Forum eCoal.pl v3.5 Znana ustawien z grupowych na ręczne. Subskrybuj | ||||
|
||||
grzegorzw84
|
Witam
Żeby zaoszczędzić trochę ekogroszku w tych trudnych czasach postanowiłem sprubować palenia na ręcznym. 1. Widzę że kocioł strasznie przebija mi temp. Mam ustawione 55 a dochodzi nawet do 70. 2. Na wykresie widać że temperatury mi strasznie skaczą. Czy może ktoś z was zerkać na mój wykres i ewentualnie coś zasugerować? Może coś poprawić? 3. Czy faktycznie kocioł może spalac mniej niż na grupowych? Kocioł OEPM 20 kW. Domek ocieplony, okna nowe
|
|||
|
||||
rj1972
|
Na początek bym zmienił histerezę 1 CWU na 0,1 st. Po co ma tak gonić i przegrzewać. A ty pewnie masz jakiś zawór 4D lub 3D? A może jest za pompą CO jakiś czujnik? Jeśli jest zawór ręczny to mały problem. Ale czujnik CO można podpiąć. A żeby to sprawdzić to proponuję w ustawieniach CO1 włączyć opcję typ obwodu Pompa CO+zawór 4D (nieważne czy masz 4D czy 3D). Może instalator podpiął sam czujnik? |
|||
|
||||
grzegorzw84
|
Nie mam czujnika zawór 4d jest sterowany ręcznie i jest ustawiony na 50 %
dodane 2022-10-21 22:18A co znaczy że gonić i przegrzewać ? Co jest nie tak? |
|||
|
||||
rj1972
|
Jak moim zdaniem jest zbyt duża histereza 1 na CWU to kociol musi to nadrobić czyli nadgonić temp. To nie jest za dożo 1st ale zawsze. W pewnym momencie kocioł się odstawi ale żar na palniku nadal podbije jego temp. I jest Twoje przebicie temp. Kociol się odstawi a temp bez właściwej reakcji zaworu mieszającego nadal rośnie. Moim zdaniem nikt z opiniujących raczej tego nie wywnioskuje jeśli nie podlączysz czujnika CO za pompą CO i nie pokażesz ile na ręcznych ustawieniach zaworu mieszajacego puszczasz na CO. Mogę się mylić.
|
|||