Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eSterownik.pl Siłownik afriso. Rózne wskazania Subskrybuj | ||||
|
||||
sebus2526
![]() |
Witam kolegów. Już trzy razy zdarzyło mi się że siłownik afriso zaworu 4d pokazuje na skali np 3 a na ekranie pieca jest 50%. Czytałem na forach że najlepiej jest ustawić od nowa siłownik. A więc wyłączyłem go ściąglem siłownik i ręcznie ustawiłem na 5 a na ekranie miałem 50%. Wszystko fajnie się ustawiło i za parę dni znowu taka różnica. Co mogę jeszcze zrobić?
dodane 2022-11-08 21:59 ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
faco
![]() |
Według mnie ta skala nie jest idealna i taką różnicą bym się nie przejmował. Jak by było 10 na sterowniku a 5 na pokrętle wtem można to uznać za problem.
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
też to miałem rozjeżdzało się , ale dałem sobie z tym spokój ,poprostu woedziałem że jak na ekranie jest 35% to fizycznie jest otwarty 30% bo u mnie o tyle się to rozjeżdżało
|
|||
|
||||
sebus2526
![]() |
Czyli jak trzyma temperature za zaworem 4d to się nie przejmować 🙂Tylko fajnie byłoby wiedzieć czemu tak się to rozjeżdża.
|
|||
|
||||
faco
![]() |
Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia.
Jak trzyma to grzać ![]() |
|||
|
||||
gmaj22
![]() |
Czas pełnego otwarcia wpisany prawidłowo?
Te ProClicki i tak sie rozjeżdzają zresztą. |
|||
|
||||
sebus2526
![]() |
faco napisał » 2022-11-13 20:40 Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia. Jak trzyma to grzać ![]() No niby się tym nie przejmować bo wszystko ładnie grzeje ale lubi jak wszystko dobrze jest ustawione🙂 dodane 2022-11-14 09:41 gmaj22 napisał » 2022-11-13 21:37 Czas pełnego otwarcia wpisany prawidłowo? Te ProClicki i tak sie rozjeżdzają zresztą. Tak jak pisze na siłowniku mam 120 s |
|||
|
||||
darek5w
![]() |
faco napisał » 2022-11-13 20:40 Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia. Jak trzyma to grzać ![]() Witam. Dokładnie jest tak jaj pisze faco i gmaj22. 120s to pełne otwarcie siłownika ale jest luz przed 1 i po 10, wpisałem czas otwarcia 128 s i wsp wzmocnienia 0,5 i jest lepiej. |
|||
|
||||
Robert123
![]() |
Po dogrzaniu pomieszczenia zawór zamyka się i niewyłancza cały czas domyka. Pompa ma zadane wyłączyć się noi wyłącza ale pochwi wyłącza i wyłącza i tak cały czas do póki nie zacznie podgrzewać pomieszczenia,jak zacznie jest wszystko ok
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Jaką masz histereze temp. wewnętrznej?
|
|||
|
||||
Robert123
![]() |
Histereza 0,0 w tamtym tygodniu zaczęło tak robić zauważyłem wtedy że na wyświetlaczu temperatura z czujnika zewnęcznego skacze między 37 a 28 wyłączyłem czujnik nic nie dało dalej zawór domykał a pompka się włącza i wyłoncza potem wyłonczyłem sterownik z sieci ale też nic przełanczałem na pompa regulator pokojowy wiadomo siłownik się wyłączył ale jak wrzuciłem spowrotem dalej domykał dałem spokuj za jakieś 3 godziny było ok do diś znowu domyka a pompka szaleje ale temperatura czujnika zewnęcznego nie skacze nie wiem czy siłownik pad czy sterownik
|
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Czyli czujnik zewnętrzny wskazuje teraz dobrze? A to jest kablowy? A jak wygląda sprawa z termometrem wew. - czujnik temp. na kablu, radiowy czy jakiś regulator. Zrób sobie jakąś histerezę np.0,5st. albo podnieś trochę zakres temp. wew. A jaką masz temp obniżoną dla zaworu 4D. No mam nadzieję, że teraz nie masz ustawione trybu auto-lato tylko zima. Jak głupiał czujnik zew. to mogło by tak głupio działać. Raczej nie sterownik.
|
|||
|
||||
Robert123
![]() |
Wielkie dzięki to moja pierwsza zima i się uczę wstyd się przyznać ale miałem auto lato.zmyliło mie to że na wyświetlaczu było zima byłem przekonany że jak jest w automacie to sam wybrał więc nic tam nie kombinowałem.Przełączyłem i jest ok
![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Na wszelki wypadek wymień czujnik temp zew. na nowy.
![]() |
|||