Forum eCoal.pl v3.5 Pompa kotłowa Subskrybuj | ||||
|
||||
faco
|
Witam.
Zamierzam kupić pompę kotłową czyli dla samego pieca jako trzecia i myślę o tej : https://allegro.pl/oferta/pompa-obiegowa-energooszczedna-25-40-180-diamond-11726653776 Może być ?
|
|||
|
||||
leON22
|
Może być, podobna do mojej IBO Beta o tych samych parametrach 25/40/180
dodane 2022-04-09 13:18Ps. Jej żywotność będzie zależała od tego jak ją ustawisz, czyli czy będzie pracowała jako kotłowa non-stop, ciągła praca zalecana do pomp elektronicznych, czy jako mieszającą, nie polecam Chyba, że jako mieszająca ale pracująca non-stop, przy odpowiednich ustawieniach |
|||
|
||||
faco
|
||||
|
||||
leON22
|
1.Tak wg schematu wygląda aktywna pompa mieszająca.
2.Dokładnie chodzi o to żeby zbyt często nie "taktowała", praca w trybie on/off może uszkodzić elektronikę. 3.Wszystko zależy od mocy Twojej pompy obiegowej, nie może być mniejsza od tej mieszającej/kotłowej. Tu jeszcze znaczenie mają przekroje, przepływ i poprawność wykonania instalacji np. odpowiednio zamontowane ZZ. 4.Osobiście tak uważam, nie wiem jak inni ale zawsze możesz przetestować takie rozwiązanie |
|||
|
||||
faco
|
Ok dzięki
|
|||
|
||||
rj1972
|
I nie zapomnij o zaworze zwrotnym za pompą k
|
|||
|
||||
faco
|
Zakładać będą instalatorzy, nie mam zaciskarki do rur, ja tylko chciałem sobie sam kupić pompę taką jaką by mi się widziała
Jeśli mowa o zaworze zwrotnym zastanawiam się czy nie dać klapy za pompę CWU, bo coś mi się wydaje ze ciepło gdy grzeje grzałka, idzie mi z płaszcza z powrotem na piec. |
|||
|
||||
konto usunięte
|
Niesamowite, jednak wyszło na czyjeś ? ZZ trza dać sprężynowy, jak ma nie ruszać obiegiem. Klapki trza montować w poziomie, i to ich gówna wada.
|
|||
|
||||
faco
|
Jak bym montował to właśnie na poziomie i dlatego klapka
|
|||
|
||||
leON22
|
Chyba między "w", a "na" poziomie jest znaczna różnica
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Klapka może, nie musi, ale może puścić obieg grawitacyjny jak pompy staną.
|
|||
|
||||
leon
|
faco ja bym zrobił jak verb pisze,klapka nie jest za dobra a zaworu sprężynowego grawitacja nie ruszy. Boisz się, daj ZZ z mniejszym przekrojem na powrocie z boilera, załatwi całą sprawę
|
|||
|
||||
gesy1974
|
Nie mam zaworów zwrotnych i wszystko śmiga ja należy.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
Ale gdzie, przy pompie kotłowej ? Nie musi być. Tu mowa o ZZ na baniak, przy zasilaniu baniaka z jednego króćca kotła. Jak masz kocioł z parą króćców, to inna bajka.
|
|||