Forum eCoal.pl v3.5 Pompa ciepła w zastępstwie OEP Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona11 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
leon
|
verb to po jaką ku.... płacić za podlicznik jak i tak h.j z niego. To samo mam w apce
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie też by tak wychodziło jak w sterowniku a 10% w te czy w tamte to żadna różnica moim zdaniem. Te liczniki z alledrogo po 31zł co są warte tyle co ta apka od pompy. Wiem ile średnio moja chałupa zjadała prądu od przynajmniej 5 lat z OEP`em i będę widział zużycie przez "ICH" licznik i wystarczy proste odejmowanie aby wiedzieć ile pompa mogła wciągnąć. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
leon napisał » 2022-09-29 18:05 Czy ktoś komuś każe zakładać ? Ty piszesz, żeby się dowiadywać czy można, a teraz że na co to komu. A ch.. Cie to obchodzi.verb to po jaką ku.... płacić za podlicznik jak i tak h.j z niego. To samo mam w apce |
|||
|
||||
karoka65
|
marcinbb napisał » 2022-09-29 19:44 Te liczniki z alledrogo po 31zł co są warte tyle co ta apka od pompy. Tym co pokazuje pompa to sobie można doopę wytrzeć a podlicznik kupić za 200 a nie 30 i będziesz wiedział dokładnie jak chcesz wiedzieć. Ile on by nie pokazał to i tak zapłacić trzeba jak prundu z dachu zabraknie. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Pompa to nawet nie ma wbudowanego najprostszego licznika , liczy z prądu i napięcia inwertera i czasu pracy , więc za dokładne to nie jest , daje tylko podgląd , chociaż jeden uzytkownik tej pompy co ja ma [odlicznik i w ciagu roku mowi że mało co sie różni wskazanie zuzycia miedzy pompą a licznikiem
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jak dobrze liczy, to nie zakładaj. Jak chcesz sprawdzać, to Zamela LEM-30 weź. Ja zamontowałem, bo chcę znać miesięczne zużycie PC i tyle. W domu kilka msc temu doszła indukcja, stacjonarka, jakiś cud qrwa opiekacz, to musiałbym zgadywać ile na grzanie idzie hehe A i klima różnie w ciągu roku musi pracować |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Jakos az tak bardzo mi nie zalezy , ale może w wolnej chwlili założe , lubie wiedzieć co i ile kosztuje w domowym budżecie .
O klimie tez pomysle tego lata |
|||
|
||||
konto usunięte
|
O ile mogę doradzić, to nie zakładaj multispita jak ja. W drugim roku padła jednostka zewnętrzna w największe upały, trochę trwało zanim wymienili. Pojedyncze miałbym o tyle lepsze, że jak jedna pada, to dwie nadal pracują. W sumie od wymiany nic się nie psuje, już sporo lat... Sam obsługuję, bo mi firma kazała hehe, że szkoda moich pieniędzy i ich czasu
dodane 2022-09-30 20:26Pompa od 1.IX do dziś nakręciła 216,1kW. Coś tam jeszcze do końca dnia pociągnie, ale w aptekarza się nie bawię. Pogodówkę ma ustawioną na 16st, to tylko kilka razy wyłączało się CO. Ustawiłem histerezę CO na -1 , +3. Fabrycznie było -2 , +2. Lekko mnie denerwuje priorytet CWU, nawet w trakcie grzania CO, potrafi się przełączyć na CWU. Mogłoby najpierw skończy jedno i przechodzić na drugie. Przyzwyczaję się |
|||
|
||||
karoka65
|
Roman czyli miesiąc kosztował Cię około 150plnów za prund. Obecnie za 150pln możesz kupić na wolnym rynku ( pomijam loterię PGG ) jakieś 40 do 45kg wungla Wystarczyłoby Ci że przekotłować cały miesiąc?
