Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl  Weź udział w projekcie Chrust PLUS!!! Subskrybuj
First pagePrevious page10 / 11Next pageLast page
2022-08-29 19:24
  mamut Posts: 331 Ostrzeżenie: 0
Szeregowo bufor dają jeśli jest np podłogówka, ale są obawy, że zład jest za mały dla defrostu.
2022-08-29 23:02
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ameno25 napisał » 2022-08-29 19:02
A jaki masz zlad w grzejnikach?...
Kiedyś jak spuszczałem wodę, to wyszło mi 110L (bez kotła, czy teraz bufora). Pompkę na CO dałem tą co miałem, Alpha2 - będzie pracowała jak dawniej, w automacie, mam wszędzie termostaty. Pewnie już za miesiąc trzeba będzie uruchomić, to powiem jak jest. Nie przejmuję się zbytnio, bo wymiana bufora to dla mnie pestka

dodane 2022-08-29 20:36
mamut napisał » 2022-08-29 19:24
Szeregowo bufor dają jeśli jest np podłogówka, ale są obawy, że zład jest za mały dla defrostu.
Tu doczytałem, po co bufor szeregowo. U mnie równolegle jest OK.

dodane 2022-08-29 23:02Napisałem że za miesiąc trza będzie coś grzać, a u mnie zrobiło się teraz 14st, i wg krzywej pompa odpaliła hehe. Mam ustawioną krzywą, termostaty rozkręcone (tak mi doradził karoka65), i jak na razie jest OK.
2022-08-30 21:16
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

verb napisał » 2022-08-29 23:02
Napisałem że za miesiąc trza będzie coś grzać, a u mnie zrobiło się teraz 14st, i wg krzywej pompa odpaliła hehe. Mam ustawioną krzywą, termostaty rozkręcone (tak mi doradził karoka65), i jak na razie jest OK.



Jeszcze nie odpalałem pompy na grzanie choć chętnie przetestował bym co potrafi i w jakim tempie. OEP 10kW podłogę rozgrzewał w zależności od opału 24-36h.
Tylko czekam z odpaleniem pompy aż będzie to miało sens, gdy będzie "chłodno" bo okres przejściowy ogarnę klimą 3,5kW a cwu właśnie pompą.
Jeszcze cały czas knuję nad zmianą taryfy na którąś z rodziny G12 - zobaczę co z tego będzie.
2022-09-01 16:07
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ostatnio pisałem, że pompa odpaliła wg krzywej (a na tym się nie znam puki co, bo nigdy nie używałem), akurat poszedłem jarać do byłej kotłowni, to wyłączyłem, coby zobaczyć ile PC bierze na samo CWU. Miesiąc przepracowała i zjadła tylko 68,5kWh - myślę że jest bardzo dobrze. Od dziś włączyłem grzanie wg krzywej, zobaczę jak będzie, na razie to podgrzała bufor do 26st. Wcale nie czuć na grzejnikach hehe
2022-09-01 16:23
  karoka65 Posts: 3378 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
to coś tą krzywą słabo ustawiłeś
2022-09-01 16:49
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Na razie nie wiem jak ją ustawić, jest prawie fabryczna, zmniejszyłem o 1st grzanie przy pięciu punktach temp zewn, jakie mam w sofcie.
dodane 2022-09-01 16:49Wiesiek, działa Tobie GG ? U mnie od rana leży....
2022-09-01 17:06
  karoka65 Posts: 3378 Ostrzeżenie: 1 Karoka-EKO
a ja wiem? pisałem do Ciebie ale nie odpisałeś, z gg to jest chyba jak kiedyś mi mówiłeś chyba jesteśmy ostatni dwaj w kraju którzy z niego korzystamy, hehe
2022-09-01 17:21
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Niop, znam jeszcze jednego chłopa z mazur, co piszemy na GG, to jest nas trzech hehe
2022-09-01 18:38
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Verb, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie ustawianie krzywej jest banalnie proste, powiedzmy ustawiam max temp zasilania na 40* i min tem powrotu na 30*, pompa automatycznie ustawia krzywa, ja natomiast mam parametr którym ta krzywa mogę przesuwać, czyli przy jakiej temp zew ma być te 40* zasilania, i np jak ustawie ze 40* ma być przy - 20 to resztę oblicza sam, w każdym razie mam podlag krzywej 
2022-09-01 18:52
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Niby jest tak jak mówisz, ale ja na razie nie znam krzywej domu. Ustawianie jest łatwe, tylko muszę to ogarnąć dla mojej budki. Na razie próbuję na "prawie fabrycznych", zobaczę jak się ochłodzi.
2022-09-01 19:07
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Ja jechałem na krzywej grzewczej cały czas, i tak dla mojej jak Ty to mówisz budy najlepiej jest jakieś 29* przy 0 na dworze to daje mi wtedy te 23 w domu, ale tak jak piszesz przyjdzie sezon będzie ustawiać i dobierać pod siębie i chaupe 
2022-09-01 19:31
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ano. Muszę ogarnąć krzywą, myślę że to będzie szybko Na razie mam po plus 3st na każdy krok, ale to ino testowo. Nie wiem jak będzie, ale z Waszą pomocą chyba to połapię.
2022-09-01 21:14
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-09-01 19:31
Ano. Muszę ogarnąć krzywą, myślę że to będzie szybko Na razie mam po plus 3st na każdy krok, ale to ino testowo. Nie wiem jak będzie, ale z Waszą pomocą chyba to połapię.



