Rozgrzewamy jesienne temperatury i z tej okazji przygotwaliśmy dla Państwa OBNIŻKI CENOWE wybranych produktów w naszym sklepie eSterownik.pl!
W zakładce "PROMOCJA" znajdziecie wszystkie produkty objęte rabatem
Forum  eCoal.pl v3.5  eco +m 20 kw - proszę o pomoc! Subskrybuj
2022-03-05 16:33
  Csrevi Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Witam.
od sierpnia ogrzewam piecem eko +m 20 kw, jednak cały czas mam problem z ustawieniami.. zacznijmy od powierzchni domu.. mieszkam w nieocieplonym budynku gdzie powierzchnia do ogrzania wynosi ok 200m2, ściany nie ocieplone, dach także nie ocieplony, jedynie na strychu wyłożyłem strop styropianem. Od czasu zapalenia pierwszy raz w piecu (końcówka sierpnia) do dnia dzisiejszego spaliłem aż 7 ton groszku.. wydaje mi się że  na tak dużą powierzchnie grzania i na to że dom nie jest ocieplony to i tak bardzo dużo.. moje ustawienia możecie zobaczyć na moim profilu, wstawiam też kilka zdjęć jak u mnie to wygląda, gdy na dworze jest minusowa temperatura zawór trójdrożny ustawiam na 3, a jak temperatura jest na plusie staram się mieć ustawiony na ok 1/2, czy to możliwe że piec pobiera aż tak dużą ilość paliwa? dodatkowo robiły mi się ogromne spieki, wyczytałem że redukcję dmuchawy mam ustawić na -3%, pomogło, aczkolwiek w popiole mam "popcorn" od czasu do czasu zdarza się też średniej wielkości spiek, groszek jakiego używam to KARLIK, jeśli jest ktoś w stanie mi pomóc, proszę o opisanie krok po kroku, jestem zielony z tego tematu, pozdrawiam i miłego weekendu Panowie!

dodane 2022-03-05 16:33
2022-03-05 19:54
  leON22 Posts: 6086 Ostrzeżenie: 3
Zacznę od końca, jak życzysz nam miłego weekendu, to pogadamy w tygodniu  Trza się bawić, bo nie wiadomo kiedy taki problem jak Twój nie będzie problemem, oby nie _powiem
2022-03-05 21:47
  rj1972 Posts: 365 Ostrzeżenie: 0
Co to za instalator robił . Chociażby pompki Wilo można tak po skręcać, żeby pokazywały parametry nie odwrócone. Mam nadzieję, że ten zawór 3D jest co najmniej 1" w stosunku do reszty układu (tego chyba nie widać)?
2022-03-05 22:25
  leON22 Posts: 6086 Ostrzeżenie: 3
Stara szkoła, instalatorstwo artystyczne, mnie  się podoba, najważniejsze że działa  
2022-03-05 22:44
  rj1972 Posts: 365 Ostrzeżenie: 0
@leON22 200-300 st. spaliny to działa? Oczywiście kierunek ustawienia pompek nie ma znaczenia. Jednak co najmniej nie stosowna redukcja średnic zasilania z kotła do dalszej części układu.  Tak sądzę na pierwszy rzut okiem?
2022-03-05 23:26
  konto usunięte Posts: 10188 Ostrzeżenie: 0

Chłopy powrót zimy to co kocioł ma robić... zapier....
Weź se chłopie załóż zawór 4D i nim pokręć lub podłącz do sterownika bo w tym tempie można i 10t sfajczyć przez sezon

2022-03-06 08:53
  Csrevi Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
A jaka jest różnica między opcją
Retorowy e coal
Retorowy grupowy a Retorowy ręczny? 
Coś by pomogło jakbym w tym pogrzebał? Czy nie bardzo 
2022-03-06 09:09
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Jak pomogło -3, to czego nie próbujesz -5 ? A i te 3sek podawania to jakbyś chciał stodołę załadować taczką słomy. Można ustawić tryb automatyczny, maksymalnie wydajny, może pomóc. Grupowe to półautomat, gdzie trzeba dostroić wiatr do mocy, potem wybrać dwie moce na których palnik będzie śmigał. Ręczny jak nazwa wskazuje, zmusza do regulacji wszystkich parametrów - to może zająć trochę czasu, który spędzisz w kotłowni zamiast z kobitą w pierzu
2022-03-06 09:23
  budgie1 Posts: 720 Ostrzeżenie: 0
Ja od 5 rana sam spędzałem czas w kotłowni po alarmie wygaszania kotła
2022-03-06 11:26
  Csrevi Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
verb napisał » 2022-03-06 09:09
Jak pomogło -3, to czego nie próbujesz -5 ? A i te 3sek podawania to jakbyś chciał stodołę załadować taczką słomy. Można ustawić tryb automatyczny, maksymalnie wydajny, może pomóc. Grupowe to półautomat, gdzie trzeba dostroić wiatr do mocy, potem wybrać dwie moce na których palnik będzie śmigał. Ręczny jak nazwa wskazuje, zmusza do regulacji wszystkich parametrów - to może zająć trochę czasu, który spędzisz w kotłowni zamiast z kobitą w pierzu  