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Nima źle, ale Tobie zeżarło połowę tego, a to mi się już nie podoba hehe
|
|||
|
||||
karoka65
|
aha? tu Cię boli hehe
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Trzeba ocieplić budkę, nie inaczej. Jest tu ktoś chętny na taką robotę koło Pszczyny ? Ruszt mogę mieć, ale na niego nie wejdę, mogę podawać Zapewniam dowóz, żarcie, picie itp. Płacę tyle ile się należy Ino problem taki, że w każdym zasranym oknie jest roleta, i chciałbym je nadal mieć, ale wyciągnięte na wierzch.
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
Z podlicznika pompa za Wrzesień i dzisiaj rano zjadła 155,66kWh Pompa i 2,72kWh grzałka. Wg appki z pompy Wrzesień i dzisiaj to 154,45kWh - przekłamuje na samej pompie 1,21kWh i w ogóle grzałki nie wlicza 2,72kWh ... Termostat z pompy przekłamuje , czujnik zewnętrzny również - kalibrowałem ale brakuje jednego stopnia w dół (zakres kalibracji +-2*C) Stary bruli/ecoal miał chyba wyście termostatu - w sensie czy dałby radę sterować zewnętrznym źródłem ciepła ? |
|||
|
||||
LiMat
|
T Cap 9 zamiast OEP 16 - zużycie energii elektrycznej za wrzesień (CO + CWU) około 160 kWh, głownie w 2-giej taryfie. Koszt około 110 zł. Zeszły rok na ekogroszku było 180 zł. Co byłoby w tym roku to już wiecie
|
|||
|
||||
adkwapniewski
|
@verb - co do ilości kWh sprawdź jak wysoko grzejesz CWU - może za wysoko i pompa wspomaga się grzałką ...
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Całkowite zużycie chałupy we wrześniu to 337kWh
We wrześniu ubiegłego roku zużycie wynosiło 260kWh. Myślę że wskazanie pompy jest poprawne i większość z poboru wpadło bezpośrednio z PV gdzie na fazie pompy ciepła jest 5kWp. Pompa twierdzi że skonsumowała 200kWh. Na podłogę idzie 30*C skręcone 3D, cały bufor grzany do 40*C (tym samym cwu ma 40*C) Jestem mega zadowolony nawet licząc całkowite zużycie 337kWh po 0,7zł/kWh = 235zł z czego wszystko pokryła produkcja z PV do odbioru mam jeszcze 1,6MWh. 24/7 chodzą 2 lodówko zamrażarki, rekuperacja, akwarium, pompka do podłogówki, i cała serwerownia wraz z łączem backup`owym. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
adkwapniewski napisał » 2022-10-01 08:24 CWU odpala 2x na dobę, muszę mieć wysoko grzane, bo dużo idzie. Możliwe, że dogrzewanie częściej jest lepsze, nie wiem. Na samo CWU pompa wzięła 68kW/msc jak pamiętam. Problem to słabe ocieplenie, zapewne za mocna pompa, i odległość jednostek 14m (ponoć sporo się traci gdy daleko).@verb - co do ilości kWh sprawdź jak wysoko grzejesz CWU - może za wysoko i pompa wspomaga się grzałką ... |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Verb idzie u Ciebie na pompie odczytać z jaką najniższą mocą idzie sprężarka lub jaki najmniejszy prąd pobiera
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Na tabliczce nie ma, chyba że na jednostce zewnętrznej. Na wyświetlaczu pokazuje w hz, najmniej 36hz i około 4A, ale tak pracuje 5min (tak jest ustawione fabrycznie - czas pracy na min obrotach)
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
U mnie na prądzie 4A i częstotliwości inwertera 20Hz leci kilka godzin , tyle że ja mam 8kW , max zasilanie 32* , krzywa zaś nie pilnuje ani powrotu ani zasilania tylko temperaturę wody w obiegu ,
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona11 / 21Następna stronaOstatnia strona | ||||