Od poniedziałku (07.04.2025r) będą przenoszone usługi Zdalnego dostępu. Mogą wystąpić chwilowe przerwy w dostępie do usługi.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Dane archiwalne będą uzupełniać się systematycznie. Za wszystkie utrudnienia przepraszamy.
Forum eCoal.pl v3.5 Tryb retortowy eCoal dziwna praca dmuchawy. Subskrybuj | ||||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Dzień dobry.
Posiadam piec Ogniwo Eko Plus 16KW ze sterownikiem eCoal.pl v3.5 wersja oprogramowania 1.1.35.1 Moje ustawienia w trybie retortowym - eCoal: Korekta dmuchawy: -1% Czas pracy podajnika: 5 sek. Temperatura zadana na piecu 60 stopni + 5 stopni, które są dodawane automatycznie w tym trybie. Czy mogę prosić osoby, które korzystają z trybu retortowy - eCoal czy u nich występuje podobna praca dmuchawy w tym trybie? U mnie wygląda to następująco: Dmuchawa pracuje tylko w dwóch zakresach 35% i 45% { brak płynnej regulacji} Gdy temperatura pieca osiągnie 65 stopni dmuchawa się wyłącza, gdy się ponownie załączy pracuje z mocą 35% i tak pracuje do momentu, gdy na piecu temperatura spadnie w okolicach 58 stopni, przy 58 stopniach dmuchawa zaczyna pracować z mocą 45% aż piec nie osiągnie 65 stopni. Brak u mnie płynnej regulacji mocy dmuchawy na oprogramowaniu 1.1.35.1. Czy u was jest tak samo czy ja mam coś nie tak? Przed aktualizacją oprogramowania sterownika { poprzednia wersja 1.1.30.11} Wszystko było dobrze dmuchawa płynnie regulowała sobie obroty 35%, 37%, 39%, 41%, 43%, 45%, w zależności od potrzeby, a teraz albo 35% albo 45%. Dodam tylko, że próbowałem zmienić czas pracy podajnika z 5 sek. na 7 sek., ale to nic nie daje tylko wydłuża czas pomiędzy następnymi podawaniami: Czas pracy podajnika 5 sek. przerwa 60 sek. Czas pracy podajnika 7 sek. przerwa 80 sek. Z góry będę wdzięczny za jakieś wskazówki. |
|||
|
||||
gwarek
![]() |
Witam. Pierwsze słyszę o T.kotła +5st.C które automatycznie kocioł dobija. Ten parametr może być różny w zależności od zapotrzebowania na energię domu. Masz kilka parametrów które kocioł musi osiągnąć. ( T. kotła CWU i CO ). Sterownik ma za niską T. CO to odpala dmuchawę czeka kilka minut jak T. nie rośnie wchodzi na wyższą moc. Taki stan utrzymuje się do osiągnięcia parametrów CO i CWU. Co do dmuchawy to nie ma płynnej regulacji a jest skokowa. Jednak skoki zależą od mocy jaką potrzebujesz. Pozdrawiam. |
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Tryb eCoal tak działa masz ustawione 60 stopni to podbije o 5 stopni. Dmuchawa nie wyłączy się przy 60 stopniach tylko przy 65.
Co do dmuchawy masz rację nie ma płynnej regulacji tylko w automacie skokowa co 2%. Tylko jak pisałem wcześniej ja mam tylko dwa tryby 35% i 45% na żadne pośrednie nie wchodzi. A powinna tak jak piszesz jeśli nie może osiągnąć zadanej temperatury to wchodzi na wyższą moc i skokowo podnosi obroty dmuchawy. |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Też teraz nie używam trybu automatycznego bo uważam że nie działa tak jak na wersji 1.1.30.11}
|
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Myślałem że tylko mi się źle pali w trybie eCoal. Potwierdzam na wersji 1.1.30.11 kociołek chodził jak złoto w trybie eCoal, po aktualizacji już nie działa tak dobrze. Dzwoniłem i pisałem do serwisu ale Panowie twierdzą że się nic nie zmieniło a upalić nie idzie. Ekogroszek ten sam, piec czyszczony co zasyp razem z kanałami dymnymi.
