Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eSterownik.pl  Siłownik afriso. Rózne wskazania Subskrybuj
2022-11-08 21:59
  sebus2526 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Witam kolegów. Już trzy razy zdarzyło mi się że siłownik afriso zaworu 4d pokazuje na skali np 3 a na ekranie pieca jest 50%. Czytałem na forach że najlepiej jest ustawić od nowa siłownik. A więc wyłączyłem go ściąglem siłownik i ręcznie ustawiłem na 5 a na ekranie miałem 50%. Wszystko fajnie się ustawiło i za parę dni znowu taka różnica. Co mogę jeszcze zrobić? 
dodane 2022-11-08 21:59
2022-11-13 19:17
  faco Posts: 522 Ostrzeżenie: 0
Według mnie ta skala nie jest idealna i taką różnicą bym się nie przejmował. Jak by było 10 na sterowniku a 5 na pokrętle wtem można to uznać za problem.
2022-11-13 19:23
  Ameno25 Posts: 3116 Ostrzeżenie: 1
też to miałem rozjeżdzało się , ale dałem sobie z tym spokój ,poprostu woedziałem że jak na ekranie jest  35% to  fizycznie jest otwarty 30% bo u mnie   o tyle się to rozjeżdżało 
2022-11-13 19:56
  sebus2526 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
Czyli jak trzyma temperature za zaworem 4d to się nie przejmować 🙂Tylko fajnie byłoby wiedzieć czemu tak się to rozjeżdża. 
2022-11-13 20:40
  faco Posts: 522 Ostrzeżenie: 0
Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia.
Jak trzyma to grzać   
2022-11-13 21:37
  gmaj22 Posts: 2240 Ostrzeżenie: 0
Czas pełnego otwarcia wpisany prawidłowo?
Te ProClicki  i tak sie rozjeżdzają zresztą.
2022-11-14 09:41
  sebus2526 Posts: 37 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2022-11-13 20:40
Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia.
Jak trzyma to grzać   

No niby się tym nie przejmować bo wszystko ładnie grzeje ale lubi jak wszystko dobrze jest ustawione🙂
dodane 2022-11-14 09:41
gmaj22 napisał » 2022-11-13 21:37
Czas pełnego otwarcia wpisany prawidłowo?
Te ProClicki  i tak sie rozjeżdzają zresztą.

Tak jak pisze na siłowniku mam 120 s
2022-12-16 08:03
  darek5w Posts: 14 Ostrzeżenie: 0
faco napisał » 2022-11-13 20:40
Nie jestem teraz pewny ale chyba jak przekręcasz gałką, to gdy masz na strzałce 0 lub 10 to masz jeszcze luz do końca gdzie dojeżdża zawór, stąd chyba rozkalibrowanie bo nie wiadomo gdzie jest faktycznie punkt odniesienia.

Jak trzyma to grzać   


Witam. Dokładnie jest tak jaj pisze faco i gmaj22. 120s to pełne otwarcie siłownika ale jest luz przed 1 i po 10, wpisałem czas otwarcia 128 s i wsp wzmocnienia 0,5 i jest lepiej.


2023-02-04 15:05
  Robert123 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Po dogrzaniu  pomieszczenia  zawór  zamyka się i niewyłancza  cały czas domyka. Pompa ma zadane wyłączyć  się noi wyłącza ale pochwi wyłącza i wyłącza i tak cały czas do póki  nie zacznie podgrzewać pomieszczenia,jak zacznie jest wszystko ok
2023-02-04 16:17
  rj1972 Posts: 468 Ostrzeżenie: 0
Jaką masz histereze temp. wewnętrznej?
2023-02-04 17:55
  Robert123 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Histereza 0,0 w tamtym  tygodniu zaczęło tak robić zauważyłem wtedy że na wyświetlaczu temperatura z czujnika zewnęcznego skacze między 37 a 28 wyłączyłem czujnik nic nie dało dalej zawór domykał a pompka się włącza i wyłoncza potem wyłonczyłem sterownik z sieci ale też nic przełanczałem na pompa regulator pokojowy wiadomo siłownik się wyłączył ale jak wrzuciłem  spowrotem dalej domykał dałem spokuj za jakieś 3 godziny było ok do diś znowu domyka a pompka szaleje ale temperatura czujnika zewnęcznego nie skacze nie wiem czy siłownik pad czy sterownik
2023-02-04 18:33
  rj1972 Posts: 468 Ostrzeżenie: 0
Czyli czujnik zewnętrzny wskazuje teraz dobrze? A to jest kablowy? A jak wygląda sprawa z termometrem wew. - czujnik temp. na kablu, radiowy czy jakiś regulator. Zrób sobie jakąś histerezę np.0,5st. albo podnieś trochę zakres temp. wew. A jaką masz temp obniżoną dla zaworu 4D. No mam nadzieję, że teraz nie masz ustawione trybu auto-lato tylko zima. Jak głupiał czujnik zew. to mogło by  tak głupio działać. Raczej nie sterownik.
2023-02-05 10:30
  Robert123 Posts: 3 Ostrzeżenie: 0
Wielkie dzięki to moja pierwsza zima i się uczę wstyd się przyznać ale miałem auto lato.zmyliło mie to że na wyświetlaczu było zima byłem przekonany że jak jest w automacie to sam wybrał więc nic tam nie kombinowałem.Przełączyłem i jest ok   wielkie dzięki bo już byłem skłonny sterownik kupywać😄😄
2023-02-05 10:40
  rj1972 Posts: 468 Ostrzeżenie: 0
Na wszelki wypadek wymień czujnik temp zew. na nowy.  
Users on-line: awawak50, bedramalinowo, BLOKpiec, bozena, DarekCiesla, Grzegorzwiton, jamma, krzysiek8621, KrzysiekSz, lan123, MAREKMM, Oko1303, richard1964, Tuplice1