Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Pytanie Subskrybuj
2022-09-29 23:43
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Panowie, ostatnio zastanowiła mnie pewna rzecz, mianowicie W tamtym sezonie we wrześniu paląc tym samym opałem co teraz, gdy temp zadana na C.O była ustawiona na mniej więcej 33 stopnie to zawór czterodrogowy był wychylony na około 20 procent. W tym sezonie palę tym samym opałem, ustawień też nie zmieniałem i zawór wychylony na 44% przy tej samej temp zadanej 33 stopnie. Dziwi mnie to i boję się co będzie jak zadam temp 45 czy da rade tyle puścić.. proszę o jakieś podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów..
2022-09-30 00:27
  leON22 Posts: 6099 Ostrzeżenie: 3
Pytanie czy na kotle utrzymuje się ta sama temperatura ? 
2022-09-30 06:21
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Tak bardzo podobna, widać to na wykresie.. nie mam pojęcia co sie porobiło. Można też zaobserwować, że zawór ciągle reguluje.. a w tamtym roku ustawił się w jedną pozycję i tak był.. a teraz przestawia się.

dodane 2022-09-30 06:21leON22 spójrz w wykres teraz a rok temu, zobaczysz różnicę.. paliwo to samo i ustawienia też.. jakiś pomysł.. ja mam max otwarcie ustawione na 70% chyba, jak mu zadam 48 to nie wiem czy to wyciągnie jak przy 33 ma kąt otwarcia 44%..
2022-09-30 06:34
  bruno62 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
ja bym ustawił temperaturę powrotu na np. 47-48 a CWU tak samo lub mniej.
2022-09-30 08:01
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Jak dam temp powrotu tak nisko to pompa cwu będzie się wylanczac i włączać  ciągle bo ja ochronę powrotu mam przez cwu..a pozatym w tamtym roku miałem tak samo..
2022-09-30 08:10
  bruno62 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Niestety, coś za coś. Praca pompy CWU lub głupiejący zawór 4d
2022-09-30 08:17
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
No rozumiem ale powiedz dlaczego w tamtym sezonie tak nie było a ustawień ani opału nie zmieniałem.. 
2022-09-30 08:28
  bruno62 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Coś się musiało zmienić, ja ograniczyłem maksymalny kąt otwarcia zaworu do 40%, bo chłodna woda zalewała kocioł i sterownik głupiał. Grunt to stała-stabilna praca kotła z maksymalnie stałą temperaturą.
2022-09-30 08:35
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
A można ten zawor jakos zrestartować? Żeby się skalibrował od nowa?
dodane 2022-09-30 08:35No to popatrz co było by u mnie? Na piecu 60 a temp za zaworem 33 a zawor 44. To jux bym tego nie osiągnął jak bym miał.max na 40%. Ciekaw jestem co się stalo
2022-09-30 09:20
  bruno62 Posts: 12 Ostrzeżenie: 0
Grzejesz powrót kotła, zmień te ustawienia.
2022-09-30 13:14
  Marman Posts: 54 Ostrzeżenie: 0
Zmieniłem na mniej zobaczymy, rozumiem ale w tamtym roku miałem 54 i grzał inaczej..ten zawor normalnie ciągle zmienia pozycje.. dramat.. a w tamtym roku cały dzień w jednej pozycji..
2022-11-01 17:32
  gwarek Posts: 386 Ostrzeżenie: 0

W moim przypadku zauważyłem taki stan ( różnica w ustawieniu pozycji 4D ) przy różnej mocy na pompie.
Może grzebałeś z mocą na pompie lub masz zasyfiony filtr na obiegu lub coś zmieniło się na przepływie.
Ewidentnie wygląda to na przytkaną jakąś rurkę lub kolanko lub filtr lub pompa słabiej pracuje.

2022-11-26 15:23
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Witam wszystkich. Od kilku dni nie mam podglądu na kociołek przez neta. Kilka lat chodziło to bez problemu - nagle dup. Kocioł jest podpięty bezpośrednio kablem z routerem. Nie mam pojęcia co się mogło stać? Proszę o jakieś rady.
2022-11-28 07:35
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
budgie1 napisał » 2022-11-26 15:23
Witam wszystkich. Od kilku dni nie mam podglądu na kociołek przez neta. Kilka lat chodziło to bez problemu - nagle dup. Kocioł jest podpięty bezpośrednio kablem z routerem. Nie mam pojęcia co się mogło stać? Proszę o jakieś rady.

A co się pokazuje na panelu w sekcji Internet ? Jakie adresy IP ? Jest globusik / napis online ?
2022-11-29 05:00
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Globusa i napisu brak.
dodane 2022-11-29 05:00Czy diody w gnieździe internetowym w sterowniku po wpięciu kabla powinny mrugać? Mnie przestały.
2022-11-29 07:09
  PrzemekP Posts: 1448 Ostrzeżenie: 0 ELEKTRO-SYSTEM / ADMIN
budgie1 napisał » 2022-11-29 05:00
Czy diody w gnieździe internetowym w sterowniku po wpięciu kabla powinny mrugać? Mnie przestały.

Powinny.
A jakie IP / Maska / Brama pokazują się na wyświetlaczu ?
Skoro brak diód to problemem jest:
- albo połączenie - uszkodzony przewód
- albo port RJ45 w sterowniku
- albo moduł w sterowniku
- albo port RJ45 w routerze
2022-11-29 07:47
  zemalord Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Marman napisał » 2022-09-30 13:14
Zmieniłem na mniej zobaczymy, rozumiem ale w tamtym roku miałem 54 i grzał inaczej..ten zawor normalnie ciągle zmienia pozycje.. dramat.. a w tamtym roku cały dzień w jednej pozycji..
    





Umnie mam zawór ustawiony w kierunku prawo a u Cb jest w lewo ,może to jest powód tego kąta otwarcia.
2022-11-29 11:14
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
W routerze wszystko ok, bo net w kompie jest bez problemu. Kilka dni temu diody w gnieździe mrugały, ale podglądu na sterownik nie było. IP: 192.168.0.129, maska: 255.255.252.0, brama 192.168.0.254 - takie dane na wyświetlaczu sterownika.

dodane 2022-11-29 11:11Kabel był uszkodzony. Dziękuję za porady.
dodane 2022-11-29 11:14Jeszcze proszę powiedzieć, dlaczego czujnik zewnętrzy może tak szaleć?
Users on-line: Bartol, conandram, Hajnel, moma62, senyor65, slawekskrzeta, zima