Na stronie w zakładce pliki do pobrania jest tylko wersja 1.1.30.19 szkoda że nie ma wersji 1.1.30.11 to bym wgrał i wrócił do niej |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Już raz był taki problem to później aktualizację wycofali mam gdzieś to na mailu jak to zgłaszałem było to na firmware 1.1.31.16
|
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Zgadza się jak pisałem do serwisu z prośbą o wgranie starszej wersji oprogramowania czyli 1.1.30.11 to mi odpisali że mogą wgrać, ale będę miał zablokowany dostęp do przyszłych aktualizacji. Żałuje wtedy że się zawahałem i nie wgrali mi.
Piec kupiłem tylko dlatego, że miał tryb automatyczny eCoal i tylko dlatego go kupiłem. Jeśli ktoś nie potrzebuje trybu eCoal bo w pozostałych trybach pali się ładnie to piec po sezonie grzewczym będzie na sprzedaż. Piec w stanie idealnym, działa drugi sezon. Jeśli ktoś byłby zainteresowany piecem to proszę pisać na priv. |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Nawet nie podziękowali jak napisałem że jest błąd w oprogramowaniu... wtedy cofnęli mi do wcześniejszej wersji i piec znowu dobrze działał w automacie następne aktualizację można zrobić tylko z karty po zablokowaniu bo pobierając nowe firmware przez stronę wraca do wersji 1.1.30.11
|
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
A masz może plik z tą wersją 1.1.30.11?
Jeśli by ten plik wgrać na kartę i z poziomu karty cofnąć do starszej wersji to wtedy by prawdopodobnie w przyszłości jeśli by zaszła taka potrzeba dało by się zrobić aktualizację przez stronę. Nie rozumiem tylko w czym leży problem że później aktualizacje nie działają? Mam w pracy różne sterowniki do maszyn, potrzeba to cofam do starszej wersji jak coś nie działa, a jak poprawią w nowej wersji błędy to idzie przez stronę zaktualizować do nowszej wersji, bez problemu. |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Sprawdzę 1.1.30.11 czy gdzieś jeszcze mam jeśli chodzi o zablokowanie aktualizacji to tak jak pisałem będziesz pobierał a i tak zostanie wersja ta do której admin dokona powrotu później można aktualizować tylko z karty SD do najnowszej wersji myślę że powinni zrobić poprawkę w aktualnej wersji oprogramowania i doszukać się błędu który odpowiada za tryb dmuchawy w Automacie a nie udawać że nic nie zmieniali jak wtedy gdy ja to zgłaszałem..
|
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Jaki masz sterownik?
Bo ja mam eCoal.pl v3.5, jeśli masz taki sam to poszukaj czy nie masz tego pliku. Panowie z elektro-system za bardzo się skupili na czujnikach radiowych, a zapomnieli że główną rolą tego kotła jest grzanie. Też dzwoniłem i pisałem do nich że jest jakiś błąd ale na upartego twierdzili że jest ok, mają to po prostu gdzieś. Fakt jest taki że dmuchawa nie zmienia obrotów w stosunku do zapotrzebowania mocy kotła. |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Poproś o udostępnienie tego pliku lub naprawę tego błędu w obecnym firmware to zaraz też sobie zaktualizuję i wrócę do automatu a innych użytkowników też proszę o pisanie jeśli też macie takie problemy po aktualizacji
|
|||
|
||||
Wasyl73
![]() |
Nie chcą udostępnić tego pliku.
W plikach do pobrania jest ale nowsza wersja, co to za problem aby wrzucili tam do pobrania wersje 1.1.30.11 kto będzie chciał to sobie pobierze i wgra. Czy ktoś z tej firmy przegląda te posty? Może przyjrzą się jaki jest błąd w aktualnej wersji, a najlepiej jak by wstawili plik do pobrania. |
|||
|
||||
ramzes28
![]() |
Proszę pisać do
Login:PrzemekP Admin Elektro-System myślę że pomoże z plikiem do aktualizacji lub wycofa aktualizację a następne zrobisz sobie z karty jeśli będzie taka już poprawna Wersję 1.1.30.11 powinni udostępnić publicznie wszyscy co mają problemy będą mogli sobie wgrać Mogę oczywiście Testować nowe poprawione oprogramowanie dla Elektro-System ![]() |
|||