Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Stabilność pracy trybu ecoal. Subskrybuj | ||||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
Witam.
Ostatnie dni byly coraz cieplejsze. Z racji tego ustawiłem sobie programator lato-zima. Piec grzal od 18 do 6 rano, temperatura za zaworem 40 stopni. Piecyk wyczyszczony, pompa powrotu ustawiona jako mieszajaca, żeby nie chodziła nastop w trybie lato. Spalanie 16 kg na dobe, marzenie żeby zawsze tak było. Teraz mamy ochłodzenie. Temperatura za zaworem ustawiona na 44 i już mam wrażenie z piec w trybie ecoal nie daje rady. Dmucha non stop, prawie w ogóle się nie odstawia. Teraz nie wiem czy wina tego, że za mała temperatura na piecu, czy poprostu 4 stopnie więcej powodują obawy, że piec jest może serio za mały. Kiedyś opisałem obszernie moja instalację pod tym linkiem: https://esterownik.pl/forum/posty,5669/ogniwo-eko-plus-16-kw-duze-spalanie-czy-poprawna-kotlownia-i-poprawnosc-ustawien-prosze-o-weryfikacje,1 Zastanawiam się ogólnie, co powoduje taka destabilizacje pracy pieca gdy temperatura za zaworem została dzwigniecia tylko o 4 stopnie. Cała zimę jechałem na grupowym 8 i 16 kw. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Może brak ciągłej ochrony powrotu i max kąt otwarcia zaworu 4D, swoją drogą dziwny masz ten czas jego pełnego otwarcia 124s
![]() ![]() |
|||
|
||||
konto usunięte
![]() |
eCoal ma tak wolne ruchy, że tak to właśnie wygląda. Zamiast przywalić mocą max po spadku zadanej, to on dalej "myśli" co by tu zrobić. Dziadostwo ja pieron ( dałem na tacy rozwiązania, ale w ES wsio zabetonowane na amen) Jak Ci chodziło na grupie, to tak załącz. Tu ster w automacie, i ni uja nie umie poradzić sobie z instalacją. Masz Leon/pieron jakieś porady ? Klient nie chce mieć cieplejszej CWU hehe...
|
|||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
Z grupowego przeszedłem, bo już myślałem, że zima nie wróci. W grupowym chodziła ochrona powrotu przez CWU. A na ecoal wróciłem na baj-pas. Też spalanie niższe na ecoalu. Chyba że na grupowym włączyć tylko na 8 kw?
|
|||
|
||||
leon
![]() |
A ja palę od 3 lat na ręcznym i jest zajekurwastycznie. Nie wiem dla kogo stworzono w ogóle grupowy.eCoal dla leniwych, Ręczny dla myślących a GRUPOWY??? |
|||
|
||||
mariuszlol23
![]() |
Myślę nad przejściem na ręczny. Problem taki, że musiał bym zamieszkać na parę dni u rodziców bo kocioł się znajduje u nich. A tata boi się jak ognia dotknąć panela 😅
|
|||
|
||||
lukaszjozefowicz
![]() |
Witam panowie mam pytanie w sterowniku w trybie ecoal mam jeszcze taki typ kotła jak EKO PLUS M 20 E co oznacza taliterka E
|
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
lukaszjozefowicz napisał » 2022-04-03 16:19 Witam panowie mam pytanie w sterowniku w trybie ecoal mam jeszcze taki typ kotła jak EKO PLUS M 20 E co oznacza taliterka E Tutaj masz odpowiedź: https://esterownik.pl/forum/posty,5579/ogniwo-eko-plus-20-jak-zaczac-?m=142774#142774 |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
mariuszlol23 napisał » 2022-04-02 12:17 Witam. Ostatnie dni byly coraz cieplejsze. Z racji tego ustawiłem sobie programator lato-zima. Piec grzal od 18 do 6 rano, temperatura za zaworem 40 stopni. Piecyk wyczyszczony, pompa powrotu ustawiona jako mieszajaca, żeby nie chodziła nastop w trybie lato. Spalanie 16 kg na dobe, marzenie żeby zawsze tak było. Teraz mamy ochłodzenie. Temperatura za zaworem ustawiona na 44 i już mam wrażenie z piec w trybie ecoal nie daje rady. Dmucha non stop, prawie w ogóle się nie odstawia. Teraz nie wiem czy wina tego, że za mała temperatura na piecu, czy poprostu 4 stopnie więcej powodują obawy, że piec jest może serio za mały. Kiedyś opisałem obszernie moja instalację pod tym linkiem: https://esterownik.pl/forum/posty,5669/ogniwo-eko-plus-16-kw-duze-spalanie-czy-poprawna-kotlownia-i-poprawnosc-ustawien-prosze-o-weryfikacje,1 Zastanawiam się ogólnie, co powoduje taka destabilizacje pracy pieca gdy temperatura za zaworem została dzwigniecia tylko o 4 stopnie. Cała zimę jechałem na grupowym 8 i 16 kw. U mnie to samo ... za mała wartość maksymalnego kąta otwarcia 4D. Zmieniłem sobie po czyszczeniu kotła aby mniej szarpał przy rozruchu i zapomniałem. Zmień i ciesz się większą mocą ![]() |
|||