W nowym sofcie do sterowników PELLO dodaliśmy obsługę BUFORA. Więcej informacji na forum lub w tym pliku
Forum  eCoal.pl v3.5  Regulator pokojowy TECH ST-292v2 Subskrybuj
2022-11-12 11:15
  aro383 Posts: 0 Ostrzeżenie: 0
Witam mam pewien problem z regulatorem pokojowym dlatego że na początku zeszłego roku jeszcze działał poprawnie ale gdzieś od grudnia zaczęły się problemy bo pięć przestał jakby na niego reagować regulator łączy poprawnie się z modułem i to wszystko bo pięć jakby go ignoruje na aplikacji też się nie wyświetla w temperaturach wewnętrznych proszę o pomoc i z góry dziękuje
2022-11-13 00:20
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
Tak jakby moduł radiowy RM1 szlag trafił.
W sterowniku nie widać tego modułu a bez niego brak komunikacji.
Zobacz na fotkę twojego sterownika.



2022-11-13 14:22
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Pytanie do aro..
Też zastanawiam się nad matarzem regulatora pokojowego..
Ja akurat myślę o Tech 295 V2 on jest bezprzewodowy.
Pytanie do ciebie Opłaca się inwestować w takie coś?
Bardziej mi chodzi o oszczędności w spalaniu. Czy widzisz jakieś różnice przed i po załozeniu regulatora.?
Ma mój rozum jeżeli dam go powiemy w najzimniejsze miejsce w domu i ustawie tam 22 st. A w reszcie będę regulował termostatami. A po osiągnięciu temp. Regulator wyłaczy mi pompkę obiegu c.o.
2022-11-13 18:02
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0

