Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Optymalne ustawienia pod karlika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
Witam jakie ustawienia w zimie pod karlika 26+tryb grupowy lub ręczny wiadomo że popiołu jest dużo i tego roku każdy będzie borykał się z ustawieniami pod te dziadostwo
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Ciesz się, że masz takie "dziadostwo" i masz czym palić. Odezwij się jak zacznie się zezon, też będę zaczynał go Karlikiem ( zamówiona 1t 2 sierpnia jeszcze do mnie nie dotarła ) potem Pieklorz
![]() |
|||
|
||||
przemekoep10kw
![]() |
Tak lepszy rydz jak nic
![]() ![]() |
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Cześć.
Grzanie - retortowy ręczny dmuchawa - 39 czas pr. pod. - 5, przy drobniejszej frakcji - 4 czas post. pod. - 40 Gdy skróciłem czas postoju, nie dopalało węgla na końcu palnika. Gdy skróciłem czas postoju i podniosłem dmuchawę, spiek rósł mi do rusztodeflektora. Zdrówka i powodzenia. Ja z tym kończę. |
|||
|
||||
anaana
![]() |
Dko70 dowierć dwa otwory tam gdzie Ci nie dopalało, jeśli będzie źle zakleisz sylikonem🤔👍
|
|||
|
||||
DKo70
![]() |
Przez wiele lat dawałem radę ustawieniami i to mi wystarczyło. A teraz pozostało piecykowi jeszcze miesiąc, dwa
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Wg mnie, to możecie sobie wiercić dodatkowe dziury gdzie chcecie, nawet w d... e, nie ma jednakowych i optymalnych ustawień dla tego samego rodzaju opału i tego samego kotła, każdy ma inną instalację inny komin itd... było o tym pisane wiele razy, każdy musi sam znaleźć złoty środek, powodzenia
![]() |
|||
|
||||
romnix
![]() |
leON22 napisał » 2022-08-15 14:33 Ciesz się, że masz takie "dziadostwo" i masz czym palić. Odezwij się jak zacznie się zezon, też będę zaczynał go Karlikiem ( zamówiona 1t 2 sierpnia jeszcze do mnie nie dotarła ) potem Pieklorz ![]() Jak te czasy się zmieniają kiedyś można było narzekać na słabe worki, na spieki na dużo popiołu a teraz jest się szczęśliwym że można coś do podajnika wrzucić. W zeszłym sezonie spaliłem 2t Karlika i nie mogę nic złego powiedzieć na ten węgiel no może tylko to że jest mnóstwo popiołu. Tryb ręczny, 35 - 37 % dmuchawy 6 sekund podawanie i spalał się rewelacyjnie. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
W moim "niebieskim" miałem podobne ustawienia na Karliku w trybie retortowy ręczny, popiołu niestety tyle co podaje specyfikacja, czyli ok 10%
![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
leON22 Cyt" Wg mnie, to możecie sobie wiercić dodatkowe dziury gdzie chcecie, nawet w d... e, nie ma jednakowych i optymalnych ustawień dla tego samego rodzaju opału i tego samego kotła, każdy ma inną instalację inny komin itd..." A jak pisałem byś się nie trzymał na sztywno ustawień to się wyśmiałeś ze mnie razem z verb idt....
dodane 2022-08-23 21:01Może wyśmiejesz mnie po raz kolejny ![]() |
|||
|
||||
Walter
![]() |
leon napisał » 2022-08-23 21:01 leON22 Cyt" Wg mnie, to możecie sobie wiercić dodatkowe dziury gdzie chcecie, nawet w d... e, nie ma jednakowych i optymalnych ustawień dla tego samego rodzaju opału i tego samego kotła, każdy ma inną instalację inny komin itd..." A jak pisałem byś się nie trzymał na sztywno ustawień to się wyśmiałeś ze mnie razem z verb idt.... dodane 2022-08-23 21:01Może wyśmiejesz mnie po raz kolejny ![]() Zima zweryfikuje twoje przeróbki, paliłem karlikiem i jakoś nie zauważyłem problemów wymagających jakiejś ingerencji. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
leon napisał » 2022-08-23 21:01 leON22 Cyt" Wg mnie, to możecie sobie wiercić dodatkowe dziury gdzie chcecie, nawet w d... e, nie ma jednakowych i optymalnych ustawień dla tego samego rodzaju opału i tego samego kotła, każdy ma inną instalację inny komin itd..." A jak pisałem byś się nie trzymał na sztywno ustawień to się wyśmiałeś ze mnie razem z verb idt.... dodane 2022-08-23 21:01Może wyśmiejesz mnie po raz kolejny ![]() @leon daj spokój i przestań niepotrzebnie bić pianę z byle powodu, nie mam dziś nastroju do śmiechu, właśnie jestem po pogrzebie mojego swata [*] [*] [*] ![]() ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
Życie, na każdego z nas przyjdzie czas....
|
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Oj leon leon.... Z tego co pamiętam, to Ty podstawiałeś ludziom swoje nastawy jako najlepsze, a teraz odwracasz kota ogonem ![]() Karlik nie jest aż takie dziadostwo, popiołu jak z Retopalu, tyle że chciał sobie podymić. Dałem ciut mniejsze dawki, dałem się ciut dłużej spalać z ciut niższym nadmuchem, i było dobrze. Ciut ciut hehe ![]() |
|||
|
||||
leon
![]() |
verb wkleić moje posty?? Zawsze
![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@leon nie musisz nic wklejać, wszystkie Twoje posty są tu na forum widoczne
![]() dodane 2022-08-27 00:43Ps. Teraz coś dla niedowiarków, co mają podtrzymanie ustawione na 20min, u mnie dziś nie wygasł po ponad 3h na Pieklorzu, żona przez przypadek włączyła na panelu w salonie tryb ręczny i tak sobie "stał" aż wróciłem z pracy i go pobudziłem do działania w automacie ![]() dodane 2022-08-27 00:45 ![]() dodane 2022-08-27 00:45 ![]() dodane 2022-08-27 00:46 ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Jak cug nie bruździ, to czego ma nie postać, bez tlenu nic się nie spala przecież.
dodane 2022-08-27 13:13 leon napisał » 2022-08-25 22:02 Właśnie o tym mówię verb wkleić moje posty?? Zawsze ![]() ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Roman jasne, że się nie spala ale dla mnie szok, że po 3h nie zdechło
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
Zapewne dlatego że masz szczelną przepustnicę, kociołek potrafi postać nawet na "lekkim"opale. Mój były stał na retopalu 10h, tyle mnie tauron wyćwiczył. Czy stałby więcej ? Nie wiem. Ale retopal czy karlik, to panie dzieju łatwe paliwa ![]() |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Właśnie ale to Pieklorz dlatego, dla mnie najwyższa półka z PGG dlatego takie moje zdziwko. Przepustnica nie jest taka szczelna, musiałem ją delikatnie opiłować, żeby się nie haczyła. Przy większym ciągu słychać jak tam szumi
![]() |
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||