Sprawdź u mnie jest 10 zdefiniowanych krzywych grzewczych i chyba 2 do własnej konfiguracji, przeglądając wybrałem krzywą nr. 6. Gdzieś miałem fajną rozpiskę przy jakiej temp zewnętrznej jaka ma być podawana woda do domu, ale teraz nie mogę jej znaleźć.

2022-09-03 09:26
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Chyba nie ma uniwersalnej krzywej, która pasowałaby do każdego domu. Będzie trzeba korygować wg potrzeb, aż trafię w "swoje" nastawy.
2022-09-04 00:06
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

W końcu na jakimś filmie dorwałem te "krzywe".


Myślę że w mojej chałupie 8 krzywa da radę, nie pamiętam abym kiedykolwiek w podłogę dawał więcej niż 40*C
2022-09-06 19:54
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Ja mam tylko jedną krzywą w sofcie. Trzeba samemu dostroić Tak widzę, że u mnie soft to normlanie bieda full hehe
2022-09-07 08:01
  leON22 Posts: 6087 Ostrzeżenie: 3
Chyba "Bida full wypas“ 
dodane 2022-09-07 08:01PS. Maja PC i już biadolą 
2022-09-07 10:01
  adkwapniewski Posts: 407 Ostrzeżenie: 0
leON22 - soft w porównaniu z miśkiem to straszna bieda, przynajmniej u mnie ... Żeby zmienić ustawienia krzywej trzeba mieć uprawnienia serwisu !  Podgląd statystyk pracy sprężarki , włączenia pomp etc. to samo - a jeszcze nie tak jak w miśku że się cofniesz rok do tyłu - nawet nie wiem czy zbiera pełne dane przez miesiąc - reszta to statystyki tylko z podstawowymi parametrami ...
2022-09-07 10:59
  sebsa Posts: 758 Ostrzeżenie: 0

adkwapniewski napisał » 2022-09-07 10:01
leON22 - soft w porównaniu z miśkiem to straszna bieda, przynajmniej u mnie ... Żeby zmienić ustawienia krzywej trzeba mieć uprawnienia serwisu !  Podgląd statystyk pracy sprężarki , włączenia pomp etc. to samo - a jeszcze nie tak jak w miśku że się cofniesz rok do tyłu - nawet nie wiem czy zbiera pełne dane przez miesiąc - reszta to statystyki tylko z podstawowymi parametrami ...



Fakt biednie to wygląda. Kupujący otrzymuje jednostkę za grube pieniądze gdzie nierzadko za dostęp do sieci trzeba zapłacić dodatkowo. Są jednak pierwsze jaskółki. Od sierpnia mamy w ofercie pompę gdzie dystrybutor podjął decyzję o kooperacji z PLUM. Użytkownik otrzymuje ster z dostępem do netu, dedykowaną platformą etc. To zrodziło u mnie jako użytkownika esterownik pewien pomysł. Mam nadzieję, że projekt dojdzie do skutku.
2022-09-07 11:22
  Ameno25 Posts: 3079 Ostrzeżenie: 1
Soft w pompach w porównaniu do sterownika eCoal to przepaść, np w moim stiebel za bramkę internetową trzeba wybulić 2.5k  a co najlepsze połowy funkcji nie ma. U brata w vailancie bramka która kosztowała 3k, to wogole jakaś porażka daje możliwość zmiany temperatury i podgląd na kilka parametrów ogólnie bezużyteczne 
First pagePrevious page10 / 11Next pageLast page
Users on-line: hapetr1, hcentry, heniekwi, izsuener, Kiler5, Lukka16, ogniwojaw, Stenly-Senov, TOM1