Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  Pello v3.5  Ochrona powrotu i bufor. Subskrybuj
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
2022-09-28 14:39
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Tech bufor jest ok też go posiadam. Jak temperatura dojdzie do 75 załącza się pompka cwu. 80 zawór n-drożny otwiera się na 100%. 85 termik w czujniku wyłącza palnik.
2022-09-28 15:19
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
To co można ustawić max jakieś 73 i tyle, słabo. A nikt z ES nie doradzi jak poradzić sobie bez zewnętrznego sterownika i co z tym wentylatorem dlaczego działa nawet wyłączony?
2022-09-28 23:27
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Dlatego m. innymi czujnik w bufor. Możesz skalibrować czujnik na np -10.
2022-11-08 17:38
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Zamontowałem sterownik ST-21CWU Tech, czujnik t1 w dół bufora t2 w górę, oczywiście mało czasu na zabawę ktoś podpowie jak najlepiej ustawic parametry na pieci i tym sterowniku. Na płytce pelo wpiełem sie w t2 bo obwód co2 mam wolny a na co1 podłogówkę z zaworem 3d. Szczerze mówiąc myślałem że styk beznapięciowy jako termostat zew. bedzie uruchamiał palnik a tak nie jest. Chyba trzeba przekłamać czujniki w sterowniku pello bardziej.
2022-11-09 06:59
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Bo jeżeli chcesz ładować na podstawie dolnej i górnej temperatury powinieneś użyć st21bufor.
Pomyślę jak by to wysterować na 21cwu i d znać jak cis wymyślę.
2022-11-19 16:13
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Zamówiłem drugi, ale chyba sterownik pello coś świruje bo na początku nie rozpalał się kocioł mimo że styk bez napięciowy działał i na wyświetlaczu było widać jak się zmienia w obwodzie co 2 na grzanie, zostawiłem to bo czasu nie było i na drugi dzień już sterownik st 21 normalnie uruchamiał palnik, w między czasie czujnik temperatury wew. zaczął pokazywać jakieś śmieszne wartości -8, -40 stopni w domu. Dodam że cały czas jest napięcie na wyjściu wentylatora wyciągowego mimo że w ustawieniach jest wyłączony. Śmieszne bo kilka razy próbowałem w trybie pracy ręcznej na st 21 włączyć styk bez napięciowy, było słychać jak działa a palnik nic. Kolejnego dnia zrobiłem to samo i od razu procedura rozpalania ruszyła.
dodane 2022-11-19 16:13Mam st21 bufor i dalej nie uruchamia kotła kocioł rozpala sie na podstawie zadanej. Ktoś pomoże kocioł nie reaguje na styk beznapięciowy ani w obwodzie co1 ani w co2.
2022-11-20 09:35
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Nie rozpali się jeżeli nie będzie osiągniętej histerezy załączenia kotła na czujniku. Więc ustaw ja na 2. W każdym obwodzie w którym masz zaznaczony regulator pokojowy musi być zaznaczony termostat zewnętrzny.
dodane 2022-11-20 09:35Ile masz obiegów, podłoga, grzejniki? Jakie grzejniki? Jakie temperatury puszczasz na te obiegi aby w budynku utrzymać odpowiednią temperaturę? Jakie zapotrzebowanie ma budynek? Dobrze ocieplony?
2022-11-22 18:06
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Stary budynek nie ocieplony, co jakis czas zmieniam parametry, dwa obiegi podłoga i grzejniki. Podłogo sterowana pogodowo, grzejnik - czujnik temperatury wew. Powoli podnoszę temperaturę na grzejniki bo nie którym zimno w domu, jednak przy mrozach dużo ciepła ucieka i długo dogrzewa pomieszczenia.
2022-11-23 17:53
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Czyli masz dwa obwody na dwóch zaworach 3d? Ile metrów do ogrzania w całości? Ile powierzchni grzewczej?
2022-11-23 18:01
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
ok 200m

dodane 2022-11-23 18:01ok 200m
2022-11-25 06:48
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Bufor masz 500l?
Ogólnie mamy podobną sytuację.
Mam 180m2, średnio ocieplony. Klasa energetyczna D. Wg strony cieplowlasciwe zapotrzebowanie u mnie to 12kw bez cwu. Bufor mam 600l.
Zasugeruje Ci ustawienia. Sprawdzisz sobie.
Ile teraz Ci łyka pelletu na dobę jak temperatura oscyluje ok zera?
dodane 2022-11-24 11:19Mały bufor i duży rozbiór ciepła czyli warto grzać zbiornik do wysokich temperatur. Straty postojowe w tym przypadku nie będą duże.
W sterowniku na dolnym czujnik ustaw 79, a na górny 59. Techy zawyżają o 1st stąd takie wartości, czyli praktycznie będzie to 80/60.
Czujnik kotła postaraj się upchać w górze bufora razem z czujnikiem sterownika.
Zadana kotła na 80.
Histerezy 1/2/2/0.
Moce 15/6/6kw.
Nadmuch taki sam dla wszystkich progów mocy.
Skalibruj czujnik kotła na -10. Powrotu też możesz na -10. Będzie przejrzyściej na wykresie dla podglądu.
Dla dwóch odwodów CO ustaw pompa...+zawór+reg pokojowy.
Typ regulatora na termostat zewnętrzny.
Wyłączenie palnika na tak, zatrzymanie pomp na nie.
Dla podłogi ustaw krzywą np. 30/40 dla grzejników 35/45 jak będzie mało to 38/50. Musisz to już sam sprawdzić jakie krzywe będą w Twoim przypadku odpowiednie aby uzyskać zadaną temp w domu. Regulator pokojowy oparty o temperature wew i histerezę z jednym czujnikiem raczej się nie sprawdzi u Ciebie. Czyli pewnie dużo pokoi i do tego brak ocieplenia. Pogodówka raczej będzie lepszym rozwiązaniem.
Poza tym musi być ustawiony termostat zewnętrzny dla wszystkich obiegów aby tech włączał i wyłączał palnik.
Start pomp ustaw na 35st. 
Kaloryczność paliwa na 17.3Mj czyli 4.8kWh.
Przy Twojej wydajności podajnika 11kg/h będzie podawał 5.6s w cyklu. Czyli ok 17gram. Jest to wystarczająca dawka aby palnik chodził stabilnie.
Na godzinę będzie spalał ok 3.1kg.
Pompę ładującą bufor ustaw na drugi bieg, stała prędkość. Jeżeli jest to zwykła 40tka.
Moc kotła na 15kw z tego względu, iż wymiennik ma tylko 1.8m2 i 15kw jest to odpowiednia wartość aby nie było dużej straty kominowej (w mojej ocenie powinien być to kocioł o mocy znamionowej 15kw).
Jeżeli proces spalania będzie poprawny. Czyli nadmuch odpowiednio dobrany, popiół i komora ok. To przy temp kotła powyżej tych 70st i powrocie 10-15 mniej, spaliny powinny oscylować w okolicach 140st(po dokładnym wyczyszczeniu kotła i przy czystym czujniku spalin) sprawność teoretycznie powinna przekraczać 90%.

A teraz jak to będzie działać w praktyce...
Bufor będzie się rozładowywał i gdy góra dojdzie do 60st sterownik załączy kocioł.
Zanim kocioł osiągnie temperaturę ładowania czyli w Twoim przypadku 50st bo masz chyba atv50 z tego co pamiętam to potrwa parę minut i temp na górze zbiornika spadnie jeszcze pewnie do ok 50st. Współgra się to ze startem ładowania czyli też 50 więc idealnie. Po drugie 50st powinno być wystarczającą temp na obiegi nawet w duże mrozy.
Kocioł będzie startował z 6kw i tak co cykl to 1kw więcej, aż dojdzie do 15. Minimalizuje to kopcenie przy pierwszych minutach pracy. Dalej z mocą 15kw będzie chodził, aż do wygaszenia nie będzie żadnej modulacji.
Gdy temp na dole bufora dojdzie do 80st sterownik wyłączy palnik i pompę ładująca.
Na górze zbiornika będzie 83-85st faktycznie. Wiadomo po kalibracji -10 temp będzie 73-75. Kocioł dojdzie do 85-87st .
Z tego co pamiętam nie grzejesz chyba CWU kotłem? Ale jeżeli masz pompkę cwu to możesz wykorzystać st21cwu do schłodzenia kotła i jednocześnie wykorzystanie ciepła na ogrzanie cwu. 
Ja grzeje prądem ale tak właśnie mam zrobione. St21cwu załącza mi się przy 88st i schładza kocioł i dogrzewa cwu. Przy 85st się wyłącza. Ale starcza to aby dogrzać wodę o ok 10st przy zbiorniku 140l.
W kotle dodatkowo mam stb 90st w razie czego.

dodane 2022-11-24 11:29W cieplejsze dni możesz ustawiać na dolnym czujnika 70. Zminimalizuje to straty postojowe.
dodane 2022-11-24 12:33Przykładowy wykres z dziś. Temp kotła to góra bufory. Czujnik kotła i powrotu skalibrowany na -10.



