Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum bruli.pl v3.5 Odczyt położenia zaworu 4d Subskrybuj | ||||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
Witam.
sterownik bruli v3.5, zawór 4d + siłownik zaworu Afriso. Problemem jest błędny odczyt w aplikacji otwarcia owego zaworu. Na jakiś czas pomaga odłączenie sterownika z napięcia lecz z biegiem czasu znów zaczyna przekłamywać. Ogólnie to irytuje mnie to błędne wskazanie położenia zaworu 4d. Reszta działa poprawnie. Jakieś pomysły dlaczego tak się dzieje?
|
|||
|
||||
leON22
![]() |
Rozumiem , że czas pełnego otwarcia Twojego siłownika to 120s, jaki to model ? Pytam o siłownik, nie o zawór 4D.
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
@Gorzycki13 w pierwszej kolejności zrobiłbym test czasu dla siłownika. Przełączył się na ręczny, zamkną całkowicie zawór aż zadziała ogranicznik i zmierzył czas do całkowitego otwarcia. Ster nie ma jak wiedzieć jaka jest pozycja zaworu. Wylicza to sobie tylko na podstawie zadanych czasów otwarcia i zamknięcia. Może czas dla otwarcia podany na siłowniku jest inny od rzeczywistego.
|
|||
|
||||
Gorzyczki13
![]() |
Siłownik Afriso ARM 343 120s.
Po przełączeniu siłownika na sterowanie ręczne - zamknięcie oraz otwarcie spowodowało, że sterownik na kotle jak i aplikacja pokrywają się z wskazaniami samego siłownika. Niepamiętam od kiedy tak się dzieje. Kocioł pracuje od blisko roku i nie było żadnych problemów. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
Jeszcze jedno przychodzi mi do głowy, czy aby kierunek otwierania zaworu 4D jest prawidłowy
![]() |
|||
|
||||
juzo
![]() |
Mam identyczny zawór z czasem 120 sekund, u mnie pozycja zaworu rozjeżdża się coraz bardziej z upływem czasu, pomaga restart sterownika raz na 3 tygodnie. Dlaczego tak jest - tego nie wiem, parametry w sterowniku wpisane takie jak na zaworze. Temperatury trzyma ładnie dlatego w sumie nauczyłem się z tym żyć.
|
|||
|
||||
mamut
![]() |
Bo wystarczy, że nie jest to 120s tylko w rzeczywisytości np 123s lub 117s i już po iluś tam "kręceniach" siłownikiem wyliczona wartość przez sterownik nie będzie odpowiadała rzeczywistej. Dlatego przy każdym przejściu na ręczny i powrocie na automat lub restarcie sterownika proces zamknięcia trwa więcej niż wpisana wartość, żeby wyzerować siłownik otwarty nawet na 100%.
|
|||
|
||||
jdabrowski85
![]() |
Od nowości miałem tak, że siłownik (Afriso ARM 343) niby 120s, ale musiałem ustawić 135s żeby wskazania pokrywały się z rzeczywistością.
|
|||
|
||||
ddzierzak82
![]() |
Witam. Przez pomyłkę wpisałem wcześniej mój post w sekcji eCoal.pl 3.5 Podepnę się do tematu. Też mam problem z ustawieniem temperatury za zaworem 4d, który posiada siłownik. Chodzi o to, że na piecu mam 55, powrót 45 zadana za zaworem jest 40, a faktyczna za zaworem jest 55. Co jest nie tak? Dlaczego zawór 4d nie utrzymuje temp zadanej ? Posiadam siłownik elektryczny ARM 343 AFRISO |
|||
|
||||
MateoKoc
![]() |
ddzierzak82 napisał » 2022-03-21 20:49 Witam. Przez pomyłkę wpisałem wcześniej mój post w sekcji eCoal.pl 3.5 Podepnę się do tematu. Też mam problem z ustawieniem temperatury za zaworem 4d, który posiada siłownik. Chodzi o to, że na piecu mam 55, powrót 45 zadana za zaworem jest 40, a faktyczna za zaworem jest 55. Co jest nie tak? Dlaczego zawór 4d nie utrzymuje temp zadanej ? Posiadam siłownik elektryczny ARM 343 AFRISO Może czujnik temperatury jest uszkodzony albo zamontowany w złym miejscu. A tak w ogóle, to warto go porządnie zaizolować. |
|||
|
||||
ddzierzak82
![]() |
||||
|
||||
MateoKoc
![]() |
Przy zamkniętym zaw
ddzierzak82 napisał » 2022-03-21 22:18 czujnik temperatury jest za zaworem między zaworem a pompą CO1, jest dobrze zaizolowany. Wrzucam schemat i aktualne temperatury z instalacji Przy zamkniętym zaworze 48,4 za zaworem. Chyba trzeba przenieść czujnik za pompę CO1. |
|||
|
||||
leON22
![]() |
@Mateo.. nie chyba, a raczej napewno
![]() ![]() ![]() |
|||
|
||||
rj1972
![]() |
Jeśli siłownik ARM343 się rozjeżdża bo były jakiekolwiek próby kręcenia nim ręcznie lub zdejmowania przy włączonym sterowniku to proponuję restart czyli wyłączyć sterownik z sieci ustawić zawór na 50% ustawić (zdjęty) siłownik na 5 lub 50%, założyć siłownik na zawór, włączyć sterowanie elektryczne na siłowniku i uruchomić sterownik. Oczywiście pod warunkiem że wcześniej kierunek otwierania prawo/lewo był ustawiony właściwie. Pewnie wszystko się dostroi. Dla ARM343 czas 120s.
|
|||
|
||||
ddzierzak82
![]() |
dziękuję za poradę
|
|||