Forum bruli.pl v3.5 Ustawienie zasobnika Subskrybuj | ||||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||
|
||||
Lichy
|
Witam.
Chciałbym się dowiedzieć jak konkretnie ustawić zasobnik, chodzi mi o zakładce z ilością %. Czy ktoś może wytłumaczyć ? Czytałem oczywiście co nie co, ale nie do końca wiem jaki czas wpisać w zakładce "czas opróżnienia zasobnika". Dziś ustawiłem tak z niczego 620 min i zasobnik na pełno.
|
|||
|
||||
leON22
|
Było o tym pisane z tysiąc razy, najpierw musisz zobaczyć ( wyliczyć ) przesyp Twojego podajnika w tym Kamen 15kW. Zasypujesz np. 100kg na pusty zasobnik i patrzysz na czas jaki wykręci podajnik np. 500min wtedy wyliczasz współczynnik pracy podajnika 100kg : 500min = 0.2kg/min i tę wartość wpisujesz w odpowiednim miejscu w statystykach w opcji Zakup paliwa. Najlepiej zasypywać tą samą ilość wtedy nie musisz zmieniać czasu do opróżnienia zasobnika w zaawansowanych, jak zasypiesz mniej to wtedy tą wartość musisz korygować np. wsypiesz worek 20kg, to wtedy czas do opróżnienia 100min
dodane 2022-04-21 11:56Ps." Zasobnik na pełno" tzn.ile kg? Jak chcesz mieć dobre statystyki, musisz mieć to wszystko wyliczone jak w aptece |
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-04-21 11:56 Ps." Zasobnik na pełno" tzn.ile kg? Jak chcesz mieć dobre statystyki, musisz mieć to wszystko wyliczone jak w aptece Zasobnik na pełno czyli 180kg wg. informacji strony producenta |
|||
|
||||
leON22
|
Ok, to teraz sprawdź ile Ci kręci minut ten Twój podajnik, żeby przepchnąć to 180kg. Reszta j/w
|
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-04 06:55 Ok, to teraz sprawdź ile Ci kręci minut ten Twój podajnik, żeby przepchnąć to 180kg. Reszta j/w Wyszło ok. 500 minut i w podajniku była jeszcze garstka węgla więc ustawiłem 520 minut. Zrobiłem statystyki i ogólnie to wydaje mi się, że sporo tego ekogroszku idzie. Może można coś poprawić w ustawieniach. Jeśli chodzi o popiół to jest 50/50 popiół z spiekami. Wrzucę zdjęcie w wolnej chwili. |
|||
|
||||
leON22
|
Faktycznie sporo 180kg : 500min = 0.36kg/min, taki masz współczynnik pracy podajnika. Przykładowo mój Burek dla groszku Karolinka, czy Pieklorz ma 0.20 Średnie spalanie za 7dni ok 8.6kg/d, zasyp 100kg przy obecnie panujących warunkach atmosferycznych wstarcza na +/- 12 dni
|
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-04 15:59 Faktycznie sporo 180kg : 500min = 0.36kg/min, taki masz współczynnik pracy podajnika. Przykładowo mój Burek dla groszku Karolinka, czy Pieklorz ma 0.20 Średnie spalanie za 7dni ok 8.6kg/d, zasyp 100kg przy obecnie panujących warunkach atmosferycznych wstarcza na +/- 12 dni Jak myślisz co może być powodem ? Miałem zrobić zdjęcie popiołu, ale cały dzień nie było mnie w domu, może jutro się uda. |
|||
|
||||
leON22
|
Przesyp, to przesyp tu niczego nie zmienisz widać taki jest duży potencjał Twojego palnika Co do spieków możesz poprawiać parametry spalania w zależności od rodzaju spieków ( koksowe, czy żużlowe ) gorzej jak te pierwsze bo to niedopalony węgiel wtedy zmniejszyć ilość podań albo dodać wiatru albo jedno i drugie ewentualnie wydłużyć czas między podaniami w zależności od trybu spalania W drugim przypadku, mniejsze zło dmuchawa w dół. Polecam użycia szukajki na forum i temat Poradnik Palacza, pozdrawiam.
|
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-05 06:52 Przesyp, to przesyp tu niczego nie zmienisz widać taki jest duży potencjał Twojego palnika Co do spieków możesz poprawiać parametry spalania w zależności od rodzaju spieków ( koksowe, czy żużlowe ) gorzej jak te pierwsze bo to niedopalony węgiel wtedy zmniejszyć ilość podań albo dodać wiatru albo jedno i drugie ewentualnie wydłużyć czas między podaniami w zależności od trybu spalania W drugim przypadku, mniejsze zło dmuchawa w dół. Polecam użycia szukajki na forum i temat Poradnik Palacza, pozdrawiam. Drogi Leonie tak wygląda mój popiół. Co sądzisz ? |
|||
|
||||
leON22
|
Są spieki ale tragedii nie widzę, nie widzę też parametrów Twojego spalania. Dlatego nic nie podpowiem
|
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-16 15:37 nie widzę też parametrów Twojego spalania. Dlatego nic nie podpowiem Jak to nie widać ? Ja właśnie podglądałem Twoje |
|||
|
||||
leON22
|
Tak to, brak urządzenia
|
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-16 21:36 zerknij proszę teraz
Tak to, brak urządzenia |
|||
|
||||
leON22
|
Wg mnie niepotrzebnie masz taki przeskok w mocach w spalaniu grupowym min/max tzn. 8/16kW, ustaw 8/12kW po 5 podań dmuchawa 38/40%, a w podtrzymaniu daj 2 podania i dmuchawa 42%, histereza kotła 0.5st. W zaawansowanych min.temp.powrotu 50st, a Algorytm wygaszania kotła zmień na Tylko w grzaniu
dodane 2022-05-17 17:00Ps. Czy posiadasz pompę mieszającą w swojej instalacji,która służy do ochrony powrotu, bo coś mi się widzi że nie |
|||
|
||||
Lichy
|
leON22 napisał » 2022-05-17 17:00 Ustawiłem tak jak napisałeś. Tak, mam pompę mieszająca, która właśnie odpowiada za temperaturę powrotu. Tak zrobił monter.Ps. Czy posiadasz pompę mieszającą w swojej instalacji,która służy do ochrony powrotu, bo coś mi się widzi że nie dodane 2022-05-25 16:25 leON22 napisał » 2022-05-17 17:00 Wg mnie niepotrzebnie masz taki przeskok w mocach w spalaniu grupowym min/max tzn. 8/16kW, ustaw 8/12kW po 5 podań dmuchawa 38/40%, a w podtrzymaniu daj 2 podania i dmuchawa 42%, histereza kotła 0.5st. W zaawansowanych min.temp.powrotu 50st, a Algorytm wygaszania kotła zmień na Tylko w grzaniu Leon po zmianie ustawień praktycznie nic się nie zmieniło, dodam tylko, że minimalnie wzrosło spalanie w statystykach z 5.6 kg/d na 5.9 kg/d. |
|||
|
||||
leON22
|
Może napisz jeszcze raz, o co dokładnie Ci chodzi ? Masz problem ze spiekami ? W tym nikt Ci nie pomoże, musisz sam to ogarnąć. Wszystko masz na forum, jak spieka to... ujowy opał albo palacz ( nigdzie nie napisałeś czym palisz) albo ustawienia albo jedno i drugie i trzecie Wg histagramu wychodzi że za słabo dmuchasz, co jest sprzeczne z logiką, bo przeważnie jak spieka to moc dmuchawy trzeba zmniejszyć Kierunek znasz, zawsze możesz przejść i przetestować tryb ręczny spalania
|
|||
|
||||
leon
|
Lichy ujmij troszkę wiatru w podtrzymaniu.Według mnie podtrzymanie robi spieki
dodane 2022-05-26 01:01Nie wiem co się usraliście z tym w podtrzymaniu,dajecie wiater większy niż w grzaniu podtrzymanie jak samo sobie mówi.Podtrzymanie żaru na palenisku a nie ciepła w piecu |
|||
|
||||
leON22
|
@leon większy wiater w podtrzymaniu jest po to, żeby po tych 90min postoju palnika kociołek nie zdechł, przy mniejszym wietrze może nie rozdmuchać żaru Prosty przykład z życia , jak rozpalasz zwykłego grilla , to czekasz aż się sam rozpali od podpałki i wiatru , czy mu pomagasz np. dmuchając dziobem i robiąc halny Osobiście proponuję wydłużyć przerwę w podtrzymaniu do 30s. Problemem nie jest podtrzymanie tylko , przejście w tryb grzania po spadku temp.zadanej CWU Przy tak wysokim potencjale tego palnika na lato wystarczy pewnie moc min/max 8kW .
|
|||
|
||||
leon
|
u mnie funkcjonują bardzo dobrze te ustawienia a i spalanie mam 2,85 kg. Według mnie sami dajecie sobie strzała w kolano Co niektórzy mają za długi czas postoju a potem cyklonem chcą rozdmuchać, Tak jak u Ciebie leON22 masz 90 min postoju mimo że NIGDY to nie zadziała. Według mnie 60 min to max i lepiej jak sobie delikatnie dmuchnie niż ładować węgiel i świrować wiatrem
|
|||
|
||||
leON22
|
U mnie inna bajka, jest odbiór ciepła, bo pompa CWU chroni powrót non-stop, wystarczy że zmienię ustawienia i bez problemu wytrzyma nawet 100min
|
|||
Pierwsza stronaPoprzednia strona1 / 2Następna stronaOstatnia strona | ||||