Forum eCoal.pl v3.5 Nowe wydanie DTR Ogniwo 2022 Subskrybuj | ||||
|
||||
rj1972
|
Witam. Przeglądałem ostatnio materiały na stronie Ogniwa i "W celu zapewnienia właściwych warunków pracy,zauważyłem nowe wydanie DTR Styczeń 2022. W moim wydaniu z 2020r. bo z tego okresu mam kocioł było napisane że wymagane jest aby temperatura kotła była 60st a powrotu 50st. W nowym wydaniu zarówno dla Plus+ i M jest już 65st na kotle i powrót 50st.. Mam nadzieję, że nie usztywni się w tym zakresie esterownik jak w przypadku konkurencji gdzie nie można ustawić temp.kotła poniżej 65st. Ciekawe z czego wynika taka zmiana wymagań? gwarantujących długą żywotność kotła, temperatura wody powracającej do kotła musi wynosić minimum 50o C. Temperatura kotła co najmniej 65o C" dodane 2022-02-15 20:44Mnie akurat pasuje że mam możliwość zjechać niżej z temperaturą. i to sobie cenię w tym sterowniku. Czyli mają chyba niedobre doświadczenia serwisowe na podstawie analizowanych danych? Albo jest to potrzebne żeby dostosować spalanie do norm 5 klasy. |
|||
|
||||
Hubert503
|
Witam . Bardzo ciekawy temat czemu tak wysoka temperatura kotła
|
|||
|
||||
Zdenek
|
Takie jest działanie ekoterrorystów
Widocznie zaostrzyły się normy albo spadła jakość więc musieli podnieść temp. kotła. |
|||
|
||||
janjan
|
utrzymuję na kotle 67 ,powrót 59-64 zauważyłem czyściejsze spalanie w kotle siwo i dużo mniej czarnego ku...stwa.
|
|||
|
||||
konto usunięte
|
@janjan wystarczy wrzucić śmieci do kotła podnieść temperaturę do 67*C i będziemy mieli czyste spalanie? Nie wiem czy ta teoria nie warta jest nagrody Nobla. |
|||
|
||||
janjan
|
marcinbb napisał » 2022-02-17 21:29 Napisałem, że jest czyściej a nie czysto, a to jest różnica .
@janjan wystarczy wrzucić śmieci do kotła podnieść temperaturę do 67*C i będziemy mieli czyste spalanie? Nie wiem czy ta teoria nie warta jest nagrody Nobla. |
|||
|
||||
faco
|
No dobra 65/50°C i co dalej? Ja nie mam przykładowo 3 pompy aby sobie zrobić krótki obieg na samym piecu. Ostatnio nawet dałem 4D na ręczny i otwarłem go na 10 czyli jak by go nie było, termostaty na grzejnikach niska temperatura na kotle nawet 55°C i to mi starczyło w domu było ciepło. Nawet bym mógł zejść niżej na kotle ale skąd wziąść później to 50°C na powrocie? Bez jaj ale jak mam 4D to mam dużo większe spalanie
Oczywiście ze nie mam skąd wziąść 50°C bez 3 pompy musiałem znów włączyć 4D i dać dużo wyższą temperature na kotle. Czyli nasuwa się pytanie? Nawet gdy nie potrzebujesz tak dużej temperatury na kotle to i tak musisz mieć co najmniej taką(tutaj producenta 65°C) aby mieć min. 50°C na powrocie?. |
|||
|
||||
rj1972
|
Racja. Te kotly fajnie pracują przy temp 55 Max 60st. Powyżej tego w kotłach 10-20kW
obieg spalin jest zbyt krótki i opał jest po prostu zmarnowany w komin. 65 st to dziwny pomysł jako wymóg gwarancyjny i użytkowy. |
|||
|
||||
leON22
|
faco napisał » 2022-02-19 09:45 No dobra 65/50°C i co dalej?... Czyli nasuwa się pytanie? Nawet gdy nie potrzebujesz tak dużej temperatury na kotle to i tak musisz mieć co najmniej taką(tutaj producenta 65°C) aby mieć min. 50°C na powrocie?. Za namową @leon dla TESTU , wyłączyłem ochronę powrotu , która w mojej instalacji realizowana była przez pompę CWU . Przy ciągłej ochronie powrotu temp.zadana na kotle 60st , powrót 50-53st , po wyłączeniu ochrony powrót spadł o 10st Podniosłem temp.zadaną kotła na 65st , powrót przy wyłączonej ochronie +/- 50*C , pompa CO pracuje na 1 biegu , przy 6st na zew. ( aktywna pogodówka za zaworem 4D ) zawór otwarty na 18% , za zaworem 36st , w domu 24st PS. Wnioski musi wyciągnąć każdy z nas i osobno , bo każdy ma inną instalację i ogrzewa różne powierzchnie , przy z termoizolacją i bez . |
|||
|
||||
faco
|
W moim przypadku bo i tak zamierzam na następny sezon już mieć 3 pompę, to teraz mam 66°C na kotle wyłączyłem ochronę CWU i w ciągu 10 min powrót spadł do 40°C i spada nadal. To już jest 26°C różnicy. Ale ja mam w piwnic rury 1,5" i domu 3/4" - 1". Jak testowałem to przy wyłączonym zaworze 4D starczyło by mi i 50°C na kotle to ile będę miał 20°C na powrocie Ale jak się mam trzymać producenta i jego 65°C to i tak mi braknie na powrót 50°C. Gdyby nie ten powrót...
Tak będę musiał zrobić dwa obiegi C.O i grzejniki aby mieć to 50°C na powrocie. |
|||