Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  Ustawienia kotła ... Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
2022-09-18 22:58
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
Z zaworem 4D reklamacja do fachowca, który to zmaścił  Co do pompy CO sprawdź w które wejście w sterowniku jest ona podpiętą  Co to za zawór 4D 
2022-09-18 23:08
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Zdjęcie czujnika powrotu i czujnika T1 ...
2022-09-18 23:10
  michas1978 Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Tak jak kiedyś pisałem 95% instalatorów nie ma pojęcia co robi
2022-09-18 23:11
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
Zawór Afriso jak pamiętam taka była nakrętka na nim kiedyś ... 
2022-09-18 23:13
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
Czujnik za zaworem 4D ok, powrót do poprawki powinien być poniżej trójnika, najlepiej bezpośrednio na króćcu powrotu z kotła. 
2022-09-18 23:14
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:10
Tak jak kiedyś pisałem 95% instalatorów nie ma pojęcia co robi
Dlaczego ? To raz a dwa sam zawór chyba okay bo to musi być wysterowane więc chyba ok , silownik
 zjebany 
2022-09-18 23:15
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
2022-09-18 23:17
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 23:13
Czujnik za zaworem 4D ok, powrót do poprawki powinien być poniżej trójnika, najlepiej bezpośrednio na króćcu powrotu z kotła. 
ten trójnik jak widzę to powrót z chyba z bojlera tak więc nie bardzo gra rolę ... 
2022-09-18 23:19
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
Wszystko gra rolę, to w końcu kręci się ten zawór 4D, czy nie? Może na siłowniku miałeś włączone sterowanie ręczne jakiś guzik, przycisk, zapadka? 
2022-09-18 23:22
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 23:19
Wszystko gra rolę, to w końcu kręci się ten zawór 4D, czy nie? Może na siłowniku miałeś włączone sterowanie ręczne jakiś guzik, przycisk, zapadka? 
Nie sam zawór fizycznie nie działa ... Na sterowaniu ręcznym nie kreci się nawet jak go zdemontowalem . Już samo to że piec nie chce nim sterować za bardzo tomraz a dwa fizycznie nie kreci się ... Zdjęcia wyżej dodałem bongo zdemontowalem ... I jak rozumuje jeśli steruje ręcznie czy w prawo czy w lewo powinien się kręcic a tu nic się nie dzieje ... Na sterowniku StZ nie widzę żadnego przycisku ani zapadki a w instrukcji też nic takiego nie ma.
2022-09-18 23:24
  michas1978 Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
Wszyscy są zachwyceni tymi siłownikami ja 6 sezonów zawór  4d obsługiwałem ręcznie spalanie małe poprzedni sezon 1,8 t węgiel to nie pięć gazowy gdzie wymiennik ma 3 litr 
2022-09-18 23:28
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:24
Wszyscy są zachwyceni tymi siłownikami ja 6 sezonów zawór  4d obsługiwałem ręcznie spalanie małe poprzedni sezon 1,8 t węgiel to nie pięć gazowy gdzie wymiennik ma 3 litr 
okay wszystko okay. Ale nie po to kupiłem siłownik teraz 4D mam ustawiony w pozycji 5 bo tak zakłada się siłownik więc nie wiem jak on jest wysterowany bo piec pokazuje głupoty a fizycznie też jest inaczej...
2022-09-18 23:37
  michas1978 Posts: 36 Ostrzeżenie: 0
No to z innej beczki jak bym wiedział że gazem jak mam teraz nie będzie drożej i nic nie robiąc to bym wywalił ten eco po roku ,masz siłownik twoja sprawa moim zdaniem robi więcej krzywdy niż  pożytku 
2022-09-18 23:42
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
michas1978 napisał » 2022-09-18 23:37
No to z innej beczki jak bym wiedział że gazem jak mam teraz nie będzie drożej i nic nie robiąc to bym wywalił ten eco po roku ,masz siłownik twoja sprawa moim zdaniem robi więcej krzywdy niż  pożytku 
ok zdemontowalem siłownik została ta biała nasadka jest ustawiona frezem.na 5 co.mam teraz zrobić aby ulepszyć pracę pieca ? 
2022-09-18 23:45
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
Co to za model tego siłownika? Sprawdź proszę na zaworze 4D masz cyferki 1 2 3 4, opisz jak to wygląda u ciebie, gdzie co jest? Czy przegroda jest ustawiona poprawnie wg schematu?