A jak ustawie czas podawania np 6 sec, nie będzie mi więcej węgla brało? Nie mam pojęcia jak to działa, wolę zapytać kogoś kto ma pojęcie 😅
2022-03-06 11:38
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Nie, za to palnik może lepiej pracować. Ustaw 10 i po południu zaglądnij. Ino spróbuj jednocześnie korektę luftu dać na -4 czy -5. Bo może ciąg masz spory i psuje spalanie. Się okaże.
2022-03-06 11:57
  Csrevi Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
Dobra super, dzięki bardzo 💪
2022-03-06 14:23
  leON22 Posts: 6086 Ostrzeżenie: 3
Dobra staty, bo widzę, że błądzisz, a "ktosie" mieszają Ci w głowie z ustawieniami spalania w automacie nie pytając o podstawowe parametry jaką masz temp.wew. i ile stopni leci w obieg CO, temp.za zaworem 3D  O braku ochrony powrotu nie wspomnę 
dodane 2022-03-06 14:23Ps. Przy nie ocieplonym budynku, na obecne warunki, powinno wystarczyć 50st za zaworem 3D, żeby w domu mieć 22-23st przy ciągłej pracy pompy CO. 
2022-03-06 14:44
  verb Posts: 882 Ostrzeżenie: 1
Mama nie mówiła, żeby nie zaczepiać obcych ? Mało Ci zwad ? Śmieszne to nieczytanie ale czytanie.
2022-03-06 17:07
  leON22 Posts: 6086 Ostrzeżenie: 3
Bardzo śmieszne , bo w trybie offline i tak cię widzę gamoniu Trza to zgłosić do ES, żeby coś z tym podglądem dla "olewanych" zrobili.
2022-03-08 11:45
  Csrevi Posts: 5 Ostrzeżenie: 0
leON22 napisał » 2022-03-06 14:23
Dobra staty, bo widzę, że błądzisz, a "ktosie" mieszają Ci w głowie z ustawieniami spalania w automacie nie pytając o podstawowe parametry jaką masz temp.wew. i ile stopni leci w obieg CO, temp.za zaworem 3D  O braku ochrony powrotu nie wspomnę 
dodane 2022-03-06 14:23Ps. Przy nie ocieplonym budynku, na obecne warunki, powinno wystarczyć 50st za zaworem 3D, żeby w domu mieć 22-23st przy ciągłej pracy pompy CO. 

Za zaworem pompką mam 43 stopnie i w domu jest przyjemnie, więc tak zostawiał m, ale jak na dworze jest ciepłej muszę zmieniać na jedynkę bo sauna jest 
2022-03-09 20:41
  blefiarz Posts: 2 Ostrzeżenie: 0

Witaj
Od kilku lat posiadam M14. Podzielę się własnymi doświadczeniami.
Zacznijmy od trybu spalania. Ecoal to tryb dla osób bez doświadczenia, kierujący się głownie ekologią. Jeżeli moc pobierana przez instalację przekracza moc minimalną z jaką może modulować sterownik to dąży on do pracy ciągłej kotła nie odstawiając się. Jeżeli mamy żar w retorcie - spaliny są najbardziej czyste. Niestety kocioł pracuje non stop i niewiele ma to wspólnego z ekonomią.
Ustawiając kocioł należy zacząć od ustawienia mocy z jaką ma pracować ( może na podstawie mocy starego kotła ).

Kocioł pracujący ze zbyt słabą mocą spali więcej.

Najlepszym sposobem jest ustawienie kotła w tryb retortowy ręczny. Mamy całkowitą kontrolę nad parametrami spalania. Znając wartość opałową ekogroszku i potencjał podajnika ( ile kg węgla przesypuje podajnik w ciągu godziny - średnio bez ważenia  dla M-ki można przyjąć ok 12kg/h ) oraz dobierając czas przerwy podawania paliwa ustalamy moc kotła. Można skorzystać z programu na stronie https://kamilmiernik.pl/kalkulator/.
Do tak dobranej mocy dobieramy na końcu obroty wentylatora. Węgiel ma być dopalony, w retorcie lekki kopczyk i bez spieków.

Spaliny grubo poniżej 200C. Nie mamy przecież grzać komina tylko ciepło ze spalin ma być na max odbierane przez wymiennik kotła.  Jak mimo to są wysokie spaliny to należy wyczyścić wymiennik. Wykres temperatury spalin ma przypominać piłę.

Kotły te nie lubią gwałtownych zmian temperatury dlatego najlepiej aby zmiany pobieranego ciepła następowały płynnie.
Ja u siebie ustawiłem temp. kotła na 70C, tak aby pracował z mocą znamionową ( wcale nie pali więcej, mniej się brudzi i dzięki tej temp. łatwiej ogrzać CWU i utrzymać wysoką temp. na powrocie ). Powoduje to stabilną pracę kotła.
Temperatura w instalacji regulowana jest za pomocą zaworu czterodrogowego sterowanego za pomocą pogodówki   ( jest w zestawie z kotłem ).

Wystarczy tylko odpowiednio dopasować krzywą grzewczą i działa to totalnie bez obsługowo a temperatura w domu jest stała niezależnie od temperatury zewnętrznej. Żadnego latania do kotłowni i kręcenia zaworami. Oczywiście raz na tydzień dosypuję opał i usuwam popiół.
Ustawiałem już kilka takich kotłów i wszystkie pracują na podobnych ustawieniach. Nikt nie ma problemów z dużym spalaniem czy spiekami. Oczywiście trzeba spalić tyle węgla aby zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne budynku. Energia bierze się ze spalonego węgla a nie powietrza.

W przypadku tej instalacji można ustawić stałą temp. za zaworem trójdrożnym ( taką która wystarczy do utrzymania temperatury w pokojach ) a temperaturą w pomieszczeniach sterować za pomocą termostatów na kaloryferach.

Bez jakiegokolwiek sterowania tracimy pieniążki na przepalony opał. Więc albo termostaty albo zawór czterodrogowy. Kocioł będzie musiał spalić tylko tyle opału aby uzupełnić energię pobraną przez CO i CWU. W obecnej sytuacji nadmiar ciepła ulatuje przez komin.
Pozdrawiam

 
Users on-line: