Forum eCoal.pl v3.5 Palenie drewnem Subskrybuj | ||||
|
||||
simko1
|
Hejka.
Planuje palić (wspomagać palenie) drewnem. Chcę palić groszkiem ale tak żeby zużywało go jak najmniej a żeby spalić w miarę efektywnie drewno(drewno twarde sezonowane 4 lata). Nie wiem czy kocioł dać na ręczny włożyć drewno i poczekać aż się zapali i będzie spalac-przy lekko uchylonych drzwiczkach , czy tryb pracy ręczny i tam minimalnie dmuchawę i duże przerwy w podaniach i krótkie podania czytryb pracy zasypowy i tu nie wiem za bardzo jak ustawić parametr STREFA AUTOMATYCZNEJ REGULACJI i do czego ten parametr służy. Może ma ktoś jakieś doświadczenie i cos podpowie. Z góry dziękuję.
|
|||
|
||||
krzynan
|
Witam. W zeszłym sezonie próbowałem podczas normalnej pracy kociołka w trybie e coal dawać kawałek drewna bezpośrednio na retortę . Drewno się spalało, kociołek pracował normalnie ale oszczędności nie wyczułem żadnej . W tym sezonie poszedłem krok dalej. Miałem starą żeliwną patelnię. Nawierciłem w niej pełno otworów i postawiłem na retorcie. Tym razem samo drewno. Efekt - automat tego nie ogarnął. Trzeba było wszystkim sterować ręcznie (nadmuch, pompy itd...). Spędziłem w kotłowni dwa dni (tyle wytrzymalem). Kaloryfery gorące jak i CWU, ale kociołek okopcony jak po miesiącu palenia groszkiem. Gra nie warta świeczki. Myślę, że lepszy byłby jakiś ruszt nad retortą. Palić groszkiem plus dokładać drewna. Jest film na YT. Zaznaczam - jestem początkujący. Sam wiele rzeczy nie ogarniam. Być może da się jakoś sterownik ustawić, ale to inna liga. Powodzenia i pozdrawiam
|
|||
|
||||
gwarek
|
Paliłem samym drewnem w trybie ręcznym z wykorzystaniem rusztu awaryjnego z ogniwa. Ustawiłem zawór 4D na 30% i włączyłem pompy dmuchawa wyłączona. Potem rozpaliłem jak w ognisku dokładałem drewno z otwartymi drzwiczkami. Ciepło było ale czyszczenia sporo. |
|||
|
||||
Rafaltomojeimie
|
Też próbowałem i się nadenerwowałem. Jak napisał krzynan gra nie warta świeczki, chyba że lubisz siedzieć w kotłowni i czyścić kociołek Ewentualnie na samo "nagrzanie" kotła przy rozpalaniu trochę się może groszku oszczędzi. Lecz obawiam się, że to są tylko promile
|
|||
|
||||
energotop
|
Przy rozpalaniu ustaw na ręcznym. "Rozgon" żar i wejdź z temperaturą spalin powyżej 100st. Wyciągnij wtyczkę od dmuchawy. Jak dmuchawa się zatrzyma uchyl minimalnie drzwiczki. Przejdź na auto. Drzwiczki muszą być minimalnie lub prawie zamknięte. Nimi reguluj ciąg i temperaturę spalin. W zależności od wielkosci zładu wody w układzie musisz wyliczyć wielkość wkładów drewna żeby nie przegiąć. I jeszcze jedno. Zwracaj uwagę żeby otwory rusztu były czyste. Jesli po paru "przepaleniach" się zamulą będzie Ci bardzo kopcilo przy otwieraniu drzwiczek.
|
|||
|
||||
gwarek
|
Na kopcenie przy dokładaniu drewna na ruszt mam taki patent. Blacha 0,5mm która zatyka połowę otworu od dołu przed drzwiczkami. Wtedy całe powietrze zaciąga od góry i nic nie kopci. Trzeba uważacz na temperaturę kotła ( dwa razy miałem powyżej 80 st.C więc 4D poszedł z auto na Full ). |
|||
|
||||
pablo
|
simko1: mieszaj z kukurydzą
|
|||