Ciągnij tą redukcję z ośki zaworu i zobacz jak wygląda pozycja przegrody wg ścięcia na ośce? 
dodane 2022-09-18 23:44Ja już spadam bo jutro na 6 do pracy, radź sobie sam a jak nie to za dupe fachowca  
dodane 2022-09-18 23:45Jak zwór dobrze ustawiony to wystarczy odpowiednio ustawić tarcze ze skalą i odpowiednio założyć siłownik, powinno śmigać  
2022-09-18 23:48
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 23:45
Co to za model tego siłownika? Sprawdź proszę na zaworze 4D masz cyferki 1 2 3 4, opisz jak to wygląda u ciebie, gdzie co jest? Czy przegroda jest ustawiona poprawnie wg schematu?


Ciągnij tą redukcję z ośki zaworu i zobacz jak wygląda pozycja przegrody wg ścięcia na ośce? 
dodane 2022-09-18 23:44Ja już spadam bo jutro na 6 do pracy, radź sobie sam a jak nie to za dupe fachowca  
dodane 2022-09-18 23:45Jak zwór dobrze ustawiony to wystarczy odpowiednio ustawić tarcze ze skalą i odpowiednio założyć siłownik, powinno śmigać  
tak to.wyglada ... 
2022-09-18 23:54
  leON22 Posts: 6164 Ostrzeżenie: 3
Wiem jak to wygląda, ale opisz jak to jest u ciebie? 
dodane 2022-09-18 23:54Widzę wejście z kotła 3, wyjście na instalację 4, poskładaj puzle ja spadam  
2022-09-19 00:21
  Cichy123 Posts: 35 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-09-18 23:50
Wiem jak to wygląda, ale opisz jak to jest u ciebie? 
ale co ja.mam ci opisać .. 2 idzie na CWU,

dodane 2022-09-19 00:21Jeśli chodzi o wylaczanie pompy to już wiem. Ma. Ustawione wyłączanie pompy po uzyskaniu temperatury zadanej... Wyłączyć czy zostawić jak jest .. ? Co do zaworu dalej to chujstwo nie działa ... Nie wiem nie rozumiem i nie wiem jak to sprawdzić czy to działa choćby nie podpięte bo na oko nic nie działa ... 
2022-09-19 02:32
  marcinno Posts: 2 Ostrzeżenie: 0

Witam zmień w ustawieniach OBWÓD C01 ZAWÓR 4D temperaturę maksymalną na 75 stopni a nie 45 jak masz. Temperaturą zadaną ustawiasz ile ma utrzymywać na grzejnikach. I w zakładce pompy zmień na pompę mieszającą. Być może w tym tkwi problem. Bezpieczniki w sterowniku sprawdziłeś. Siłownik z zaworu 4d można łatwo sprawdzić wypinając go całkowicie ze sterownika i podać na jego przewody 230v. Tj przewód L1+N siłownik rusza w jedną stronę i zatrzyma się poprzez osiądnięcie krańcówki, potem zmieniasz na L2+N i idzie w drugą stronę. W instrukcji sterownika Bruli na str9 masz schemat o które złącze chodzi.

https://sklep.esterownik.pl/produkt/1
2022-09-19 05:54
  leon Posts: 612 Ostrzeżenie: 0
Jeśli zawór jest  na 0 i sterownik wie o tym, pompkę od CO włącza parę dziesiąt sek wcześniej niż uruchomi zawór
First pagePrevious page2 / 3Next pageLast page
Users on-line: bozena, CHIENA1234, faco, Grzegorzraj, marka, Mysza, _zdzichu