Pewnie chodzi o to że głowice termostatyczne mają dużą bezwładność w działaniu.
Czujnik zmierzył przekroczenie temperatury i od razu można zareagować odniżyć temp. czy wył pompy.
2022-11-13 18:37
  energotop Posts: 95 Ostrzeżenie: 0
grzegorzw84 napisał » 2022-11-13 14:22
Pytanie do aro..
Też zastanawiam się nad matarzem regulatora pokojowego..
Ja akurat myślę o Tech 295 V2 on jest bezprzewodowy.
Pytanie do ciebie Opłaca się inwestować w takie coś?
Bardziej mi chodzi o oszczędności w spalaniu. Czy widzisz jakieś różnice przed i po załozeniu regulatora.?
Ma mój rozum jeżeli dam go powiemy w najzimniejsze miejsce w domu i ustawie tam 22 st. A w reszcie będę regulował termostatami. A po osiągnięciu temp. Regulator wyłaczy mi pompkę obiegu c.o.
Napisze krótko i zwięźle. Masz głowice to po co Ci jeszcze sterowanie regulatorem? Przecież to są regulatory, no może nie takie ładne jak świecący gadżet na ścianie. Kup sobie może zamiast tego dobre whisky. Będziesz miał więcej pożytku
2022-11-13 19:41
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
Grzegorzw84 możesz wykorzystać regulator pokojowy który jest już w sterowniku. Programator i krzywa grzania. Ale na dobry początek musisz mieć siłownik na zaworze mieszajacym. Obecnie chyba nie masz. Regulacja poprzez załączenie i wyłączanie pompy CO to niezbyt ekonomiczne rozwiązanie.
2022-11-13 19:50
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Nie mam siłownika i nie chce mieć.
W zasadzie wszystko mam w miarę dobrze.
Taki programator ma mój kuzyn też ma termostaty i kiedy termostaty nie puszczają ten. Na dom w obiegu c.o. woda nadal przepływa i wychładza się samoistnie..
On na w najzimniejszym pomieszczeniu czujnik gdzie ma ustawione powiemy 21.
Gdy w tym pomieszczeniu temp. Osiągnie to 21 ów sterownik wyłancza pompkę c.o.
Woda nie lata i piec nie traci tak temp.
Z tego co widzę u niego to korzyści ma z tego dosyć duże ..
A szegulnie  to widać w te cieplejsze dni..
Tylko właśnie chiałem jeszcze poznać innych opinie...
2022-11-13 20:11
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
To samo co u kuzyna możesz osiągnąć przez instalację czujnika w pokoju na kablu za 30zl. Moze minimalnie drożej. Albo zainstalować system radiowy RM1 i bezprzewodowy czujnik BT4 z sklepu esterownik. A jakbyś jeszcze do tego dołożył co najmniej przewodowy czujnik zew to już by było dobrze i mógł byś korzystać z funkcji auto lato i kiedy jest cieplej na dworze to pompa też się wyłączy tylko nic automatycznie nie zamknie zaworu z uwagi na brak silownika. Ale pompę wyłączy. 
2022-11-13 21:32
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
To że pompa nie działa nie oznacza że kaloryfery nie oddają ciepła bo tak nie jest.
Wyłączona pompa na 20min spowoduje że po jej włączeniu całe zimno atakuje od razu kocioł.
Ma to sens jak w obiegu jest bardzo mało wody.
Jednak nie ma to sensu puszczać 50st.C na instalację jak jest +10st.C na dworze.
Dlatego zawór 4D jest tak waży w układzie dla kotła (chroni) i obiegu CO (oszczędza opał).
Warto też pamiętać że możesz mieć znacznie lepiej niż kuzyn bo technika grzewcza idzie mocno do przodu.
Zresztą zobacz u siebie na tem. powrotu kotła i poczytaj DTR z kotła ...
2022-11-13 22:28
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Zawór 4d. Mam tyle że bez siłownika.
Jest ustawiony na 50%.
Powrót odkąd palę na ust. Ręcznych też mi się wydaje że nie wygląda najgorzej..
Tak jak pisałem kwestia tych dni jak jest ciepło.
Termostaty ustawione na 2 u mnie daje to ok 22-23st.
A woda w instalacji dalej goni ..
W zasadzie chodzi mi tylko o to żeby coś zaoszczędzić na tym opale bo ceny zawalają z mogę.
Ten regulator bezprzewodowy z Tech kosztuje ok 200zł.
A czujnik musiał bym jakoś przedłuzyc kablem bo przez całą piwnice i schody z piwnicy to ok 15m...
Fajnie było by gdybym mogł taki regulator przetestować będzie robił robotę ..
Dlatego piszę własnie.
No ale dzięki chłopaki za sugestie..
.
2022-11-13 23:42
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0
Czujniki dostałeś w komplecie z kotłem.
- 2x kocioł , CWU , 4D
Kabelek od silnika 4D prosto do sterownika.
Kabelek 4D prosto do sterownika.
Tam nie może być tyle metrów ... od 4D do kotła masz 15m ????
2022-11-14 09:50
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
Nie nie chodziło mi o metry z pieca do mieszkania.
Ale myślę o tym RM1 i plus do tego czujnik to kosztuje teraz 150zl na promocji w sklepie
2022-11-14 18:46
  gwarek Posts: 582 Ostrzeżenie: 0

Mam dwa czujniki ( BT2B i BT4B ) razem za 80zł.
Potrzebujesz tylko RM1 za 54zł w sklepie ....
Potem dodać czujniki do funkcji i już .....


dodane 2022-11-14 18:46
Wklejam info od Leona22:
Stary, co ty tam wypisujesz w temacie?
Przecież gość ma zwykły termostat Techa który nie współpracuje z modułem radiowym ecoal.
Niech zmieni w ustawieniach na termostat zew. i powinno śmigać, nie mogę pisać, bo dostałem bana :(
2022-11-15 14:45
  grzegorzw84 Posts: 63 Ostrzeżenie: 0
No..
Na sklepie komplet modu RM1+ czujnik wewnętrzny BT4 177zł.+ Przesyłka ok 20 czyli razem ok 200zł.
A ten regulator pokojowy o który mi chodzi 230 z przesyłka..
Myslałem że ten RM1 plus czujnik taniej to wyjdzie..
Nie wiem czy nie dołorze 30zl.
I nie kupię tego Techa.. 
Chyba że napisać na forum czy ktoś nie ma przypadkiem do sprzedania takiego RM1+BT4??
2022-11-16 08:36
  rj1972 Posts: 961 Ostrzeżenie: 0
Czujnik radiowy pozwoli Ci na swobodne przemieszczanie go. Możesz pózniej dobudowac kolejne. Sterowanie z telefonu z podglądem gdziekolwiek jesteś.  Nie namawiam stacjonarny regulator to interesująca ozdoba w domu. Popatrz ewentualnie na używki w kategorii kupię/sprzedam.
Users on-line: