Forum eCoal.pl v3.5 Pompa ciepła w zastępstwie OEP Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
konto usunięte
|
Karoka a widziałeś ceny prądu dla gospodarstw domowych na październik i listopad, tak na tylko dwa miesiące podali, ibedzie to 2.5zl kWh, 2 miesiące bo pewnie szykują następna podwyżkę. Nie zgodzę się z tobą że na chwilę obecną grzanie groszkiem jest najdroższe, kuzyn kupił 5ton eko z pgg za 5tys w wakacje, do tego dostał 3k tego śmiesznego dodatku, więc ma opał na 2 lata za 2k. Ludzie obecnie wydają na pompy po 50 do 60 tys, a cena prądu może poszybować tak w górę jak cała inna energia, więc pożyjemy zobaczymy,
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
||||
|
||||
sebsa
|
Ameno25 napisał » 2022-09-01 08:17 Karoka a widziałeś ceny prądu dla gospodarstw domowych na październik i listopad, tak na tylko dwa miesiące podali, ibedzie to 2.5zl kWh, 2 miesiące bo pewnie szykują następna podwyżkę. Nie zgodzę się z tobą że na chwilę obecną grzanie groszkiem jest najdroższe, kuzyn kupił 5ton eko z pgg za 5tys w wakacje, do tego dostał 3k tego śmiesznego dodatku, więc ma opał na 2 lata za 2k. Ludzie obecnie wydają na pompy po 50 do 60 tys, a cena prądu może poszybować tak w górę jak cała inna energia, więc pożyjemy zobaczymy, Problemem jest tylko to tego węgla z PGG jest zbyt mało w stosunku do zapotrzebowania. Kupi 1 na 20. To tak jak z drewnem. Jeden ma własny las lub dojście do tego surowca inny już nie. Najbardziej miarodajna jest cena na składach niestety. dodane 2022-09-01 10:47 leON22 napisał » 2022-08-31 21:07 Widzę, że PC łączą pokolenia, szkoda że nie mogę dołączyć do merytorycznej dyskusji z powodu jej braku Swoją drogą "mam pomysła" sprzedam 6 ton "Eko" po 3.5tys/t plus kasa z dodateku węglowego i na pompę powinno styknąć, tylko z pompami jak z węglem dodane 2022-08-31 21:07Ps. Póki co cierpliwie czekam na rozwój sytuacji, pewnie przyszły rok wszystko zweryfikuje 🤔 Zależy czego kto szuka. O marki typu Panas, Mitsu, Daikin, Stiebiel, Vailant ciężko, bardzo ciężko lub ceny z kosmosu. Za 2 tygodnie przychodzi dla mnie HPA-13 którą rezerwowałem w lutym. Z typowymi chińcami lepiej. W sierpniu mieliśmy dostawę nowej marki 50szt. We wrześniu ma wejść następnych 100szt. W zamówieniu z dostawą w ciągu 2-3 miesięcy kolejne 3 kontery tj 264 jednostki. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
HPA-13 za 46k zł. Ciężko dla niej znaleźć charakterystykę. |
|||
|
||||
sebsa
|
marcinbb napisał » 2022-09-01 11:17 HPA-13 za 46k zł. Ciężko dla niej znaleźć charakterystykę. Mylisz się co do ceny. Zresztą do wielu innych rzeczy również. Premium ma stałą kopertę pracy. Charakterystykę znajdziesz w manualu. Jest do pobrania w ich stronie. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
ale ja się bardzo cieszę że się mylę co do ceny faktycznie jest za 37000 bez montażu nic tylko dzwonić
znów tu też za https://www.instalstrefa.pl/produkt/pompa-ciepla-hpa-o-13-premium/ 40k zł jakiś Mercedes? Ona jest tak bardzo PREMIUM że tego nawet nie widać Dostępność:: Brak w magazynie To musi być to/ |
|||
|
||||
sebsa
|
Mam ją dużo, dużo taniej. Niemniej to nie jest pompa którą można przyrównywać do MIDEI na zasadzie jabłko do jabłka. Inna charakterystyka, moc podawana dla A-7/W35, dedykowana pod starsze budownictwo. W komplecie ma grzałki. W opcji moduł hydrauliczny HM TREND posiadający regulator pompy ciepła, pompę obiegową, zawór bezpieczeństwa,
naczynie wzbiorcze oraz awaryjne ogrzewanie dodatkowe. Gdzie kupując chińczyka kupujesz samą, gołą pompę. Dodatkowo gdybyś widział jak jest skonstruowana i co ma w środku (pomijam kwestię izolacji elementów) i przyrównał do tego co oferuje MIDEA. 2 światy. I co może Cię zdziwić - ludzie ustawiają się w kolejce, żeby je dostać. Niestety minusem dostępność. Priorytetem dla nich jest rynek niemiecki. |
|||
|
||||
karoka65
|
Ameno25 napisał » 2022-09-01 08:17 Karoka a widziałeś ceny prądu dla gospodarstw domowych na październik i listopad, tak na tylko dwa miesiące podali, ibedzie to 2.5zl kWh, 2 miesiące bo pewnie szykują następna podwyżkę. Nie zgodzę się z tobą że na chwilę obecną grzanie groszkiem jest najdroższe, kuzyn kupił 5ton eko z pgg za 5tys w wakacje, do tego dostał 3k tego śmiesznego dodatku, więc ma opał na 2 lata za 2k. Ludzie obecnie wydają na pompy po 50 do 60 tys, a cena prądu może poszybować tak w górę jak cała inna energia, więc pożyjemy zobaczymy, Ameno z tymi cenami prądu to mogę Ci odpisać coś w ten deseń jak Ty mi o cenie węgla która podajesz czyli nie bardzo mnie obchodzą te podwyżki, im większe tym szybciej zamortyzuje mi się instalacja PV chyba już niewiele zostanie po tym sezonie. Nie każdy w robocie się nudzi i siedzi pierdząc w stołek przy służbowym komputerze i jedynym zadaniem jakie ma to pstrykać odświeżając stronę PGG. Tych szczęśliwców to jest garstka, ja pisze o cenach węgla jakie są w realu na składach ( tych które jeszcze nie zamknięto ) a nie o jakimś loteryjnym zakupie. Normalna cena na składach obecnie to około 3500pln/tonę i ja odnoszę się do tego co w realu. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Karoka zgadza się wszystko co piszesz jest prawda, jednak też nie każdy pompiarz ma fotowoltaike, a Ci co teraz montują na gwałt czy pompe i foto, to i tak rozliczają się już w netbilingu, czyli jak na zimę prąd będzie po 3zl , teraz latem sprzedają po 66gr i tak sporo zapłacą.
sebsa szkoda szczepić język kolega tutaj gra jakiegoś experta na miarę Nikodyma Dyzmy , z bojlerami do pompy też miał wiele do powiedzenia. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Zaczyna się dyskusja o niczym hehe.... nietzhse dużo myślał, wy chyba też . Cytat: "Czego nie rozumiesz ? Nietzsego, To jutro pogadamy o filozofii. O czym? o Nietzsem ! W tłumaczeniu na nasze: Czego nie rozumiesz ? Niczego. To jutro pogadamy o filozofii. O czym ? O niczym! To kawałek łóców.b, nieśmiertelny |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie dziś pompa puszczona testowo w trybie grzania. Bo u mnie jest kombinatoryka stosowana (bufor kombinowany) z którego podbieramy co. na podłogówkę. Puki co widzę że pompa ma histerezę ponad 5*C, ale jeśli nie potrafi dogonić temperatury na powrocie idzie na full obrotach (i tak ledwo ją słychać).
Przy zadanej 40*C idzie COP w okolicach 5kW po zmniejszeniu do 38*C jedzie na prawie COP= 5,8 I to jest to co cieszy pompa ciepła 8,4kW ogarnia że ma iść na max obrotach a OEP skecony na 8/8 jechał na jakiejś pompce obiegowej z "ogranicznikami przepływu". Podczas montażu pompy te wszystkie ograniczniki kierunku przepływu wywalili. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie od pierwszego jest w trybie grzania. Odpala co około 2h, krzywa na razie ustawiła 29st najwięcej. Niby grzejniki chłodne, ale jednak w domu zimno nie jest. Masz czujnik na powrocie ? Czemu tak ? |
|||
|
||||
konto usunięte
|
marcinbb a powiedz z czego Ty ten COP wyliczasz w czasie rzeczywistym ? i od kiedy to COP podaje sie w kW ?
marcinbb napisał » 2022-09-02 23:02 Puki co widzę że pompa ma histerezę ponad 5*C, ale jeśli nie potrafi dogonić temperatury na powrocie idzie na full obrotach (i tak ledwo ją słychać). Co ma wspólnego histereza z temperaturą powrotu ? chyba że chodziło Ci o deltę temperatur zasilania i powrotu ,ale mylisz pojęcia co w sumie nie dziwi |
|||
|
||||
tryt
|
Dopłata do kosztów ogrzewania obejmuje już chyba prawie wszystkich. "Prawie"- bo o użytkownikach "eko" pomp ciepła na prąd ani słowa... Im nic nie podrożało zdaje się... Promować trzeba tych, co smrodzą
Mnie nie dotyczy, mam prądu wystarczjąco. |
|||
|
||||
leON22
|
Jaki z tego morał ? Nie ubliżając nikomu - "Czemuś bidny? Boś głupi! Czemuś głupi? Boś bidny!" W tym przypadku wychodzi całkiem odwrotnie Chyba tym drugim zawdzięczamy dziurę ozonową, efekt cieplarniany, smog itp.
dodane 2022-09-03 17:35Ps. Trzeba jednak pamiętać o tym, że natura również może zatoczyć koło, a wtedy cofniemy się do epoki kamienia łupaneg, czyli "między nami jaskiniowcami" Wszystko zmierza w tym kierunku |
|||
|
||||
konto usunięte
|
@Ameno25 COP wylicza pompa i wyświetla w stosownym miejscu na regulatorze. COP podaje nawet w zł. jeśli tylko mam taką chęć. Każdy nie miał problemu ze zrozumieniem ino ty - co nie powinno specjalnie dziwić.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
To możesz pokazać te stosowne miejsce w regulatorze które pokazuje Ci COP w czasie rzeczywistym
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ameno25 napisał » 2022-09-03 19:59 To możesz pokazać te stosowne miejsce w regulatorze które pokazuje Ci COP w czasie rzeczywistym Oczywiście specjalnie dla Ciebie: Instrukcja obsługi i montażu - Sterownik M-thermal strona 22 indeks 3/9 pozycja 5 od góry licząc. Zaraz nad poborem mocy i pod przepływem wody. |
|||
|
||||
adkwapniewski
|
||||
|
||||
konto usunięte
|
||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona3 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||