dodane 2022-11-25 06:48Aha zmostkuj jeszcze brązowy i niebieski przewód z czujnika kotła. Jest to obwód od termika. W sytuacji gdy temp doszłaby do ok 85st zadziałałby jak stb. 
2022-11-25 07:36
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
zbiornik cwu jest pusty bo używam starego w innym miejscu, nowy czeka na remont łazienki więc odpada schładzanie pompą cwu. Boje się że przebije temperature 90 bo mam założony zawór schładzający i już raz jak się bawiłem wywaliło wode. Jutro się pobawie ustawieniami teraz są rozjechane, bo nie mam czasu, generalnie po wyłączeniu pompki ładującej bufor mocno przebija temperature zadaną.
2022-11-25 08:07
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Nie ma odbioru ciepła to przebije nawet i o 10st. Spróbuj w takim razie na dolnym czujniku 75 jak jak dalej kocioł będzie po wygaszeniu do chodził do 90 to zrób na dole 70. Reszta jak pisałem.
2022-11-25 14:02
  radek-ka Posts: 159 Ostrzeżenie: 0
Albo pompę ładującą bufor wpiąć w wentylator wyciągowy i w ustawieniach spalania dać 100%, stała prędkość. Wtedy po wygaszeniu pompa ładuje jeszcze bufor przez czas wygaszenia i czyszczenia palnika
2022-11-25 14:21
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
Miał jakiś problem chyba z tym gniazdem. Cały czas było na nim napięcie.
2022-11-25 21:27
  Zdenek Posts: 34 Ostrzeżenie: 0
Michal86 napisał » 2022-11-25 06:48
Aha zmostkuj jeszcze brązowy i niebieski przewód z czujnika kotła. Jest to obwód od termika. W sytuacji gdy temp doszłaby do ok 85st zadziałałby jak stb. 



Michał, wyjaśnij jeszcze co to znaczy?
Ja mam inny czujnik wmontowany w bufor i wpięty w obwód czujnika kotła a oryginalny czujnik kotła jest na starym miejscu. 
Jako że oryginalny czujnik to dwa w jednym, czujnik temperatury i termik, więc pozostawiłem wpięte kabelki termika, czyli właśnie brązowy i niebieski a biały i czarny (z temperatury) są wypięte,
Powiedz mi czy tak zrobiona "przeróbka" jest bezpieczna i jak by co to termik zadziała?  
2022-11-26 15:15
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Narazie ustawie 70 stopni i zostawie czujnik w kotle, też się zastanawiam nad tym mostkowaniem, chyba to zostawie. Kolejna sprawa że podłogówkam chodzi w oparciu o pogodówke i jest ok ale pogodówka przy grzejnikach to za zimno w najdalszych pomieszczeniach. Muszę poczekać aż braknie peletu bo przy ważeniu bardzo duże pyłu już leci a mam 800l zbiornik, widać taki pellet, wtedy przeważe i ustawie nadmuch.
2022-11-26 22:15
  Michal86 Posts: 196 Ostrzeżenie: 0
To widocznie pompa źle lub kryzy. Jak masz opcje auto na grzejniki na pompie to włącz.
2022-11-27 19:20
  Kmieciu Posts: 17 Ostrzeżenie: 0
Jeszcze się tak zastanawiam, jutro chyba pompę ładującą bufor podepnę pod obwód co 2 w pello( w ten obwód mam wpięte styki z techa) a nie tak jak teraz pod sterownik techa, w ten sposób pompa załączy się automatycznie po wygaszeniu palnika, kiedy kocioł za mocno przebija, myślę że to rozwiąże problem wzrostu temperatury, a i tak załączenie grzania tego obwodu przez termostat zewnętrzny powoduje start pompy więc pompa się uruchomi tak samo jak by była wpięta w sterownik techa przy rozpalaniu palnika.
Ciekawe czy jak by poszukał to by znalazł sterownik zewnętrzny dedykowany do bufora który wyłącz pompę np 5-10 min po rozwarciu styku, czyli po osiągnięciu zadanej na dole bufora.
dodane 2022-11-27 19:20Bardzo dziękuję Michal86 za wsparcie i stracony czas, twoja pomoc była i jest bardzo ważna i rzeczowa przy tym niedoskonałym sterowniku zwłaszcza z buforem, jeszcze raz dziękuje i mam nadzieję, że będę miał okazję  się odwdzięczyć, pozdrawiam!
2022-11-30 12:03
  pavlo_gliwice Posts: 1 Ostrzeżenie: 0
Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 11:57Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 11:57Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 11:57Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 12:02Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 12:03Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 12:03Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 12:03Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
dodane 2022-11-30 12:03Witam
Proszę mi podpiwiedxiec mam piec napelet 14kw 
Na ile powinien być ustawiony czas rozgrzewania grzalki przy rozpalaniu bo mam tak że bardzo długo się rozpala piec a nie raz nie rozpala się wcale. Wysyłam zdjęcie moich ustawin przy rozpalaniu. Proszę o podpowiedź. 
First pagePrevious page2 / 2Next pageLast page
Users on-line: apak, ArturK, bDOR, czarzasty, Dan123, faco, hansschultz, hszkrobol, pavlo_gliwice, zgolab