Forum eCoal.pl v3.5 Ustawienia kotła ... Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leON22
|
Z zaworem 4D reklamacja do fachowca, który to zmaścił Co do pompy CO sprawdź w które wejście w sterowniku jest ona podpiętą Co to za zawór 4D
|
|||
|
||||
Cichy123
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
Tak jak kiedyś pisałem 95% instalatorów nie ma pojęcia co robi
|
|||
|
||||
Cichy123
|
Zawór Afriso jak pamiętam taka była nakrętka na nim kiedyś ...
|
|||
|
||||
leON22
|
Czujnik za zaworem 4D ok, powrót do poprawki powinien być poniżej trójnika, najlepiej bezpośrednio na króćcu powrotu z kotła.
|
|||
|
||||
Cichy123
|
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:10 Dlaczego ? To raz a dwa sam zawór chyba okay bo to musi być wysterowane więc chyba ok , silownik zjebany
Tak jak kiedyś pisałem 95% instalatorów nie ma pojęcia co robi |
|||
|
||||
leON22
|
||||
|
||||
Cichy123
|
leON22 napisał » 2022-09-18 23:13 ten trójnik jak widzę to powrót z chyba z bojlera tak więc nie bardzo gra rolę ...
Czujnik za zaworem 4D ok, powrót do poprawki powinien być poniżej trójnika, najlepiej bezpośrednio na króćcu powrotu z kotła. |
|||
|
||||
leON22
|
Wszystko gra rolę, to w końcu kręci się ten zawór 4D, czy nie? Może na siłowniku miałeś włączone sterowanie ręczne jakiś guzik, przycisk, zapadka?
|
|||
|
||||
Cichy123
|
leON22 napisał » 2022-09-18 23:19 Nie sam zawór fizycznie nie działa ... Na sterowaniu ręcznym nie kreci się nawet jak go zdemontowalem . Już samo to że piec nie chce nim sterować za bardzo tomraz a dwa fizycznie nie kreci się ... Zdjęcia wyżej dodałem bongo zdemontowalem ... I jak rozumuje jeśli steruje ręcznie czy w prawo czy w lewo powinien się kręcic a tu nic się nie dzieje ... Na sterowniku StZ nie widzę żadnego przycisku ani zapadki a w instrukcji też nic takiego nie ma.
Wszystko gra rolę, to w końcu kręci się ten zawór 4D, czy nie? Może na siłowniku miałeś włączone sterowanie ręczne jakiś guzik, przycisk, zapadka? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Wszyscy są zachwyceni tymi siłownikami ja 6 sezonów zawór 4d obsługiwałem ręcznie spalanie małe poprzedni sezon 1,8 t węgiel to nie pięć gazowy gdzie wymiennik ma 3 litr
|
|||
|
||||
Cichy123
|
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:24 okay wszystko okay. Ale nie po to kupiłem siłownik teraz 4D mam ustawiony w pozycji 5 bo tak zakłada się siłownik więc nie wiem jak on jest wysterowany bo piec pokazuje głupoty a fizycznie też jest inaczej...
Wszyscy są zachwyceni tymi siłownikami ja 6 sezonów zawór 4d obsługiwałem ręcznie spalanie małe poprzedni sezon 1,8 t węgiel to nie pięć gazowy gdzie wymiennik ma 3 litr |
|||
|
||||
konto usunięte
|
No to z innej beczki jak bym wiedział że gazem jak mam teraz nie będzie drożej i nic nie robiąc to bym wywalił ten eco po roku ,masz siłownik twoja sprawa moim zdaniem robi więcej krzywdy niż pożytku
|
|||
|
||||
Cichy123
|
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:37 ok zdemontowalem siłownik została ta biała nasadka jest ustawiona frezem.na 5 co.mam teraz zrobić aby ulepszyć pracę pieca ?
No to z innej beczki jak bym wiedział że gazem jak mam teraz nie będzie drożej i nic nie robiąc to bym wywalił ten eco po roku ,masz siłownik twoja sprawa moim zdaniem robi więcej krzywdy niż pożytku |
|||
|
||||
leON22
|
Co to za model tego siłownika? Sprawdź proszę na zaworze 4D masz cyferki 1 2 3 4, opisz jak to wygląda u ciebie, gdzie co jest? Czy przegroda jest ustawiona poprawnie wg schematu?
Ciągnij tą redukcję z ośki zaworu i zobacz jak wygląda pozycja przegrody wg ścięcia na ośce? dodane 2022-09-18 23:44Ja już spadam bo jutro na 6 do pracy, radź sobie sam a jak nie to za dupe fachowca dodane 2022-09-18 23:45Jak zwór dobrze ustawiony to wystarczy odpowiednio ustawić tarcze ze skalą i odpowiednio założyć siłownik, powinno śmigać |
|||
|
||||
Cichy123
|
leON22 napisał » 2022-09-18 23:45 tak to.wyglada ...
Co to za model tego siłownika? Sprawdź proszę na zaworze 4D masz cyferki 1 2 3 4, opisz jak to wygląda u ciebie, gdzie co jest? Czy przegroda jest ustawiona poprawnie wg schematu? Ciągnij tą redukcję z ośki zaworu i zobacz jak wygląda pozycja przegrody wg ścięcia na ośce? dodane 2022-09-18 23:44Ja już spadam bo jutro na 6 do pracy, radź sobie sam a jak nie to za dupe fachowca dodane 2022-09-18 23:45Jak zwór dobrze ustawiony to wystarczy odpowiednio ustawić tarcze ze skalą i odpowiednio założyć siłownik, powinno śmigać |
|||
|
||||
leON22
|
Wiem jak to wygląda, ale opisz jak to jest u ciebie?
dodane 2022-09-18 23:54Widzę wejście z kotła 3, wyjście na instalację 4, poskładaj puzle ja spadam |
|||
|
||||
Cichy123
|
leON22 napisał » 2022-09-18 23:50 ale co ja.mam ci opisać .. 2 idzie na CWU,Wiem jak to wygląda, ale opisz jak to jest u ciebie? dodane 2022-09-19 00:21Jeśli chodzi o wylaczanie pompy to już wiem. Ma. Ustawione wyłączanie pompy po uzyskaniu temperatury zadanej... Wyłączyć czy zostawić jak jest .. ? Co do zaworu dalej to chujstwo nie działa ... Nie wiem nie rozumiem i nie wiem jak to sprawdzić czy to działa choćby nie podpięte bo na oko nic nie działa ... |
|||
|
||||
marcinno
|
Witam zmień w ustawieniach OBWÓD C01 ZAWÓR 4D temperaturę maksymalną na 75 stopni a nie 45 jak masz. Temperaturą zadaną ustawiasz ile ma utrzymywać na grzejnikach. I w zakładce pompy zmień na pompę mieszającą. Być może w tym tkwi problem. Bezpieczniki w sterowniku sprawdziłeś. Siłownik z zaworu 4d można łatwo sprawdzić wypinając go całkowicie ze sterownika i podać na jego przewody 230v. Tj przewód L1+N siłownik rusza w jedną stronę i zatrzyma się poprzez osiądnięcie krańcówki, potem zmieniasz na L2+N i idzie w drugą stronę. W instrukcji sterownika Bruli na str9 masz schemat o które złącze chodzi. https://sklep.esterownik.pl/produkt/1 |
|||
|
||||
leon
|
Jeśli zawór jest na 0 i sterownik wie o tym, pompkę od CO włącza parę dziesiąt sek wcześniej niż uruchomi zawór
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona2 / 3Następna stronaOstatnia strona | ||||