworu 4D bo sa różne opinie jedni pisza 30-45 sek inni 60-90 sek lub więcej?
dodane 2022-11-19 16:24I jaka ustawić maksymalna temp zA zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ?
dodane 2022-11-19 16:35I ochrona powrotu przez pompe mieszającą?
2022-11-19 17:29
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Jak na zaworze dasz te 5 dych, to wsio powinno gadać, powrót też powinien mieć się dobrze. Na podłogę puść tyle, aby Ci było ciepło. Kto ma Ci powiedzieć ile trzeba ustawić ? A czas reakcji zaworu przetestuj tak i tak, potem wybierz jak Ci pasuje.

2022-11-19 19:40
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni

dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
2022-11-20 08:22
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Prawdopodobnie przez typ obwodu podłogówka +4D. Możesz je zamienić.
2022-11-20 14:19
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Mam ustawione co1 na pompa podłogowa +zawor 4d +reg pokojowy to na jaki mam zmienić?
2022-11-20 15:20
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Spróbuj pompa CO + 4D + r.p.
2022-11-20 15:35
  Ameno25 Posts: 3116 Ostrzeżenie: 1
szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni

dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?



Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ?
2022-11-20 15:55
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35
szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni

dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?



Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ?





Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać
2022-11-20 16:02
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Niech pochodzi jak masz teraz. Próbowałeś wyłączać mieszającą ? Jest niezbędna przy 4D ?
2022-11-20 16:10
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0


Nie wyłączałem mieszającej bo kiedyś jak tutaj pisałem to ktoś mi doradził aby ją zamontować żeby powrót dogrzać. 
2022-11-20 16:16
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
OK. Jak masz ustawioną moc pompek ? Jakoś niestabilna ta temp za zaworem, być może jednak musisz mieć krótszy czas reakcji. Czujnik T1 mierzy przez rozgałęzieniem CO/podł , czy jeden z obwodów ?
2022-11-20 17:04
  szulczyk Posts: 211 Ostrzeżenie: 0
Pompa Co -1 bieg
Pompa mieszająca- 3 bieg
Pompa cwu to ciągle nie pracuje
Pompa cyrkulacyjna cały czas pracuje
Pompa podlogowa- 1 bieg

Czujnik T1 jest na tym trojniku z lewej strony z prawej strony trójnika jest zasilanie podłogówki a z góry jest zasilanie CO


dodane 2022-11-20 17:04
2022-11-20 17:06
  Ameno25 Posts: 3116 Ostrzeżenie: 1
szulczyk napisał » 2022-11-20 15:55
Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35
szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni

dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?



Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ?





Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać



No ale do tego słuzy inny parametr ,  " tempertaura zaadana "  tym parametrem definiujesz ile ma byc z zaworem a nie "temperatura maksymalna" oczywiscie zeby ta temperatura była dokładnie pilnowana masz nastepne parametry takie jak "histereza zaworu" "wzmocnienie " "czas reakcji " " czas otwarcia zaworu " jeśli t wszystko ustawisz pod swoją instalcje  i zrobisz to umiejętnie oraz logicznie  to bedzie to działało , ten sterownik daje wiele możliwości ale to tylko urzadzenie wykonawcze ono nie mysli , ono wykonuje , kazesz mu przy 59* wygenerowac alarm i zamknąc zawór ono to robi , a Ty sie dziwisz i zadajesz pytania dlaczego sie tak dzieje skoro sam kazałes tak zrobic 
dodane 2022-11-20 17:06
Ameno25 napisał » 2022-11-20 17:04
szulczyk napisał » 2022-11-20 15:55
Ameno25 napisał » 2022-11-20 15:35
szulczyk napisał » 2022-11-19 19:40
Ok a jaką ustawić maksymalna temp za zaworem 4d gdy ma się włączyć alarm ? gdy temp zadana będzie 50 stopni

dodane 2022-11-19 19:35I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?
dodane 2022-11-19 19:40I dlaczego co jakiś czas mi wywala alarm przekroczona temp za zaworem?



Ustawiłeś temp maksymalna za zaworem 59* , temperatura przekroczyła tą wartość np. 20 listopada o godz 14.12 więc zakneło zawór i wywaliło alarm zgodnie z tym co ustawiłeś , czego tutaj nie rozumiesz ?





Mi chodzi o to aby ustawić tak ten sterownik aby mi tej temperatury nie przekraczało ,żebym nie musiał alarmu potwierdzać



No ale do tego słuzy inny parametr ,  " tempertaura zaadana "  tym parametrem definiujesz ile ma byc z zaworem a nie "temperatura maksymalna" oczywiście żeby ta temperatura była dokładnie pilnowana masz nastepne parametry takie jak "histereza zaworu" "wzmocnienie " "czas reakcji " " czas otwarcia zaworu " jeśli t wszystko ustawisz pod swoją instalacje  i zrobisz to umiejętnie oraz logicznie  to bedzie to działało , ten sterownik daje wiele możliwości ale to tylko urządzenie wykonawcze ono nie mysli , ono wykonuje , karzesz mu przy 59* wygenerować alarm i zamknąc zawór ono to robi , a Ty sie dziwisz i zadajesz pytania dlaczego sie tak dzieje skoro sam kazałeś tak zrobić 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: bogdan7711, grzegorzsiuta, mirekbajno, omegatransport99825, piotrekwb, Radek_Skoczow_EKO_PLUS_10, slawekskrzeta